1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

2000 B16A2 Sir Into Eg

Discussion in 'Civic and del Sol - EG and EK' started by tdnapa, Oct 13, 2012.

  1. tdnapa

    tdnapa New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 4, 2008
    I have a 93 eg and I am going to put a 2000 sir b16a2 motor into it and i was wondering I got the stock harness from the b16a2 can i directly plug this into my stock engine harness and change the ecu and wire it up ? will this work

    Thanks
     
  2. E_SolSi

    E_SolSi Member of the 20 nut club Moderator VIP

    Messages:
    30,034
    Likes Received:
    3,963
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    CT
    :no:

    the 6th gens have a different harness than the 5th gens... the 6th gen does not have the cannon plugs at the shock towers in the engine bay, the harness goes through the firewall to the ECU

    your best option will be to convert your stock engine harness to work with the B16
    swap out the plugs for the distributor, injectors and alternator
    extend the wires for the O2 sensor
    and i think there is one or two other plugs you will need to extend

    its pretty easy, and if you take your time it should look factory when you are finished

    otherwise you can buy a 96+ GSR or ITR engine harness and that will plug in to everything ($$$$$$$$$)
     
  3. tdnapa

    tdnapa New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 4, 2008
    I think my eg has the cannon plugs I will check and post back
     
  4. E_SolSi

    E_SolSi Member of the 20 nut club Moderator VIP

    Messages:
    30,034
    Likes Received:
    3,963
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    CT
    :yes: your EG (5th gen) does the EK (6th gen) does not...
     
  5. tdnapa

    tdnapa New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 4, 2008
    The motor is not from a ek it's from a 2000 civic sir
     
  6. E_SolSi

    E_SolSi Member of the 20 nut club Moderator VIP

    Messages:
    30,034
    Likes Received:
    3,963
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    CT
    either way... its still a 6th gen and still has a 6th gen style harness that is incompatible with your 5th gen
     
  7. CAFROG

    CAFROG Honda Minion VIP

    Messages:
    4,414
    Likes Received:
    150
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Location:
    NOR-CAL
    Agreed.

    E's idea is the cheapest way to get things running. Shouldn't be too big of a deal to mate some of the clips onto the OBD1 harness. I would solder them. Or, Like E said, a OBD2 Integra USDM harness will work too. But.....you've got yourself a situation none the less. There are other options but they involve the purchasing of OBD1 parts and you'd not have to mess with the stock OBD1 harness as much.

    And I would run a OBD1 ECU. A JDM P30 will work well or a chipped OBD1 ECU (P06 or P28) that has a map for your motor. No way would I use a jumper harness to run a OBD2 ECU if I didn't have to. It needs two O2 sensors.
     
  8. tdnapa

    tdnapa New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 4, 2008
    Ok so I did some digging on this harness I have it's from a 2001 b18c5 will this harness plugin to the eg cannon plugs ???
     
  9. E_SolSi

    E_SolSi Member of the 20 nut club Moderator VIP

    Messages:
    30,034
    Likes Received:
    3,963
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    CT
  10. tdnapa

    tdnapa New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 4, 2008
    Ok right on now for sensors what do I need to wire up?? And what about the knock sensor and how would going from odb2 to odb1 work ??
     
  11. E_SolSi

    E_SolSi Member of the 20 nut club Moderator VIP

    Messages:
    30,034
    Likes Received:
    3,963
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    CT
    what ECU are you running
     
  12. tdnapa

    tdnapa New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 4, 2008
    I am getting a p06 or p28 chipped ecu
     
  13. E_SolSi

    E_SolSi Member of the 20 nut club Moderator VIP

    Messages:
    30,034
    Likes Received:
    3,963
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    CT
    p28 doesnt look for a knock sensor
     
  14. tdnapa

    tdnapa New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 4, 2008
    The knock sensor is for the transmission right so I will get a p28 then so I can just wire everything up with the harness and use a chipped ecu and were good??
     
  15. tdnapa

    tdnapa New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 4, 2008
    What about the iab sensor??
     
  16. E_SolSi

    E_SolSi Member of the 20 nut club Moderator VIP

    Messages:
    30,034
    Likes Received:
    3,963
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    CT
    the knock sensor is on the engine (near the oil filter) it detects pre-detination (knock) and signals the ECU to retard the timing and add more fuel
    it is completely unnecessary in a car with a proper tune on it as long as you run the proper octane for your tune
     
  17. tdnapa

    tdnapa New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 4, 2008
    So what If I wire the knock sensor up will it work ?? I'm new to doing a swap and need advice
     
  18. tdnapa

    tdnapa New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 4, 2008
    So what all do I have to wire up if I use a gsr harness??? I'm gonna be using a p28 chipped ecu ??
     
  19. E_SolSi

    E_SolSi Member of the 20 nut club Moderator VIP

    Messages:
    30,034
    Likes Received:
    3,963
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    CT
    the P28 has no idea what a knock sensor is... wired up or not its not going to work with a P28

    why not just get a P30 and run it off that
    P30 is the OBD-1 ECU for a B16A
     
  20. tdnapa

    tdnapa New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 4, 2008
    I can't find a p30 ecu
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page