1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

disconnected vafc now what happened?? b16 help

Discussion in 'HYBRID -> EG-EK / DC' started by Darkn3s, Apr 17, 2007.

  1. Darkn3s

    Darkn3s New Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 11, 2007
    hey firsti just bought 97 hatch with a b16a2 swap wit ls tranny... not really sure on what it has but from whats visable it has short ram intake, rsr exhaust system, aem cam gears, apexi vafc..

    anyway i was driving it and it gets up pretty good until vtec hits then you can feel the motor kinda start stuttering but it stilll feels good to daily drive. not sure where it redlines at the highest ive been was about 92**k rpms. not sure what the vtec controller is set at or what settings it has i know that its set for vtec to hit at 5800 rpms other than that im not sure.. probaly doesnt help that i dont know that much about vafc or hondas in general but thats why im here to get some help

    but my problem was that my friend thats knowledgable with hondas told me that the vafc might have off settings and that it would probaly run better without it until i got it tuned so i went ahead and tried to see how it ran if i disconnected the harness from the vafc and when i did i cut the car on and noticed that it ran shitty engine started stuttering more than ever even in idel so i turned it off quick and hooked it back up got a little better but not as good as before still stutters a bit and now i notice white smoke shoots out the exhaust.. dont know if the vafc lost its previous settings when i went to go disconnect it

    ALSO i notice that when my gas tank is almost empty and i refill with 93 and i go to turn it on the car kinda hesitates to turn on and when it starts it runs pretty nasty for a while until it gets used to it.. this was before the problem i stated above and continuing not sure if its the gas im using or the fuel pump is bad

    if anyone know what my problem could be or if anyone that might the same settings could help me with the vafc and put the right settings thanks any help would be good at this point
     
  2. boostin4fun

    boostin4fun Boosted ls/vtec ohh yeah!

    Messages:
    861
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Jun 22, 2006
    Location:
    Omaha
    White smoke out your exhaust is not a good sign. That is usually from coolant getting inside the combustion chamber. I would do a compression test to make sure that the head gasket is not blown. You should not turn a factory motor up to 9000 rpms like that, unless it is built for it.
     
  3. Darkn3s

    Darkn3s New Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 11, 2007
    the thing is i dont know if its built or not i got the car this way.. but yea coolant squirts everywhere i thought there was a leak in the overfil tank
     
  4. killercannible

    killercannible Senior Member

    Messages:
    633
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jul 17, 2005
    If you disconnect a vafc the motor won't run, the vafc is spliced into the harness and controlls some functions that the ecu would normally control. Plug the vafc back in and i guarantee it will run. When my friend had one on his turbo teg he would pull the vafc so no one could steal his car.
     
  5. Darkn3s

    Darkn3s New Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 11, 2007
    But my car runs even without the vafc just runs shitty in general now that the only prob
     
  6. killercannible

    killercannible Senior Member

    Messages:
    633
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jul 17, 2005
    Look at your wiring harness, it might run without the vafc but some of the ecu's function are not being done because they are bypassed to the vafc.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page