1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

98 prelude ?? & i bet u cant answer it!!!!!!!

Discussion in 'Prelude' started by ziggyb20b, Dec 29, 2009.

  1. ziggyb20b

    ziggyb20b New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 28, 2007
    Location:
    TEXAS
    I've got a 98 lude that I've put a h23 vtec in & I didn't use my usdm oilpump. instead I extended the 4 wires for the ckp/tdc sensors from the by timing cover to a obd1 dizzy with all three sensors inside it!! I've followed diagrams very carefully & its wired correctly but only sparks 1 time when I first turn the key forward??? I've read a thread where someone else did the same thing without a problem??? what am I doing wrong???????
     
  2. phunky.buddha

    phunky.buddha Admin with a big stick Admin VIP

    Messages:
    28,465
    Likes Received:
    228
    Joined:
    Sep 30, 2002
    Location:
    Dallas / Fort Worth, TX
    I'm pretty sure that OBD2 ECUs want to see OBD2 distributor hardware- what kind of ECU do you have? The 98 would have been an OBD2 system from the factory.
     
  3. ziggyb20b

    ziggyb20b New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 28, 2007
    Location:
    TEXAS
    help my lude!!!!!!

    I've tried a p28 conversion & had the ckp tdc cyp sensors wired directly from the ecu to the dizzy! I've recently swaped back to the stock ecu for fear of getting a bad p28 but the car is doin the exact same thing with both ecu's it fires 1 time when the key is turned to the on position?? if someone will give me advice as to what's going on I will gladly PAY you!!!!!!!
     
  4. reikoshea

    reikoshea HS Troll...And Mod Moderator VIP

    Messages:
    12,633
    Likes Received:
    193
    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Antonio, TX
    sounds to me like the wiring is wrong. for the engine to only spark once you'd definitely have to have something wrong in your wiring. I'd double check your pinout because the distributor coil should be constantly powering the rotor.

    HowStuffWorks "Ignition System Distributor"
     
  5. ziggyb20b

    ziggyb20b New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 28, 2007
    Location:
    TEXAS
    ok here's what's going on its only been a couple of days since I ran the wire from the timing cover & put the stock ecu back!! I haven't been able to get any help until today a buddy came by just before dark & we checked for spark & IM NOW GETTING SPARK!!!!! but it still doesn't start so somethings still not right it got dark before I could look it over but it seems to be getting fuel so maybe its a timing issue???im happy to c it firing its the first time I've seen it SINCE THE SWAP:)!!! ANY IDEAS ON IT POSSIBLY BEING THE TIMING???????????????????
     
  6. reikoshea

    reikoshea HS Troll...And Mod Moderator VIP

    Messages:
    12,633
    Likes Received:
    193
    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Antonio, TX
    could be timing or firing order.

    even though you're getting spark your plugs might also be gapped wrong or the wrong temp for the motor.
     
  7. ziggyb20b

    ziggyb20b New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 28, 2007
    Location:
    TEXAS
    yea I was right im getting fuel & spark but somehow it still won't start???? I've moved the dizzy back & 4th while my friend cranked on it& it doesn't seem to change anything & the gap should b correct!!! my plugs have gas on them I don't c how it doest atleast try 2 start????
     
    Last edited: Dec 31, 2009
  8. serrilion

    serrilion In my own little world! VIP

    Messages:
    1,758
    Likes Received:
    42
    Joined:
    Aug 13, 2007
    Location:
    Vermont
    is the fuel old? also does your car have a coil pack? or did ya leave it un pluged, is do you have a timing light... also what kind of plugs are you using? i have seen some plugs really h8 H23's and H22 motor's haha
     
  9. ziggyb20b

    ziggyb20b New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 28, 2007
    Location:
    TEXAS
    ok I've checked my timing & its dead on & every plug is firing & getting fuel?? its a 98 lude with the stock h22a4 harness all I've done is put an obd1 dizzy& ran 4 wire from the old plug for the ckp& tdc!!?? is it possible for the timing to be off enough that it won't start?? I had a 90 teg & it didn't matter where the dizzy was it started?? but its was obd0!! the ludes obd2 any help??
     
  10. 78civic

    78civic Junior Member

    Messages:
    725
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Oct 28, 2004
    Location:
    NW MS, Y'all
    ??Fouled plugs??

    Pull them and heat them up lightly with a torch and shoot brake-cleaner at the electrode to clean off any residue. Check gap and reinstall, try again..
    Just a thought. They may have gotten fouled by trying soo many times.
    E
     
  11. ziggyb20b

    ziggyb20b New Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 28, 2007
    Location:
    TEXAS
    well I've tried putting brand new ngk plugs in It & hasn't changed anything?? im pretty confused as to how its doing this I've tried starting fluid & it seems to not help at all?? I've never seen a honda do this if anyone has im lookin for any help I can get!! thanks!
     
  12. iwant2drivefast

    iwant2drivefast Junior Member

    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 27, 2005
    Location:
    Nothwestern Oregon
    I would check your compression. Your timing belt might be off a little, or your rings could be bad. I don't know how much you know about the engine you just put in, but it could be a little worn.
     
  13. serrilion

    serrilion In my own little world! VIP

    Messages:
    1,758
    Likes Received:
    42
    Joined:
    Aug 13, 2007
    Location:
    Vermont
    Another thing, is how long did the engine you put in sit? I was thinking maybe you but a ka bunk motor man
     
  14. NWDRVRBWE

    NWDRVRBWE Hands Off my Balls

    Messages:
    447
    Likes Received:
    15
    Joined:
    Mar 26, 2008
    Location:
    kentucky
    Agreed, if you bought junk then you might be out of luck......
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page