1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

help with d16z6 in ef civic hatch

Discussion in 'HYBRID -> ED-EF / DA' started by sleepercivic69, Sep 19, 2006.

  1. sleepercivic69

    sleepercivic69 New Member

    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 7, 2006
    i dont know what is wrong but the thing doesnt want to run. it will crank, it has both spark and gas, and im pretty sure the timing is right. the only way i can get it to turnover is when i spray starting fluid down the intake. i dont know what else i can do.
     
  2. Epox_Ardere

    Epox_Ardere Junior Member

    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 18, 2006
    Here's a couple questions.

    1.How did you test for both the spark and gas?
    2.Which ECU are you running?
    3.Which engine harness did you use?
    4.What model did the Civic start out as? eg. STD, DX, SI
     
  3. sleepercivic69

    sleepercivic69 New Member

    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 7, 2006
    yes it does have spark and gas, running a pr3 ecu, using the old dx harness that i converted into mpfi and it was a dx civic hatch
     
  4. Epox_Ardere

    Epox_Ardere Junior Member

    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 18, 2006
    So you kept everything OBD0 then. Does the ecu flash any codes? When I did this swap I missed a ground to the thermostat. Double check your wiring. I've also had a problem with a civic not starting do to the ignition coil being broken. It still gave a spark but I guess it just wasn't good enough to start the engine.
     
  5. sleepercivic69

    sleepercivic69 New Member

    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 7, 2006
    doesnt flash any codes. i figured it was the coil but i wanted to make sure i did everything right first
     
  6. sleepercivic69

    sleepercivic69 New Member

    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 7, 2006
    changed the coil and still doesnt start. i dont think im gettin power to the injectors. how would i check and fix that?
     
  7. sleepercivic69

    sleepercivic69 New Member

    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 7, 2006
    ok i checked the injector plugs and there is no power goin to any of them. whats up with that? im pretty sure the main relay is still good. i do get and ecu code 6 but that wouldnt affect it any would it?
     
  8. klyph

    klyph Dismember VIP

    Messages:
    6,342
    Likes Received:
    262
    Joined:
    Aug 14, 2006
    Location:
    North Pole, AK
    check ur custom MPFI wiring to see if any of that's not makin the right connections.
     
  9. Andrew

    Andrew Well-Known Member

    Messages:
    2,685
    Likes Received:
    26
    Joined:
    Mar 2, 2006
    Location:
    Tallahassee, FL
    And make sure it's plugged in to the resister box right(or at all. you DID install a resister box with the MPFI conversion right?)

    And when mine didn't start, I double checked my wiring with a friend, and realized that I had 2 plugs in the wrong spots.
    Can you get a picture of the IM area so we can check all the wiring?
     
  10. sleepercivic69

    sleepercivic69 New Member

    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 7, 2006
    yeah i double checked this past weekend. i tore all the wiring apart and followed the instructions carefully but yeah i can take a pic of it and post it tomorrow.
     
  11. Andrew

    Andrew Well-Known Member

    Messages:
    2,685
    Likes Received:
    26
    Joined:
    Mar 2, 2006
    Location:
    Tallahassee, FL
    that would be great.
    Hopefully we can get this thing runnin for ya.
     
  12. sleepercivic69

    sleepercivic69 New Member

    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 7, 2006
  13. sleepercivic69

    sleepercivic69 New Member

    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 7, 2006
    on my tps, i just used the plug off a scrap z6 harness so i wouldnt forget to switch the wires. also there is a gr/yellow and black wire on my harness behind the block, do i run that to the thermostat housing? i am runnin a resistor box. i swapped my buddies box into mine and still didnt do anything.
     
  14. Andrew

    Andrew Well-Known Member

    Messages:
    2,685
    Likes Received:
    26
    Joined:
    Mar 2, 2006
    Location:
    Tallahassee, FL
    hmm... I was gonna say your MAP isn't plugged in correctly, but since your running the a6 IM, thats where it's supposed to be.

    I would suggest installing the Z6 IM, a p28 ecu, and a conversion harness.- just do it right, and it will run right.
     
  15. Epox_Ardere

    Epox_Ardere Junior Member

    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 18, 2006
    Which injectors did you install in the engine? Cause the obd0 inj. from the 88-91 civic si need the resistor box and the inj. off the 92-95 civic si (d16z6) don't need it. If your injectors aren't getting power this is the first place I would look though. Also I think the Z6 IM will give you a bit better flow as it was designed for that engine. Also if you do switch to the obd1 p28 or chipped p06 ecu be sure to change the distributor.
     
  16. sleepercivic69

    sleepercivic69 New Member

    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 7, 2006
    i have the z6 injectors. how would the wiring change if dont need the resistor box. and im runnin the dizzy for the z6, what would i have to change to if i changed the ecu
     
  17. Epox_Ardere

    Epox_Ardere Junior Member

    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 18, 2006
    I can't remember right now but I know the wiring is different for each injector setup.

    If your trying to run on the pr3 ecu you should be running an obd0 type of distributor like from a d16a6.

    As for switching to obd1.... Since you already have the injectors and distributor all you would nee to do is make/buy a conversion harness and either buy a p28 ecu or mod one of the more common and cheaper p06 ecu's to run the engine
     
  18. Andrew

    Andrew Well-Known Member

    Messages:
    2,685
    Likes Received:
    26
    Joined:
    Mar 2, 2006
    Location:
    Tallahassee, FL
    No. You need to be useing the Z6 dizzy.
    I use A6 injectors in mine.
     
  19. sleepercivic69

    sleepercivic69 New Member

    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 7, 2006
    ok i decided to go back to the a6 injectors since i already have an obd0 ecu (pr3) so when i got done, i went to try and start and it doesnt even crank now!! what gives? it cranked a couple of days ago and now nothin. could be the main relay? isnt it supposed to click a few times? it used to click before and now no click. could this be the problem or maybe the starter?
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page