1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

91 si ran then stalled

Discussion in 'HYBRID -> ED-EF / DA' started by INJEN78, Dec 22, 2007.

  1. INJEN78

    INJEN78 HS LEGEND

    Messages:
    9,187
    Likes Received:
    121
    Joined:
    Oct 1, 2007
    Location:
    OHIO
    ok soo i got my minime swap done like 2 weeks ago and it drove fine for a week..one night i went out to move the car.it started and idled fine for like 5 minutes.then all of a sudden died outta nowhere..so i got to start it back up and it idled really shitty,like around 300..then stalled...i went to start it and it wouldnt start..the motor cranks but wont kick over..im getting fuel,and im getting spark,now i have no compression on cyl. 3..i think its a bent valve..but would this cause the car to not start?!?!
    the car is a 91 si and the motor is a d16a6 block with d16z6 head..
    please help the car is for sale and i have an offer if the car is fixed...
     
  2. 93civicracer

    93civicracer Oh, I do a little here and there.

    Messages:
    2,116
    Likes Received:
    18
    Joined:
    Apr 25, 2007
    Location:
    Texas
    Mine did the same thing with the old d15b7..bent valve, wouldn't start, lost compression in a cylinder. Mine wouldn't start then about a day later it started. I had to pump the shit out of the gas to get it going tho and after I got it to start it wouldn't last more than half a block before it died and it sounded like a lawnmower.

    I don't know what happened in that day that I waited to start it but after one day it started...barely.
     
  3. INJEN78

    INJEN78 HS LEGEND

    Messages:
    9,187
    Likes Received:
    121
    Joined:
    Oct 1, 2007
    Location:
    OHIO
    ok..so whatd you do after that?!?!i was going to replace the valves but i have a line on a z6 head for $75..
     
  4. 93civicracer

    93civicracer Oh, I do a little here and there.

    Messages:
    2,116
    Likes Received:
    18
    Joined:
    Apr 25, 2007
    Location:
    Texas
    LOL. After that I went to pepboys and got ripped off so I bought myself a complete JDM D15B Vtec motor/trans/ecu the link to my build in progress is in my sig. I'm almost done just gotta finish up the wiring and some of the suspension.

    EDIT: Turned out that it was a bent valve but that I also had rolling lifters and possibly the timing was off. Not to mention a worn crankshaft seal and bad head gasket. So after I got ripped by pepboys I put in over 5 months of savings and research into my swap and it's paying off I'm nearly finished. And by the way after I hammered like crazy at the spring pin that connects the shift linkage and couldn't get it, my shop teacher got it and told me and a couple of friends to tell our parents to next time buy us some underwear with laces on it LMAO.
     
    Last edited: Dec 22, 2007
  5. drummingpariah

    drummingpariah Author of the Madness Man

    Messages:
    115
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 29, 2006
    Location:
    Bay Area, CA
    It sounds like your ignition timing is off (get a manual for timing adjustment, you'll need a stroboscopic light and instructions on how to use it if you haven't before), but I ran into the same problem when my battery was dying. Test your battery to make sure it's running 14.4 (or close to it), and if you have a spare battery try that out.

    Also make sure that all your spark plugs are in correctly and while you're at it, check your injectors to make sure they're clean (if the tips are melted, replace them).

    One more thing to try:
    pull your passenger's floor carpet and the kick plate behind it, look in the little window you should have on your ecu. If it's blinking, write down the code it puts out (it'll be like morse code, long/short blinks). Then either check your manual or come back with the blinks and we'll diagnose from there.
     
  6. INJEN78

    INJEN78 HS LEGEND

    Messages:
    9,187
    Likes Received:
    121
    Joined:
    Oct 1, 2007
    Location:
    OHIO
    its not throwing any codes,the battery is good,im just gonna swap my b18 into the car..i already think i know whats wrong with the d16
     
  7. drummingpariah

    drummingpariah Author of the Madness Man

    Messages:
    115
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 29, 2006
    Location:
    Bay Area, CA
    Well, good luck! Take lots of pictures!
     
  8. goldgreen90ef

    goldgreen90ef goldgeen90ef

    Messages:
    642
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Aug 19, 2006
    Location:
    cold ohio
    if you have no compression in one hole, ide pull that head off and throw a fresh one on!
     
  9. whiterabbit06

    whiterabbit06 Why oh why didn't I take the blue pill? VIP

    Messages:
    1,472
    Likes Received:
    312
    Joined:
    Oct 27, 2007
    Location:
    Crestview, Fl
    Yea take the head off and check the valves could be a bent valve and it coulda jumped the timing.
     
  10. INJEN78

    INJEN78 HS LEGEND

    Messages:
    9,187
    Likes Received:
    121
    Joined:
    Oct 1, 2007
    Location:
    OHIO
    the old head was the one with no compression in one hole..i did pull it and put a new head on it,the head with no compression needs to be milled,,there is a little ridge on the bottom of cyl 3 around the valves..i figured out the problem with the new head..there was a vaccum leak and the dizzy went bad...but i will take pix of the swap
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page