1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Coolant missing- where did it go?

Discussion in 'General Tech and Maintenance' started by steelbuster, Nov 30, 2003.

  1. steelbuster

    steelbuster Senior Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 1, 2003
    Got a B16 Swap thats losing a little coolant all the time. There are no visable leaks of any kind. The compression is exc., high and the same on all cylinders. No coolant inside the car and no smell so I do'nt think its the heater core. The bottom plate on the EVAC is rusty and Maybe shows a little wetness??
    Question: where's the coolant going? Is it possible for the diaphram in the EVAC to leak and draw coolant into the intake?? Or is it the head gasket and if so..HOW DO YOU CHECK THAT? By pressure checking the coolant system maybe ? Ther are no bubbles or foam visable when looking in the radiator.
     
  2. MXDesa

    MXDesa Senior Member

    Messages:
    927
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Apr 19, 2003
    Location:
    Queens, New York
    Next time u change your oil, check for water bubbles or white smoke when ur driving
     
  3. steelbuster

    steelbuster Senior Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 1, 2003
    There is evidence of coolant in the oil.
     
  4. MXDesa

    MXDesa Senior Member

    Messages:
    927
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Apr 19, 2003
    Location:
    Queens, New York
    There you go, replace ur head gasket AND intake manifold gasket (not too important but change it) and it should solve your problem :eek:)
     
  5. steelbuster

    steelbuster Senior Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 1, 2003
    I am veryy sorry for the typo...It sould have read 'NO' evidence of coolant...
     
  6. MXDesa

    MXDesa Senior Member

    Messages:
    927
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Apr 19, 2003
    Location:
    Queens, New York

    Well is there any white residue on the inside/around ur your oil cap?
     
  7. steelbuster

    steelbuster Senior Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 1, 2003
    Look up...I believe I corrected typo and said there was NO evidence of coolant in the oil.
     
  8. steelbuster

    steelbuster Senior Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 1, 2003
    bump..No ideas?? :unsure:
     
  9. cointelpro

    cointelpro Senior Member

    Messages:
    391
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 15, 2003
    it wouldnt be your head gasket if your compression is fine so rule that out. if you have 2x checked all your hoses i would check your radiator for any problems. if you were getting coolant in your intake mani you would be burning it and your car would smoke like a mofo, so unless your smokin i think you could rule that out.
     
  10. hcivic.com

    hcivic.com Senior Member

    Messages:
    4,571
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jan 7, 2003
    Location:
    Calgary Alberta canada
    check al the hose when the car is running and hot check for drips
     
  11. steelbuster

    steelbuster Senior Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 1, 2003
    Checked all hose's, radiator,ect. with the engine running, hot ,cold yadaydayda.....Driving me crazy...It is only losing a small amount, maybe a couple of oz. after 100 miles and a number of start-stop cycles. I don't think this would show up as noticable smoke even if it was going into the intake.
    Has any had an EVAC apart? I still suspect that is where it's going. :blink:
     
  12. Thewiz666

    Thewiz666 Member

    Messages:
    40
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 14, 2003
    Do the radiator cap and overflow tank cap seal tightly? I had a friend who was losing it that way, with nothing else evidencing a loss. Took awhile to figure that one out.
     
  13. steelbuster

    steelbuster Senior Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 1, 2003
    New cap (tested good anyway).. coolant is missing from and being added to overflow tank. No leaks there or anywhere else thats visable.
     
  14. brc80

    brc80 Senior Member

    Messages:
    1,613
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Nov 9, 2002
    Location:
    Southern California
    If you find out let me know im having the same problem on my b16 as well.
     
  15. cycloneb18c3

    cycloneb18c3 Senior Member

    Messages:
    1,056
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 10, 2003
    Location:
    New Jersey
    I was having that problem on my 91 integra with a b16a2 swap. i just kept adding and it finally stopped. must of been an air bubble or something. I dont know if thats whats up with urs or not.
     
  16. steelbuster

    steelbuster Senior Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 1, 2003
    Don't know what it was. :blink: ..but it's stopped now after about 300mi.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page