1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

D16 swap question

Discussion in 'Civic and del Sol - EG and EK' started by lilredcivicpgh, Sep 23, 2007.

  1. lilredcivicpgh

    lilredcivicpgh New Member

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 22, 2007
    Location:
    Pittsburgh, PA
    Yea I want to swap my D16Z6 with a D16Y8 does anyone know where i can find detailed instruction on doing that.
     
  2. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    its easy. just swap them same mounts and all and will wire right up, all you have to do is convert it to obd2
     
  3. lilredcivicpgh

    lilredcivicpgh New Member

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 22, 2007
    Location:
    Pittsburgh, PA
    so i just need an obd2 and it's a plug and go?
     
  4. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    yea just buy a jumper harness and off you go..
     
  5. lilredcivicpgh

    lilredcivicpgh New Member

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 22, 2007
    Location:
    Pittsburgh, PA
    thanks i'm headin to look at one in a lil bit
     
  6. lilredcivicpgh

    lilredcivicpgh New Member

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 22, 2007
    Location:
    Pittsburgh, PA
    if i do the swap can i keep my trans and half shafts?
     
  7. lilredcivicpgh

    lilredcivicpgh New Member

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 22, 2007
    Location:
    Pittsburgh, PA
    also can i just swap my dist. on the y8 from the z6
     
  8. lilredcivicpgh

    lilredcivicpgh New Member

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 22, 2007
    Location:
    Pittsburgh, PA
    would my distributer work from a z6 work on a y8?
     
  9. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    yes you can just keep your stock tranny and axles it will all bolt right up
     
  10. lilredcivicpgh

    lilredcivicpgh New Member

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 22, 2007
    Location:
    Pittsburgh, PA
    but can i keep my distributer? or do i need to get and OBD2 and a jumper cable.
     
    Last edited: Sep 24, 2007
  11. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    you need the jumper there like 70 bucks at rywire mabe more but not much
     
  12. lilredcivicpgh

    lilredcivicpgh New Member

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 22, 2007
    Location:
    Pittsburgh, PA
    wat about the ecu or do i need the OBD2 one?
     
  13. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    you need the ecu that will run that motor so if the motor came out of lets say a 98 modle buy a 98 modle ecu thats vtec the ex modle.so yea you need a obd2 ecu
     
  14. EGProject

    EGProject YEEEEAAHHHHH

    Messages:
    2,870
    Likes Received:
    28
    Joined:
    Jun 26, 2004
    Location:
    Whitinsville, Massachusetts
    I believe you can run re-pinned OBD2 dizzy with an OBD1 car, and not have to convert the whole thing over. Most of the sensors are the same, but the IM may require some plug swapping.
     
  15. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    this is true also, i was giving the least of a headace way
     
  16. lilredcivicpgh

    lilredcivicpgh New Member

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 22, 2007
    Location:
    Pittsburgh, PA
  17. crxguy88

    crxguy88 New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 21, 2007
    can you use the obd1 civic cx on the d16y8 head? that's what i heard..anyone wanna back that up and tell me..
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page