1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

b16 Bogging, Help please

Discussion in 'Civic and CRX - EF' started by Brians Efhatch, Nov 12, 2010.

  1. Brians Efhatch

    Brians Efhatch New Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 12, 2010
    Location:
    Tennessee
    i got an 89 ef hatch, and the head gasket randomly went out..after replacing it i have had problems..when im alone in the car it runs fine and just sometimes bogg at a constant speed and i have to accelerate to clear it up..but when someone rides with me..it boggs hardcore, gotta fight it to stay running at a stop, and it smokes....bad...until i got to about 50 then it stops smoking but can smell fuel and exhaust and no power what soever..unless i acclerate..can someone please help me out..i have changed my 02 sensor..its 4-1 header and the sensor is far down.heard they foul easy there...but it was a champ before the head gasket blew...so im stumped
     
  2. hondafreak513

    hondafreak513 New Member

    Messages:
    2,053
    Likes Received:
    46
    Joined:
    Nov 9, 2010
    Location:
    O hi O
    Have you checked the timing
     
  3. Brians Efhatch

    Brians Efhatch New Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 12, 2010
    Location:
    Tennessee
    not yet, i think i heard a back fire today slowin down..when i replaced the head gasket i marked the dizzy on up and everything..and when i tried putting it back on..the marked up wouldn't go up so i had to rotate it 180 and it slid right in
     
  4. hondafreak513

    hondafreak513 New Member

    Messages:
    2,053
    Likes Received:
    46
    Joined:
    Nov 9, 2010
    Location:
    O hi O
    It doesnt matter were the dizzy is when you time it. The cams should line up and the crank should be on the single line. The dizzy is just for ignition timing
     
  5. Brians Efhatch

    Brians Efhatch New Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 12, 2010
    Location:
    Tennessee
    ight, i'll have to check that out..i was told that it could be the ignition coil in the dizzy too?
     
  6. hondafreak513

    hondafreak513 New Member

    Messages:
    2,053
    Likes Received:
    46
    Joined:
    Nov 9, 2010
    Location:
    O hi O
    no that wont cause it to bog down.
     
  7. Brians Efhatch

    Brians Efhatch New Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 12, 2010
    Location:
    Tennessee
    ight, so any suggestions if its in time?
     
  8. hondafreak513

    hondafreak513 New Member

    Messages:
    2,053
    Likes Received:
    46
    Joined:
    Nov 9, 2010
    Location:
    O hi O
    give me a min. to think. is there anything else that was done to it?
     
  9. Brians Efhatch

    Brians Efhatch New Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 12, 2010
    Location:
    Tennessee
    the rpm gauge use to jump from .2 - 1rpm then my battery crapped out and i changed it and it just stays at .5-1 rpm but doesn't jump but still boggs
     
  10. hondafreak513

    hondafreak513 New Member

    Messages:
    2,053
    Likes Received:
    46
    Joined:
    Nov 9, 2010
    Location:
    O hi O
    Is it a factory tach or after market
     
  11. Brians Efhatch

    Brians Efhatch New Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 12, 2010
    Location:
    Tennessee
    after market =/ my gauge cluster didn't have a tach in it
     
  12. hondafreak513

    hondafreak513 New Member

    Messages:
    2,053
    Likes Received:
    46
    Joined:
    Nov 9, 2010
    Location:
    O hi O
    They can be swapped out for a si one that has them. Well check your wiring to the negative coil output and make sure it is connected good. Or you could have a faulty coil but I don't think that will cause it to bog down.
     
  13. Brians Efhatch

    Brians Efhatch New Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 12, 2010
    Location:
    Tennessee
    ight, thanks..i'll check everything out and get back about it
     
  14. hondafreak513

    hondafreak513 New Member

    Messages:
    2,053
    Likes Received:
    46
    Joined:
    Nov 9, 2010
    Location:
    O hi O
  15. CAFROG

    CAFROG Honda Minion VIP

    Messages:
    4,417
    Likes Received:
    154
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Location:
    NOR-CAL
    The timing may be off a tooth after re-installing the head with new head gasket (which is what I think hondafreak513 was thinking about earlier).

    But the OP made it sound intermittent.....?? So I think its something else. Although it would be good for the OP to check the synchronization of the cam gear and the crank pulley.

    Color of smoke? I am guessing black from excess fuel (the smell you are getting). That tells me that ignition timing may be off (or something hay-wire in the dizzy) Check the plugs. after it runs and can cool a little, take a plug out and look at it. Color? Black? Smell like gas? But I would definitely get a timing gun on it and follow the correct procedures to adjust it. May need to be advanced.

    I don't know about EF but my OBD1 set up needs me to jump the service plug to adjust/set the timing on the dizzy.
     
    Last edited: Nov 13, 2010
  16. Brians Efhatch

    Brians Efhatch New Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 12, 2010
    Location:
    Tennessee
    the smoke color is white..OP??
     
  17. Brians Efhatch

    Brians Efhatch New Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 12, 2010
    Location:
    Tennessee
    could it be my valve seals? or maybe my valves not sittin right?..they were out of adjustment for about 6 months until i could finally get around to adjusting them..so could it be oil getting into it? cause on the inside of my exhaust tip its all gunky
     
  18. Brians Efhatch

    Brians Efhatch New Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 12, 2010
    Location:
    Tennessee
    on the smoke color..white and blue smoke looks the same to me..so yeah..all i know is..it smokes on crank like a puff..then stops..unless someone rides with me..then it constantly smokes..and bad...but when alone...its fine..everything i think of..goes to valves or something..i have 1 o2 sensor with obd0 ecu..and it ran perfect with one before the blown head gasket...but now its acting up..
     
  19. CAFROG

    CAFROG Honda Minion VIP

    Messages:
    4,417
    Likes Received:
    154
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Location:
    NOR-CAL
    White is a sign of coolant getting into the cylinders (like a bad head gasket)

    Blue can be burnt oil

    Going through coolant? Oil?

    I am guessing the head gasket is leaking since you just put a new one on. Did you have he head checked after the gasket blew? It might need to be machined from the excessive heat when it originally blown.

    OP = Original Poster
     
  20. Brians Efhatch

    Brians Efhatch New Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 12, 2010
    Location:
    Tennessee
    No i didn't cause the temp gauge didn't read hot...and but then again it never gets over mid way..but it uses oil..and a friend told me i gotta re torque the head after running a while after changing it? if so..i didn't do that either
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page