1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

aftermarket tach install

Discussion in 'ECU's, Electronics, and Tuning' started by sevenhillsbilly, Jun 11, 2008.

  1. sevenhillsbilly

    sevenhillsbilly New Member

    Messages:
    613
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Feb 18, 2008
    how do i put a aftermarket tach in my 89 crx there are 4 wires black red green and white where do they go
     
  2. Sicrx55

    Sicrx55 jont

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 8, 2008
    the black is ground, the red is power so that would go to your ignition fuse, i believe the white is for the backlight in the tach so put that to your parking lights fuse, and the green goes to your distributor plug. you gotta find out which wire in the plug is for your rpm signal and splice the green wire into it.
     
  3. YBLEGAL

    YBLEGAL Regular Member w/ Cheese

    Messages:
    2,762
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Aug 9, 2006
    Location:
    NW Indiana
    "Cut the blue wire!!!!" ....as most movies would say. haha

    Most every honda, the rpm signal wire is blue.
     
  4. sevenhillsbilly

    sevenhillsbilly New Member

    Messages:
    613
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Feb 18, 2008
    the rpm signal wire is the blue one next to the larger black and yellow one correct?
     
  5. YBLEGAL

    YBLEGAL Regular Member w/ Cheese

    Messages:
    2,762
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Aug 9, 2006
    Location:
    NW Indiana
    Depends where your lookin homie. idk. Sorry, get a haynes. The wiring diagrams in the back should be more than enough.
     
  6. sevenhillsbilly

    sevenhillsbilly New Member

    Messages:
    613
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Feb 18, 2008
    well the tach came in a box when i bought the car and i just gotaround to putin it in i am looking at the top of the dizzy where the two wires a blue and a black and yellow one come out of
     
  7. YBLEGAL

    YBLEGAL Regular Member w/ Cheese

    Messages:
    2,762
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Aug 9, 2006
    Location:
    NW Indiana
    Right on. Then that is the blue wire. I recommend tracing it to the inside of your cabin so you do a neat wiring job. 'Cept, I don't know crx wiring or I'd tell you where.
     
  8. sevenhillsbilly

    sevenhillsbilly New Member

    Messages:
    613
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Feb 18, 2008
    ill take care of the tuck of the wire but thanks i cudnt decide which wire cuz there are like 2 light blue ones commin off there and the dark blue one i was confused
     
  9. YBLEGAL

    YBLEGAL Regular Member w/ Cheese

    Messages:
    2,762
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Aug 9, 2006
    Location:
    NW Indiana
    Oh. It's the dark blue I believe. I've only got lots of experience with my 2000 civic and a 95 civic.
     
  10. YBLEGAL

    YBLEGAL Regular Member w/ Cheese

    Messages:
    2,762
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Aug 9, 2006
    Location:
    NW Indiana
    On my car light blue is the CKP sensor. But it could be different on yours. That's my best guess for ya. Sry.
     
  11. autox 89 dx

    autox 89 dx Member

    Messages:
    332
    Likes Received:
    8
    Joined:
    Mar 21, 2008
    Location:
    SF bay area
    from what I know the green wire from tach goes to the light blue wire on the dizzy if its a si you should probly trace the harness from the dizzy on my 89 dx there is no harness because theres no oem tach so i tucked a wire to the light blue on the dizzy. and for the other wires white is for the light red is power black is ground.I used a quick splice connector for the light on the wire from the head light switch.
     
  12. HATCHET_HONDA

    HATCHET_HONDA scottie fizzle

    Messages:
    764
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Mar 11, 2007
    Location:
    hobart, indiana
    take the bezel off the instrument cluster....theres a big plug on the back.....splice your tach signal wire into the BLUE wire on that plug. even if a factory tach isnt there honda still wired one in..dont worry bout the dizzy. ive done this on both my hatches..piece of cake
     
    1 person likes this.
  13. efhondakid

    efhondakid My name is Byron. VIP

    Messages:
    7,034
    Likes Received:
    202
    Joined:
    Mar 2, 2007
    Location:
    Akron-Canton, Ohio
    Plus on for that, that ws how I was going to tell you to do it. Its a solid blue wire.
     
  14. HATCHET_HONDA

    HATCHET_HONDA scottie fizzle

    Messages:
    764
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Mar 11, 2007
    Location:
    hobart, indiana
  15. BrutalB83

    BrutalB83 Brutal Moderator Moderator VIP

    Messages:
    11,620
    Likes Received:
    302
    Joined:
    Jun 24, 2006
    Location:
    Rochester Hills, MI
    Or, you could just hop on E-Bay and buy a gauge cluster with a factory tachometer in it, and then not have to have some giant, ricey-looking after-market tach sitting on your dash...

    :shrug:
     
    1 person likes this.
  16. Z6CRX

    Z6CRX übber ɐɾuıu etarip

    Messages:
    1,560
    Likes Received:
    33
    Joined:
    Aug 22, 2005
    Location:
    Pittsburgh, PA
    Giant Tachs FTL!

    If you have a stock one still in don't just cut the wire. Splice it in, so if you decide to take it out or use a stock one its just that much less searching.
     
    1 person likes this.
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page