1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Car has trouble starting on Warm Days

Discussion in 'General Tech and Maintenance' started by Citizen_Insane, Aug 6, 2004.

  1. Citizen_Insane

    Citizen_Insane Senior Member

    Messages:
    3,698
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Jul 24, 2003
    Location:
    Minneapolis
    Sometimes (on hotter than normal days) I will come out to my car after work and it will start up for a second and then die. Then it will crank, but it won't start. If I leave it alone it will eventually start if I just try a lot. It has never failed to start up, sometimes it just takes a while. Does anyone know what it could be? I was thinking that my fuel pump was going bad, but that was just a guess. thanks.

    P.S. If you can't read the sig, its a 90 CRX with a B16
     
  2. B16

    B16 Super Moderator VIP

    Messages:
    11,539
    Likes Received:
    534
    Joined:
    Sep 30, 2002
    Location:
    yay area, CA
    main relay maybe?
     
  3. brc80

    brc80 Senior Member

    Messages:
    1,613
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Nov 9, 2002
    Location:
    Southern California
    I have that same problem. My motor is also an ob0 b16. Ive asked and searched and never found an answer.
     
  4. I-Geezee

    I-Geezee Junior Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 8, 2003
    Yeah, try changing the Main Fuel Relay (Main Relay). Mine did the same thing. Start it and the rpm's would go up and then drop and cut off. Car would crank when trying to start it and it wouldn't start. Give it gas and let it sit for like 10-15 minutes and then start and rev way up. Probably that. It's cheap and relatively easy to change. Mine has been doing that for years and I never could figure out what the hell it was. Took it to the shop and they would tell me fuel pump, fuel injection, starter, ignition, distributer, dist. coil, plugs fowled, bad aftermarket wires, etc. They had mentioned that it "could be that" but wanted to change to more expensive stuff first. Took me like 20 min. and +/- 60 bucks and now starts up every time. Its something with the sodder in the relay cracks and then connection is broken. Try it. It could be the easy fix.
     
  5. pissedoffsol

    pissedoffsol RETIRED

    Messages:
    49,693
    Likes Received:
    53
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    Retirement Home
    my 240 does this as well. lol
     
  6. Citizen_Insane

    Citizen_Insane Senior Member

    Messages:
    3,698
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Jul 24, 2003
    Location:
    Minneapolis
    Yeah, I'll do that. There's an article on crxsi that talks about how to fix a main relay. Thanks.
     
  7. dirt817

    dirt817 Member

    Messages:
    63
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 7, 2004
    Location:
    Pittsburgh
    I'm half asleep right now but I'll give it a shot anyway....

    If it only does it on hotter than usual days, maybe the fuel is vaporizing in the line. It's a long shot, but test for that by letting the fuel pump do it's little prime cycle a few times before you crank it.

    :shrug2:
     
  8. asmallsol

    asmallsol Super Moderator

    Messages:
    8,074
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    Houghton/Livonia Michigan
    basicly the solder joints on the main realy goes, so either you have to replace it or resolder them. Not that hard.
     
  9. YouKnowWhoIBee

    YouKnowWhoIBee my avatar is better.

    Messages:
    2,257
    Likes Received:
    7
    Joined:
    Dec 22, 2003
    Location:
    Maryland
    Mine did the same thing. I had a bad engine coolant temperature sensor. When it was warm or my engine was warm it wouldnt start. I had to wait for it to cool down. I threw a code though. Do you have a code?
     
  10. Citizen_Insane

    Citizen_Insane Senior Member

    Messages:
    3,698
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Jul 24, 2003
    Location:
    Minneapolis
    nope, I think its the mail relay thing, I was having some trouble with it in the past. I'll let you guys know if thats not the problem, I'll check it out tomorrow.
     
  11. 90 accord

    90 accord Chicks dig the box Moderator VIP

    Messages:
    5,008
    Likes Received:
    21
    Joined:
    Sep 29, 2002
    Location:
    Mesa, AZ
    try the ignition relay.. thats what i was told when my accord did it.. replaced it, and it never did it again.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page