1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

dpfi to mpfi wiring help

Discussion in 'HYBRID -> ED-EF / DA' started by HATCHET_HONDA, Feb 20, 2009.

  1. HATCHET_HONDA

    HATCHET_HONDA scottie fizzle

    Messages:
    764
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Mar 11, 2007
    Location:
    hobart, indiana
    ive swapped an obd1 b16a into my 91 dx hatch. well i wired it for mpfi and the injectors function fine, its the dizzy im havin problems with. i keep getting a cel for crank angle sensor. its the only cel ive got doin this swap so its pretty damn frustrating. i have the 4 wires hooked to a plug so that i could unhook the harness if i needed to pull the motor again. well with the wires matched up it bogs down and runs like crap and has no CEL weird i know...buut if i switch my 2 dizzy wires around it revs fine buuut throws the CEL! ahhh.. ive heard of maybe shielding those 2 dizzy wires..would that help? and how would i do that?
     
  2. ntenc1

    ntenc1 New Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    5
    Joined:
    Aug 20, 2008
    If the DX harness was retained, there should be 2 new wires running from the ECU to the distributor. DX has 5 wires, Si has 7, 2 new + 5 DX = 7 for Si distributor. Order of the connections is critical to the distributor working. Shure you matched the previous connections exactly when re-doing the previous job.

    the sensors are coils of wire that generate voltage pulses for the ECU. They should all register around 280 ohms resistance. Need a volt meter with a resistance setting.

    Also may have ur blue/green and blue/yellow backwards.Which sounds like you tried already.

    The DX has
    Crank angle sensor (orange & white) wires
    Top Dead Center (orange/blue & white/blue) wires

    The Si has
    Crank angle sensor (orange & white) wires
    Top Dead Center (orange/blue & white/blue) wires
    cylinder sensor (blue/green & blue/yellow) wires

    The DX ECU pins
    crank angle C1 orange
    crank angle C2 white
    TDC C3 orange/blue
    TDC C4 white/blue

    The SI ECU pins
    crank angle B10 orange (C1 on DX ecu)
    crank angle B12 white (C2 on DX ecu)
    TDC C3 orange/blue
    TDC C4 white/blue
    cylinder sens C1 blue/green (not supported on DX ecu)
    cylinder sens C2 blue/yellow (not supported on DX ecu)
     
    Last edited: Feb 20, 2009
  3. HATCHET_HONDA

    HATCHET_HONDA scottie fizzle

    Messages:
    764
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Mar 11, 2007
    Location:
    hobart, indiana
    at first i thought i may have the wires matched up wrong to the dizzy plug cause of the "bigger" white wire. evrything was correct but i did try to move the 2 white wires around but that just caused it not to start at all.....ive rechecked the ecu wires and alls well. i just dont get why it runs fine with the cel on buut when i get it to go off and it throws no cel it runs like crap uhhgh
     
  4. YBLEGAL

    YBLEGAL Regular Member w/ Cheese

    Messages:
    2,762
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Aug 9, 2006
    Location:
    NW Indiana
    did you ever get it fixed??? my car's runnin again. runnin strong. i could come by and take a look. lmk dude, or we could run em!

    also got yblegal.net a forum, http://yblegal.net/forum/
     
  5. HATCHET_HONDA

    HATCHET_HONDA scottie fizzle

    Messages:
    764
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Mar 11, 2007
    Location:
    hobart, indiana
    no its still got the cel. ive done everything but replace the dizzy with another one.
     
  6. Da1andonlyJinx

    Da1andonlyJinx New Member

    Messages:
    40
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 22, 2006
    Location:
    Florida
    Did you remember to swap your TPS wires around?

    Just saying when its wired right there are no cels but it runs like crap, if you tps is still unchanged then its telling your ecu that your at WOT.

    IDK it sounds like it makes sense doesn't it?
     
    Last edited: Mar 19, 2009
    1 person likes this.
  7. HATCHET_HONDA

    HATCHET_HONDA scottie fizzle

    Messages:
    764
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Mar 11, 2007
    Location:
    hobart, indiana

    yes!! that was it!! revs fine no bogging or cel flashin in my face! wooot +1 for you my friend.

    doh why the hell didnt i see that before? always the little things overlooked
     
  8. Da1andonlyJinx

    Da1andonlyJinx New Member

    Messages:
    40
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 22, 2006
    Location:
    Florida
    sweet, glad I could help. Now only if I could fix my own MPFI problem.:mad: :mad::angry: :angry::rawr: :rawr:

    yes, in that order.
     
  9. HATCHET_HONDA

    HATCHET_HONDA scottie fizzle

    Messages:
    764
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Mar 11, 2007
    Location:
    hobart, indiana
    lol did you check the tps wires? ;)
     
  10. YBLEGAL

    YBLEGAL Regular Member w/ Cheese

    Messages:
    2,762
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Aug 9, 2006
    Location:
    NW Indiana
    Can we race yet? I still haven't got a race since my car's ran again :(
     
  11. HATCHET_HONDA

    HATCHET_HONDA scottie fizzle

    Messages:
    764
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Mar 11, 2007
    Location:
    hobart, indiana

    no plates... still needs emission testing
     
    1 person likes this.
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page