1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Another POSSIBLE TPS problem...

Discussion in 'General Tech and Maintenance' started by skimmy_jimmy, Mar 10, 2008.

  1. skimmy_jimmy

    skimmy_jimmy New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 10, 2008
    hey guys, i know theres a ton of threads regarding the TPS, but i want to give my symptoms and see what you all think. I have a 99 civic SI, b16. a few months after buying it, it suddenly would start surging when shifting into gears, mostly 1st. if i tap the pedal itll throw the car back and forth violently. also my car has been getting terrible gas mileage. so first things first, i replaced my starter, distributor cap and plug wires. nothing changed. me and my buddy think that its my TPS. one day he looked at it and said the voltage would jump around alot when he tested the TPS wires. this was about 2 years ago, and due to financial strain, havent been able to even mess with it

    ive seen a few people say that if they unplugged the wire from the TPS, their cars sometimes ran better. tried that, not much of a difference. very little, if any. so yeah, after my paragraph(sorry) what do you guys think? i am going to buy a voltage meter hopefully in the next few days and test the voltage again, other than that, im effin lost!
     
  2. LS_VTEC

    LS_VTEC you get the BRAKE

    Messages:
    2,616
    Likes Received:
    25
    Joined:
    Dec 11, 2007
    Location:
    NJ
    Are you sure its the TPS your talking about and not the MAP?
     
  3. 99sidude

    99sidude Moderator Moderator VIP

    Messages:
    3,707
    Likes Received:
    170
    Joined:
    May 1, 2006
    Location:
    Ohio
    omni power sells their's on ebay for cheap. I got one for $15 shipped. I'd check the map sensor first tho.
     
  4. skimmy_jimmy

    skimmy_jimmy New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 10, 2008
    ok, how would i go about checking the map sensor?
     
  5. tunercrazed

    tunercrazed HS Official Hippie

    Messages:
    1,102
    Likes Received:
    15
    Joined:
    Jan 20, 2008
    Location:
    Tennessee
    this is completely unrelated but when I read the topic I thought it was going to be about office space......
    [​IMG]
     
    Last edited: Mar 11, 2008
  6. skimmy_jimmy

    skimmy_jimmy New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 10, 2008
    EDIT: just ran my car with the map disconnected, and it ran like ****. would jump from 300-1200 rmps back and forth, then would stop, so i DONT think its the map.
     
  7. skimmy_jimmy

    skimmy_jimmy New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 10, 2008
    i JUST went to autozone and did an OBD check and it threw the TPS code, MAP sensor code, and Speedometer Sensor Code...
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page