1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

3stage vtec in 1997 civic EX, how to connect?

Discussion in 'HYBRID -> EG-EK / DC' started by thecca, Apr 21, 2009.

  1. thecca

    thecca New Member

    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 17, 2009
    Hi, I just swapped an d15b with stage 3 vtec, but the guys that did the sway had to put my older intake in it and the older vtec solenoid because there was 2 solenoid

    The vtec isn't opening when my car is at 6000... it's a weird sound, like if the motor wasn't sure if he had to open the vtec or not

    Anyways, I think I have to put the original 2 solenoid in it so it can fully work..... Right now I can't even enjoy my ride, my acceleration is stopping at 6k rpm...

    Does anyone knows the solution?

    Thanks
     
  2. oyy0

    oyy0 Sleepy...

    Messages:
    86
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Jan 26, 2008
    wait, what?
    can someone point me in the right direction to learn about different stage vtecs??
     
  3. thecca

    thecca New Member

    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 17, 2009
    D15B 1.5l SOHC VTEC

    Theses motors have a 3 stave vtec

    From 0 to 3000rpm they run on 12v, 3k to 6k they run on 16 and passed 6 they full vtec opens ..

    But the thing is, the motor got 2 solenoid, and my oem motor only had one, so there was a wire missing to connect the second... So the guy put the older solenoid instead (the single one)

    But my problem is, the vtec is not engaging correctly, it's like if the ECU or something is not quiet sure about engaging the vtec or not..

    I'm pretty tired of dealing with theses problems... Anyone knows a solution? thanks
     
  4. oyy0

    oyy0 Sleepy...

    Messages:
    86
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Jan 26, 2008
    I will read the page later, it could be something as simple as the solenoids being dirty? pressure not reaching one of them cause of that? its hard for me to say, so I will let someone else bother with this one.
     
  5. tabKola

    tabKola New Member

    Messages:
    326
    Likes Received:
    5
    Joined:
    Jul 3, 2008
    Location:
    Tewksbury MA
    Which ECU are you using to run the motor right now.
     
  6. egcrew

    egcrew New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 27, 2010
    man i had that motor my advice is sell it and go d15z6
     
  7. suspendedHatch

    suspendedHatch audio/security

    Messages:
    124
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jul 4, 2006
    It's physically impossible to replace the dual solenoid with a single solenoid. The solenoid isn't on the intake manifold, it's on the head. So he would have had to replace your whole head.

    It sounds like they're lying to you. You have a regular SOHC VTEC motor and the VTEC isn't wired up properly. That will cause the engine to fall flat on it's face in the high RPM when it should be going into VTEC. Check which ECU you have, find out what motor you really have, maybe snap a pic, and then I'll see if I can help you.

    Check my site for more info and pics on the 3 Stage VTEC.
     
  8. suspendedHatch

    suspendedHatch audio/security

    Messages:
    124
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jul 4, 2006
    [​IMG]
    Here you can see the head with the dual solenoid removed. No single solenoid can fit that!

    [​IMG]
    Here's a pic of the dual solenoid.
     
    1 person likes this.
  9. 99sidude

    99sidude Moderator Moderator VIP

    Messages:
    3,707
    Likes Received:
    170
    Joined:
    May 1, 2006
    Location:
    Ohio
  10. add404

    add404 New Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 13, 2010
    SuspendHatch; can you help me out i am having trouble too with the D15b 3 stage vtec swap that i did. the engine is cam from CVT (ecu also auto) no cel/codes car is running but having prob with idling and gas mileage is not good. maybe you can help me out.. used my manual tranny in this swap. thanks
     
  11. add404

    add404 New Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 13, 2010
    or help anyone... thanks
     
  12. suspendedHatch

    suspendedHatch audio/security

    Messages:
    124
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jul 4, 2006
    Since it's from an auto car you will need to get an intake manifold and throttle body from a manual transmission car in order to use it with a manual trans ECU. It's the same case as with the D16Y8.

    You can use an intake manifold from a 96-00 HX (D16Y5) or a 99-00 D16Y8. They are identical to the 3 stage VTEC because they have EGR.
     
  13. RickParker

    RickParker New Member

    Messages:
    121
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Mar 14, 2010
    Location:
    Shippensburg, PA
    This thread is over a year old and the last post was in april.. Needs locked and i cannot do so..

    :locked2:
     
  14. suspendedHatch

    suspendedHatch audio/security

    Messages:
    124
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jul 4, 2006
    I've never understood the hostility to old threads. Whether the OP asked the question yesterday or a year ago doesn't matter. It's the same engine and the information doesn't change. Someone has questions that are closely related and they posted due to finding this thread in a SEARCH. I don't see any reason to start another.

    This is the third time this has happened to me in recent memory due to this being a very slow moving site.
     
  15. add404

    add404 New Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 13, 2010
    thanks suspendedHatch for the info... the ecu is also auto ecu, do i need to replace it to with an manual ecu? i am not having any codes. can i just replace the IM from a manual tranny, and the VTEC can work already?
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page