1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Need b16a Help

Discussion in 'Civic and del Sol - EG and EK' started by Graves, May 6, 2008.

  1. Graves

    Graves New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 6, 2008
    Ok so i noticed the other day that my B16a (94 vic) will no longer rev past 4G. It cuts off fuel at that point. I took it to the shop and they told me to get a new distributor. So i did and it didn't fix anything. I took it back and they told me since I have an automatic computer in my 5 speed none of the codes are reliable and that they couldn't help me (this is a Honda dealership we are talking about here). Instead they told me I was getting 04-1 Crank position sensor no signal and 19-2 auto lock up failure "may continue to see problems unless ecu is replaced with a 5 speed." I've noticed that one of the wires running to a green plug ( I think is the Vtec Solenoid to the right of the dizzy on the left hand side of the engine) is gone. Any ideas on what the problem could be?
     
  2. LS_VTEC

    LS_VTEC you get the BRAKE

    Messages:
    2,616
    Likes Received:
    25
    Joined:
    Dec 11, 2007
    Location:
    NJ
    Get a p28 from a manual transaxle obd1 civic.
     
  3. Graves

    Graves New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 6, 2008
    wire is labelled "vtec Pressure" (the one that is snapped).
     
  4. K2e2vin

    K2e2vin Senior Member

    Messages:
    8,446
    Likes Received:
    92
    Joined:
    Jan 2, 2003
    Location:
    Raleigh, NC
    Find out what's wrong with the Crank position sensor using the flow chart in the Helms manual.

    Also, my D15B did the same thing. Turned out the ECU took a crap(replaced it and everything works again)..
     
  5. Graves

    Graves New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 6, 2008
    I called honda back today and they told me I needed a new computer. They said the signal wasn't being sent to the sensor. so i'm looking into buying a chipped p28 now.
    thanks
     
  6. Graves

    Graves New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 6, 2008
    would it make more sense that my sensor is bad or that the computer is bad if there is no signal?? Is there anyway to check if its my computer?
     
  7. K2e2vin

    K2e2vin Senior Member

    Messages:
    8,446
    Likes Received:
    92
    Joined:
    Jan 2, 2003
    Location:
    Raleigh, NC
    Swap in another ECU. That's how I found out my P28 was bad. I put in a P05(Civic CX) and PT3(Accord LX) ECU; both that do not have VTEC and aren't for the engine yet revved over 4000rpms fine and ran better than the P28 that was in limp mode.
     
  8. LS_VTEC

    LS_VTEC you get the BRAKE

    Messages:
    2,616
    Likes Received:
    25
    Joined:
    Dec 11, 2007
    Location:
    NJ
    DOH ;x
     
  9. Graves

    Graves New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 6, 2008

    Will do Thanks
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page