1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Fuse Burnout!!!

Discussion in 'Car Audio / Security / Electronic Accessories' started by lostinmiself, Jan 23, 2009.

  1. lostinmiself

    lostinmiself That Guy....

    Messages:
    97
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 6, 2008
    Location:
    Spo-komptonWA
    So i have:
    4G wire from batt. to amp (800w amp) I have 8G ground wire and i am running 1 MTX thunder 5500 12...my problem is recently i have ben blowin fuses like crazy. i have gone through 8 already and i have no idea of what the problem is. if anyoue might have any insite to my problem please help!!!!
     
  2. George777

    George777 ^^ Likes Bewbies

    Messages:
    2,917
    Likes Received:
    61
    Joined:
    Aug 17, 2005
    Location:
    With your mom
    I have always run the same size ground wire as I have power wire and never had a problem. I would try that. It's a cheap fix, and if it works, it will keep you from blowing up your shit.
     
  3. TurboMirage

    TurboMirage YEEAAAHHH VIP

    Messages:
    24,582
    Likes Received:
    697
    Joined:
    May 20, 2003
    Location:
    Central, MA
    YES run the same size ground as power.

    also, double check your connections, sounds like you are shorting. way back when i had 4ga power wire run through my old mirage down the passenger side, and somehow i kinked the wire and eventually the inner frame tore through and it would short.
     
  4. efhondakid

    efhondakid My name is Byron. VIP

    Messages:
    7,034
    Likes Received:
    202
    Joined:
    Mar 2, 2007
    Location:
    Akron-Canton, Ohio
    x3 on the same size power and ground, I was having the same problem and that was my fix.
     
  5. OGMatt

    OGMatt Not a real OG lol

    Messages:
    1,326
    Likes Received:
    30
    Joined:
    Oct 4, 2008
    Location:
    vic B.C. Japanada
  6. 78civic

    78civic Junior Member

    Messages:
    725
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Oct 28, 2004
    Location:
    NW MS, Y'all
    Just out of curiosity, Why would a larger ground wire help?
    Wouldn't that just make it 'short' faster?
    I mean, you don't/can't short out unless you DO ground it somewhere.. And 'ground is ground'.. Doesn't the circuit blow/open when it's 'shorted' in the wrong place? or TOO much current is passed thru a conductor that is too small/thin to handle that current..?

    You state "recently".. How long had it been working before the 'blowing' started?

    E
     
  7. Taco15

    Taco15 I wear stretchy pants VIP

    Messages:
    6,998
    Likes Received:
    203
    Joined:
    Jan 11, 2005
    Location:
    Tallahassee Fl
    jeez guys.

    yes you need to have the same size wire for both ground and power. NO it wont cause you to blow fuses. What you need to tell us is what size fuse your blowing. Unless your blowing it on contact it seems to me that your using too small of a fuse. you should be using an 80amp or minimum 60amp.
     
  8. dateg513

    dateg513 New Member

    Messages:
    87
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Sep 3, 2009
    Location:
    cincinnati
    Hope you put the power wire thru the firewall with a gromet or a factory one if not power wire can be grounding out ... also mtx amps are power hungry so if your not using a big enought fuse run at least 100amp you will blow also . it's always better to have to much than not enough. Mtx amps are rated low if the amp is advertised at 800w its prob pushing closer to 9 or 950 .. 4 gauge is min 2 gauge is better
     
  9. efhondakid

    efhondakid My name is Byron. VIP

    Messages:
    7,034
    Likes Received:
    202
    Joined:
    Mar 2, 2007
    Location:
    Akron-Canton, Ohio
    You should never run a higher amp fuse than what your amp says it should take, and I dont even run an in-line fuse because you could blow every fuse in the car and have the bitch go up in flames before you blow a 100amp in-line fuse if thats what you were referring to.
     
  10. Taco15

    Taco15 I wear stretchy pants VIP

    Messages:
    6,998
    Likes Received:
    203
    Joined:
    Jan 11, 2005
    Location:
    Tallahassee Fl
    very true. good call.


    i didnt know there was a 2awg wire? :huh: I know there's 1/0 awg. Anyway, all mtx amps usually come with a birth sheet and yes alot of them have higher numbers than what they are rated at. Unfortunatly you might not see those number because they are peak numbers at 14.4volts or so.

    every charging system is different. Alot of vehicles have a constant 13+ volt charg from the alt. It only drops with the lights and aother instruments that get used. Not only that but the battery reserve also gets used up alot fast unless you have an extra battery designed for car audio such as an Optima,Stinger or other.

    We arent knocking just sharing what i think is crucial information. Especially dealing with the electrical sytstem. YOU DO NOT WANT TO PUT A BIGGER SIZE FUSE THAN WHATS RECOMMENDED.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page