1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A6 to Z6 Swap; Vtec doesnt engage and car bogs when warm - Lemons Race Tmr Pls Help!!

Discussion in 'Civic and CRX - EF' started by derek358, Jul 21, 2016.

  1. derek358

    derek358 New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 21, 2016
    We have a lemons race this weekend and finished swapping over a z6 head onto our otherwise stock d16a6.

    -92 Z6 Head swap
    -RPM activated RPM controller wired to give + input to solenoid at 5000 RPMs

    PROBLEMS >>>
    -When the car is cold it idles and revs fine with excellent throttle response
    -When the car is operating temp. it idles fine but throttle response is very poor in low RPMs
    -At all times once the vtec controller activates our solenoid, the car bogs and RPMs drop below activation and shoot back to 5K activates and bogs (constant cycle)


    So my question are for this race that we have this weekend.

    -Can i run the car without vTec all weekend in worse case scenario? I assume yes
    -what would cause such a throtle response issue when the car is at operating temp

    Any and all help is appreciated; we just want to go out and race!!
     
  2. derek358

    derek358 New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 21, 2016
    pics for attention
     

    Attached Files:

  3. Briansol

    Briansol Admins Admin VIP

    Messages:
    21,452
    Likes Received:
    2,116
    Joined:
    Nov 18, 2007
    Location:
    CT
    what ecu are you using?
     
  4. dilbeckskate

    dilbeckskate infamous

    Messages:
    3,104
    Likes Received:
    194
    Joined:
    Aug 20, 2010
    Location:
    Kennesaw Ga
    There are many variables on what could be causing your issues , but yes the car can be driven without VTEC but it's not good for the cam lobes
     
  5. awptickes

    awptickes unimpressed by you VIP

    Messages:
    9,276
    Likes Received:
    497
    Joined:
    Aug 29, 2007
    Location:
    MD
    Tell us the ecu and what tune is on it.

    You may want to swap a non-VTEC head on for the race. Running a VTEC head without activating VTEC will not only wear out the cam, but you won't have the optimized cam profile and without VTEC, you will lose power above 5k.
     
  6. Jeef

    Jeef NO MA'AM Moderator VIP

    Messages:
    7,150
    Likes Received:
    294
    Joined:
    Sep 29, 2002
    Location:
    CT
    You could rig up a switch to activate vtec when needed. I did that temporarily on a swap I did before I changed out to the proper ecu.
     
  7. Briansol

    Briansol Admins Admin VIP

    Messages:
    21,452
    Likes Received:
    2,116
    Joined:
    Nov 18, 2007
    Location:
    CT
    sounds like he already has that rpm pill based switch in place.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page