1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

B16a wont run

Discussion in 'HYBRID -> ED-EF / DA' started by 90b16acivic, Apr 7, 2005.

  1. 90b16acivic

    90b16acivic Junior Member

    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 20, 2005
    hey just finished a B16a into a 90 civic si has a pr3. got every thing in and hooked up right by the looks of it but the engine wont run it starts a little putts and then when it finaly gets up around 1k rpm it just dies or it dies as soon as i touch the gas. it also back fires often when trying to start it.

    any suggestions would be very helpful thanks
     
  2. Citizen_Insane

    Citizen_Insane Senior Member

    Messages:
    3,698
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Jul 24, 2003
    Location:
    Minneapolis
    Are you throwing any codes? If you don't know how to find them, check the articles section. Check to see that the TPS is connected correctly. The TPS should read 4.5 Volts (read with a volt meter) at wide open throttle.
     
  3. TechChris

    TechChris Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 1, 2003
    You might not have the wiring harness correct. Sounds like problem we had. There are two connections on the throttle body that you can switch the harness will fit both ways. If it is wrong it will run like shit smoke and not rev. It has been a while so I am not sure with ones they are but I pretty sure they are on the throttle body. Someone here should know what I am talking about and should be able to help futher. If that is not the case timing could be the problem. Make sure when cam gears are lined up for top dead center the #1 piston is all the way up.

    Good Luck
    Chris
     
  4. 90b16acivic

    90b16acivic Junior Member

    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 20, 2005
    im throwing a code 22 and 23 for knock sensor and oil pressure because i havent wired them yet do i need to wire those for it to run properly?
     
  5. superstreetb16

    superstreetb16 Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 21, 2004
    Location:
    South Jersey
    MINES AINT HOOKED UP YET CHECK UR FUEL PRESSURE TO BUT URES IS SI SO IT MIGHT BE DAT CHECK FUEL PRESSURE ECU AND UR DISTRIBUTOR
     
  6. 90b16acivic

    90b16acivic Junior Member

    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 20, 2005
    just got a new distibutor cause it didnt have fire before checked the fuel preasure and i dont know were i could get another known working ecu becuase of the lack of honda tuners/drivers in nothern canada
     
  7. D See 2

    D See 2 Senior Member

    Messages:
    2,405
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 29, 2002
    Location:
    Baltimore, MD
    sounds like a timing issue to me. get a timing light and check it.
     
  8. darien234

    darien234 Senior Member

    Messages:
    148
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 25, 2004

    I had the same problem with a swap, a freind of mine cross the wires on the map sensor, it also happend when I left the pin for the map sensor out at the ecu. when you step on the gas it dies out.
     
  9. Speedracer228

    Speedracer228 ......

    Messages:
    1,610
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Feb 25, 2004


    werd, when i got my new dizzy, the teeth that went into the cam were put on backwards(i know the oem one can only go in one way, but the aftermarket one i got from streetimports.com fit in both ways) and it would backfire and not start. So we physically took the teeth off of the dizzy, turned it 180 degrees and put it back together and started up first try. So check that out if you dont figure it out.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page