1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Crazy Tach and speedo

Discussion in 'Civic and del Sol - EG and EK' started by kermit5327, Apr 11, 2008.

  1. kermit5327

    kermit5327 New Member

    Messages:
    434
    Likes Received:
    11
    Joined:
    Sep 25, 2007
    Ok so when i turn my car on ( not started) my tach and speedo will go all the way to max and then back down. then my speedo will jump up to 60 a few times and then stop. what could this be
     
  2. dacheat

    dacheat ..is grounded.

    Messages:
    4,216
    Likes Received:
    205
    Joined:
    Jul 7, 2007
    Location:
    strongbadia
    distributor + freakshow badness? :shrug:
     
  3. kermit5327

    kermit5327 New Member

    Messages:
    434
    Likes Received:
    11
    Joined:
    Sep 25, 2007
    lol so i guess ill start by changing that lol and see if it helps any
     
  4. dacheat

    dacheat ..is grounded.

    Messages:
    4,216
    Likes Received:
    205
    Joined:
    Jul 7, 2007
    Location:
    strongbadia
    well i'd wait for a few of the HS heavies to weigh in. i don't know much but that's my gut feeling. you got a book for your car?
     
  5. kermit5327

    kermit5327 New Member

    Messages:
    434
    Likes Received:
    11
    Joined:
    Sep 25, 2007
    some were but i cant find the damn thing and i could really use it right now cuz im doing a head swap on it lol and i dont think im gonna get to far with out it
     
  6. OKCZombie

    OKCZombie Banned

    Messages:
    124
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 10, 2008
    tach controlled by distributor - make sure it is tight - check the rotor in it maybe - or replace it - as far as speedo - if it does it after changing the dizzy you might check the VSS on your transmission - and check all connections/grounds...I doubt it is cluster or wiring but I could be wrong.
     
  7. kermit5327

    kermit5327 New Member

    Messages:
    434
    Likes Received:
    11
    Joined:
    Sep 25, 2007
    never thought of it being the vss since the car wasnt started but ill check it out thanks
     
  8. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    what year car
     
  9. kermit5327

    kermit5327 New Member

    Messages:
    434
    Likes Received:
    11
    Joined:
    Sep 25, 2007
  10. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    first thing to check is your fuses, alt, fuse,.but if there good, and the car runs fine its prolly a bad vss
     
    Last edited: Apr 11, 2008
  11. kermit5327

    kermit5327 New Member

    Messages:
    434
    Likes Received:
    11
    Joined:
    Sep 25, 2007
    yeah it only does it if i turn the key to the second click but it dont do it at all when its started
     
  12. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    so its fine any other time driving and such ?
     
  13. kermit5327

    kermit5327 New Member

    Messages:
    434
    Likes Received:
    11
    Joined:
    Sep 25, 2007
  14. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    well it it only does it when you first cut the key on then is ok the rest of the time it might be the gauge cluster its self, but i wouldnt worry with it, until it does it while your driving
     
  15. LS_VTEC

    LS_VTEC you get the BRAKE

    Messages:
    2,616
    Likes Received:
    25
    Joined:
    Dec 11, 2007
    Location:
    NJ
    My answer exactly. Make sure the correct rated amperage fuses are being used or else too much/little current will flow through the circuit and cause problems. If all is well there, test the alternator output against oem specs/alldata specs. From there, it is usually your VSS (speed sensor) or hardware associated; wiring, connectors etc.
     
  16. LS_VTEC

    LS_VTEC you get the BRAKE

    Messages:
    2,616
    Likes Received:
    25
    Joined:
    Dec 11, 2007
    Location:
    NJ
    If its not any of those, than the cluster is posessed. :D
     
  17. kermit5327

    kermit5327 New Member

    Messages:
    434
    Likes Received:
    11
    Joined:
    Sep 25, 2007
    lol thanks guys ill have to check them all out
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page