1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Civic starts but won't run

Discussion in 'Civic and del Sol - EG and EK' started by doc, Mar 3, 2012.

  1. doc

    doc New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2012
    1999 Civic 1.6 SOHC will start but when the key is released, the engine dies... immediate, like it is turned off. I bought it this way and the previous owner claimed he replaced the coil. I have replaced the plugs and wires, and the fuel pump.
     
  2. |Chaz|

    |Chaz| Well-Known Member VIP

    Messages:
    6,125
    Likes Received:
    253
    Joined:
    Jul 4, 2007
    Location:
    Washington
    One thread is enough. Be patient, someone that knows what's going wrong with your car may respond eventually.
     
  3. doc

    doc New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2012
    I believe the fuel pump is only running in the start position.
     
  4. doc

    doc New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2012
    There's no power to the dashboard or to anything else thru the ignition switch until the switch is turned an extra 2 degrees or so. If I start the car and hold the key a bit turned (not enough to keep the starter motor running), the engine will run.
    So now the problem is how ignition switches go bad, if there's a way to adjust this (I see a security star nut in the side of the assembly), and if there's any hazard in messing around with the ignition switch.
     
  5. |Chaz|

    |Chaz| Well-Known Member VIP

    Messages:
    6,125
    Likes Received:
    253
    Joined:
    Jul 4, 2007
    Location:
    Washington
    Ignition switches are a bitch to mess with. I'd honestly just take it to a shop and let them fuck with it. A REPUTABLE one obviously.
     
  6. doc

    doc New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2012
  7. flydex28

    flydex28 Senior Member

    Messages:
    328
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Feb 18, 2003
    Location:
    Oregon coast
    I had similar problem with mine last year... I would start the car and it would run for half a sec then die... I could hear the fuel pump and everthing...after like ten attempts it would finally start. In my case it was the main relay was going out. Hope this helps.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page