1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Help please!!!

Discussion in 'Other Vehicle Discussions' started by flydex28, Nov 26, 2008.

  1. flydex28

    flydex28 Senior Member

    Messages:
    328
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Feb 18, 2003
    Location:
    Oregon coast
    OK Got a problem here...my celica wont start...it is a 88 toyota celica. Basically what happens is when i try to start it it just sounds like the starter is turning. I can see the flywheel turning while pushing it in gear and it is a brand new starter. Also when i turn the ignition i can see that the starter is turning the flywheel. It doesnt sound like it normally would when you try to crank the engine...sort of sounds like an electric motor sound...or a whizzing sound.
     
  2. MthaFuknGreen

    MthaFuknGreen Green on the scene.

    Messages:
    3,166
    Likes Received:
    32
    Joined:
    Oct 1, 2008
    Location:
    Lodi, CA
    is it all of a sudden? or did you just swap a part or has it been a while since youve started it?
    have you checked the battery?
     
  3. flydex28

    flydex28 Senior Member

    Messages:
    328
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Feb 18, 2003
    Location:
    Oregon coast
    yeah...just came out the other morning and it wont start. Hadnt driven it for a few days...that shouldnt have anything to do with it though. No new parts though...battery is good.
     
  4. austin20110

    austin20110 New Member

    Messages:
    1,272
    Likes Received:
    30
    Joined:
    Sep 24, 2008
    Location:
    Northern Va
    is there gas in the tank?
     
  5. MthaFuknGreen

    MthaFuknGreen Green on the scene.

    Messages:
    3,166
    Likes Received:
    32
    Joined:
    Oct 1, 2008
    Location:
    Lodi, CA
    yeah, that might help.
     
  6. austin20110

    austin20110 New Member

    Messages:
    1,272
    Likes Received:
    30
    Joined:
    Sep 24, 2008
    Location:
    Northern Va
    you getting any spark, fuel pump kicking on?
     
  7. flydex28

    flydex28 Senior Member

    Messages:
    328
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Feb 18, 2003
    Location:
    Oregon coast
    ummm...yeah. lol. Not sure if im getting spark and i cant tell if the pump is kicking on cause the car beeps and i cant hear it when i turn the ignition. But I think the engine would still try to crank ...you know like its trying to start even if there was no fuel or spark. Im not getting that at all. What would happen if the timing belt was broke?
     
  8. austin20110

    austin20110 New Member

    Messages:
    1,272
    Likes Received:
    30
    Joined:
    Sep 24, 2008
    Location:
    Northern Va

    it would sound like 2 trash compactors doin it behind a whale
     
  9. flydex28

    flydex28 Senior Member

    Messages:
    328
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Feb 18, 2003
    Location:
    Oregon coast
    haha ok...reason i was asking was because i actually broke a cam in half once and the engine sounded like it was trying to start but of course it couldnt. But this is diff. like i said this just sounds like a whizzing noise.
     
  10. austin20110

    austin20110 New Member

    Messages:
    1,272
    Likes Received:
    30
    Joined:
    Sep 24, 2008
    Location:
    Northern Va
    check all your belts, then check some grounds
     
  11. hunter4life

    hunter4life Rotary Man

    Messages:
    244
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Nov 13, 2007
    Location:
    Canada
    ^^Check if your getting spark
     
  12. flydex28

    flydex28 Senior Member

    Messages:
    328
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Feb 18, 2003
    Location:
    Oregon coast
    well the engine should still crank even if your not getting spark. Is crank even the right word?
     
  13. E_SolSi

    E_SolSi Member of the 20 nut club Moderator VIP

    Messages:
    30,036
    Likes Received:
    3,968
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    CT
    timing belt busted??
     
  14. flydex28

    flydex28 Senior Member

    Messages:
    328
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Feb 18, 2003
    Location:
    Oregon coast
    need to look at the timing belt still...cant hear the fuel pump though.
     
  15. flydex28

    flydex28 Senior Member

    Messages:
    328
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Feb 18, 2003
    Location:
    Oregon coast
    ok so i pulled the cover back over the timing belt and had someone crank the engine...well try anyways, but the timing belt is not turning...but the flywheel is. I also noticed that the belt looked pretty worn...small cracks in it. I guess I will have to pull it all apart and check it out.
     
  16. E_SolSi

    E_SolSi Member of the 20 nut club Moderator VIP

    Messages:
    30,036
    Likes Received:
    3,968
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    CT
    pretty sure you have the 3f-se engine... which is not an interference engine... so you shouldnt have any valve/head damage to worry about :)

    best of luck
     
  17. flydex28

    flydex28 Senior Member

    Messages:
    328
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Feb 18, 2003
    Location:
    Oregon coast
    Well shit...got it all apart and sure enough the timing belt was broken. The tensioner puller was missing some bearings and the seal was missing, not to mention it was completely seized. The other idler puller was all rusty. Well we changed everything out and put it all back together and it still wont start. still mostly doing the same thing. I think next week we will have to take it all apart again. :(
     
  18. E_SolSi

    E_SolSi Member of the 20 nut club Moderator VIP

    Messages:
    30,036
    Likes Received:
    3,968
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    CT
    double check your timing... make sure its correct
     
  19. flydex28

    flydex28 Senior Member

    Messages:
    328
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Feb 18, 2003
    Location:
    Oregon coast
    well i wont be able to work on it again for a week so i will have to wait.
     
  20. flydex28

    flydex28 Senior Member

    Messages:
    328
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Feb 18, 2003
    Location:
    Oregon coast
    OK well we took it all apart and put it all back together again and it started, the timing was off...I think it said something like 40 deg. Anyways we set the timing to 10 deg. but now the car has a hard time accelerating and today we started it and it kinda boggs down and dies. It ran ok before except that it missed quite a bit and the timing was off.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page