1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Idle Hunting

Discussion in 'General Tech and Maintenance' started by Canadian_GSR, Sep 19, 2005.

  1. Canadian_GSR

    Canadian_GSR Senior Member

    Messages:
    143
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 24, 2003
    Location:
    Vancouver, BC
    Ok so heres the story.

    when I start my car after it has cooled down, it runs up to about 4000rpm and then down to about 800, and then back up and down, basically cycling between the 2 every 2 seconds for about 5 minutes while idling. Then it gradually gets lower and lower ie......... 3500rpm - 800rpm, 3000rpm - 800 rpm basically down like that until it finally stops doing it, but it takes quite a while to stop, and its quite embarassing. It will finally idle normally once everything is up to normal operating temperatures and the car has lined out. This has been going on now for a few months and its starting to be really hard on the clutch and with the cold weather approaching im not wanting my car revving that high when its so cold. So ive had the motor in for about 2 years so im sure its not an install problem and my mechanic buddy is sure its not a sensor anywhere, anyone have any thoughts or previous experience they can share??
    oh its a 95 b18c engine in my 95 dx civic.
     
  2. formby

    formby learning in progress

    Messages:
    5,735
    Likes Received:
    23
    Joined:
    Feb 19, 2003
    ICV

    idle control....its behind the head by the thottle body.....take it out and clean it with parts cleaner
     
  3. VTECin5th

    VTECin5th Administrator

    Messages:
    2,182
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Apr 17, 2005
    Location:
    Phoenix Az
  4. swanny

    swanny Senior Member

    Messages:
    3,779
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jul 13, 2003
    Location:
    buck teeth and government checks, PA
    I had the same thing with my C1, I cleaned the screens out with carb cleaner, moved the lil plunger back and forth and threw it back on. It returned again after a month or so and replaced it. Problem solved. It's just a couple of 12mm's and a couple hoses but the part with my discount cost me about 160 bucks.
     
  5. 4DRB16A

    4DRB16A Senior Member

    Messages:
    154
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 29, 2004
    Location:
    Near Kansas City, MO
  6. jdm2gen03

    jdm2gen03 Senior Member

    Messages:
    120
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 8, 2004
    ya fast idle might be loose but your sayin it jus started so its probably a faulty iacv.
     
  7. Canadian_GSR

    Canadian_GSR Senior Member

    Messages:
    143
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 24, 2003
    Location:
    Vancouver, BC
    Thanks guys, Ill post the results.
     
  8. Canadian_GSR

    Canadian_GSR Senior Member

    Messages:
    143
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 24, 2003
    Location:
    Vancouver, BC
    fast idle indeed. Thanks alot for the help guys.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page