1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Neptune = Hondata?

Discussion in 'ECU's, Electronics, and Tuning' started by TurboRex90, Jun 24, 2009.

  1. TurboRex90

    TurboRex90 Golden EG

    Messages:
    1,250
    Likes Received:
    31
    Joined:
    Jul 15, 2008
    Location:
    Maryland
    Ive been told by a handful of people that Tuners with the knowledge to tune Hondata can tune Neptune as well because all Neptune is is basically a cheaper version of Hondata built off pretty much the same technology...:confused:

    I plan to call around and find out, but i figured id post this incase someone has an answer and another member could use the information.

    Thanks
     
  2. K2e2vin

    K2e2vin Senior Member

    Messages:
    8,446
    Likes Received:
    92
    Joined:
    Jan 2, 2003
    Location:
    Raleigh, NC
    Hondata can not tune Neptune so to say; they're(Neptune, Crome, eCtune, etc.) all just computer programs. If you have a "Neptune" ECU(which is just a map created by Neptune), and use Hondata, etc. it'll just erase whatever map is on there. When you buy Neptune RTP, all it is, is a chip emulator and software licensing fee.
     
  3. TurboRex90

    TurboRex90 Golden EG

    Messages:
    1,250
    Likes Received:
    31
    Joined:
    Jul 15, 2008
    Location:
    Maryland
    Wait, so your saying i already paid the software licensing fee since i have the RTP installed?

    sweet i just saved 100$ on a new tune lol.

    Im tryin to find a new tuner and all shops want $450 +100$ license fee but since i already have that taken care of :D
     
  4. Briansol

    Briansol Admins Admin VIP

    Messages:
    21,449
    Likes Received:
    2,110
    Joined:
    Nov 18, 2007
    Location:
    CT
    there's only a handful of neptune guys out there. odds are, you'll have to get the full hondata system (or at least enough to run it on your own ecu)
     
  5. K2e2vin

    K2e2vin Senior Member

    Messages:
    8,446
    Likes Received:
    92
    Joined:
    Jan 2, 2003
    Location:
    Raleigh, NC
    I have no clue as far as that goes; but I'd say no(usually the software/computer has to be registered or something). The RTP system(at least their latest one) is actually from Moates(Demon chip), it's just a real-time emulation/usb hardware. Has nothing to do with the software.

    The $450+$100 is a rip-off btw. RTP Demon retails for $399 from HRT themselves and with that price:
     
    Last edited: Jun 24, 2009
  6. awptickes

    awptickes unimpressed by you VIP

    Messages:
    9,272
    Likes Received:
    497
    Joined:
    Aug 29, 2007
    Location:
    MD
    Hondata != Neptune.

    Everyone tunes hondata, but good luck trying to find someone to tune your neptune.
     
  7. TurboRex90

    TurboRex90 Golden EG

    Messages:
    1,250
    Likes Received:
    31
    Joined:
    Jul 15, 2008
    Location:
    Maryland
    What im saying is, Ive looked into other shops that tune Neptune, because yes there are a handful of tuners that can do it and they all want to charge 450$ to tune neptune plus an additional licensing fee. Not sure if they mean thats to buy and tune it from them, or to have them just tune the software, no clue.

    I think im gonna go with Crome, i have a buddy around here whos been tuning on crome for like 5 or 6 years and does alot of friends cars, and he know how to tune boost. Worth switching? and im guessing id need a new ECU?


    Oh and i found a used Hondata s200 on craigslist for 50$, could i use that to run with boost? or no.
     
  8. Magana559

    Magana559 The Warden

    Messages:
    2,568
    Likes Received:
    42
    Joined:
    Aug 9, 2008
    Location:
    fresno Ca
    it has to have the boost option open, if not then its no good for boost.
     
  9. TurboRex90

    TurboRex90 Golden EG

    Messages:
    1,250
    Likes Received:
    31
    Joined:
    Jul 15, 2008
    Location:
    Maryland
    Can you get it programed or have the option added on? or is the a if it doesnt havent.. it cant get it sort of thing.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page