1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

B16 swap, will only one 02 sensor work??

Discussion in 'HYBRID -> ED-EF / DA' started by CRXcamaro, Sep 9, 2006.

  1. CRXcamaro

    CRXcamaro Junior Member

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 27, 2006
    Location:
    Texas
    I have a 90 CRX Si with B16 swap. I bought it blown and rebuilt it. It has only one 02 sensor in the mid pipe. The engine cannot find idle, it goes up and down. Normal driving it runs well, should I have two 02's? Or do I have another problem? If I do infact need two sensors, where do I put it? It has a header and aftermarket mid pipe. Do I drill a hole in the header and weld a sensor bung in it? Plus, where do I wire it in? Or is there something else to make an erratic idle? I pulled the IAC valve, cleaned it and ran voltage to it and it clicks so I think it works. Please help!!
     
  2. Taco15

    Taco15 I wear stretchy pants VIP

    Messages:
    6,998
    Likes Received:
    203
    Joined:
    Jan 11, 2005
    Location:
    Tallahassee Fl
    tps sensor might have moved or gone bad. check you red wire(fluctuating wire) with a multi meter. you should get .45 or .32 volts at closed throttle. Make sure to turn the key to get a signal. if its not close to any of these number then you need to adjust it. Another thing is that you might have a leaky hose somewhere. The o2 sensor would normally cause these symptoms. I had 1 o2 sensor on my lsvtec. i would still weld an extra one in case you ever need to tune it.
    this might help
    Honda Throttle Position Sensor Adjusting
     
  3. Andrew

    Andrew Well-Known Member

    Messages:
    2,685
    Likes Received:
    26
    Joined:
    Mar 2, 2006
    Location:
    Tallahassee, FL
    also it could be a bad IACV
     
  4. johnee

    johnee Junior Member

    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 25, 2006
    What ECU are you running?? And make sure you dont have the map sensor and TPS plugs backwards..These plugs look the same and this sometimes happens.
     
  5. TAGURIT

    TAGURIT New Member

    Messages:
    148
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 10, 2006
    check your iac valve and your fast idle vavle, they might be key to that problem.
     
  6. freak86

    freak86 New Member

    Messages:
    287
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 28, 2006
    Location:
    Southwest Michigan
    might be the water temp sensor. just another possibility.
     
  7. topshelf

    topshelf New Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 14, 2006
    Location:
    florida
    check the ecu harness make sure all wires are in tack
     
  8. Pinky

    Pinky bri's future-psycho-x-gf

    Messages:
    57
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 18, 2004
    Location:
    Canada
    i had the same problem after i dropped the b16 into my rex. had to replace the TPS. also, i'd recommend getting the second O2 sensor. you're correct: drill a hole in the header right next to the other bung, and weld a second one in there. thats exactly what i did with my DC-sports header. works great. :p
     
  9. pissedoffsol

    pissedoffsol RETIRED

    Messages:
    49,693
    Likes Received:
    53
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    Retirement Home
    pr3/pw0 ecus require 2 o2 sensors, 1 per pair of cylinders.

    i dicussed this in detail.. let me find the thread
     
  10. pissedoffsol

    pissedoffsol RETIRED

    Messages:
    49,693
    Likes Received:
    53
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    Retirement Home
  11. CRXcamaro

    CRXcamaro Junior Member

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 27, 2006
    Location:
    Texas
    As stupid as it sounds, where is my MAP sensor? The car has an Ecu with the writing '91 Integra 5spd written on it. Were any of these cars mass air flow?
     
  12. big22

    big22 Junior Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 18, 2006
    no u have a map sensor no maf on your honda
     
  13. big22

    big22 Junior Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 18, 2006
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page