1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

EF Temp Sensor

Discussion in 'Civic and CRX - EF' started by Ethan, Jun 21, 2011.

  1. Ethan

    Ethan Well-Known Member

    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    98
    Joined:
    Jun 30, 2008
    I was wondering if jumping the red/white signal wire from the temp sensor on the head right to the wire in the cluster for the temp gauge will give an accurate reading.
     
    1 person likes this.
  2. GSRCRXsi

    GSRCRXsi Super Moderator Moderator VIP

    Messages:
    9,623
    Likes Received:
    345
    Joined:
    Nov 13, 2002
    Location:
    MD
    That's how it's wired up stock... Straight from the temp sender (one wire sensor) to the cluster.
     
  3. jlicrx

    jlicrx Senior Member

    Messages:
    1,891
    Likes Received:
    65
    Joined:
    Jun 5, 2003
    Location:
    Colorado Springs
    that is true, however, the gauge sending unit doesn't have red/white wire - it has yellow with green stripe wire - the temp sensor for the ECU has 2-wires, red with white stripe and green with white stripe - both sensors are on the end of the head
     
  4. GSRCRXsi

    GSRCRXsi Super Moderator Moderator VIP

    Messages:
    9,623
    Likes Received:
    345
    Joined:
    Nov 13, 2002
    Location:
    MD
    That's not the same kind of sensor. It will not work if you splice into that.

    Why don't you splice into the temp sending unit like you're supposed to?
     
    Last edited: Jun 21, 2011
  5. Ethan

    Ethan Well-Known Member

    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    98
    Joined:
    Jun 30, 2008
    woahh.. im lost i though just the 2 prong one (red/white & green) was temp..
     
  6. GSRCRXsi

    GSRCRXsi Super Moderator Moderator VIP

    Messages:
    9,623
    Likes Received:
    345
    Joined:
    Nov 13, 2002
    Location:
    MD
    Thats for the ECU. The gauge cluster uses a different signal.
     
    1 person likes this.
  7. Ethan

    Ethan Well-Known Member

    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    98
    Joined:
    Jun 30, 2008
    damn thanks man i just went out and unplugged it and the gauge dropped.. so i guess i need a temp sensor.

    Edit; "ect gauge sending unit" lol
     
    Last edited: Jun 22, 2011
  8. GSRCRXsi

    GSRCRXsi Super Moderator Moderator VIP

    Messages:
    9,623
    Likes Received:
    345
    Joined:
    Nov 13, 2002
    Location:
    MD
    do you not have one? where is the stock one? you just have a hole in the head?
     
  9. Ethan

    Ethan Well-Known Member

    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    98
    Joined:
    Jun 30, 2008
    the one that was in the head when i got the engine was broke off.. and the one i grabbed from a junkyard is bad. :(
     
  10. GSRCRXsi

    GSRCRXsi Super Moderator Moderator VIP

    Messages:
    9,623
    Likes Received:
    345
    Joined:
    Nov 13, 2002
    Location:
    MD
    try try again. do you know its bad? did you test it in boiling water and measure the resistance as per the helms instructions?
     
  11. Ethan

    Ethan Well-Known Member

    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    98
    Joined:
    Jun 30, 2008
    lol as of now im in the middle of a 1300 move.. but once i get there ill swap it out with the one from my sisters car. if it works ill spring for a new one. :)
     
    Last edited: Jun 25, 2011
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page