1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

OBD 1 ECU Modding ..

Discussion in 'ECU's, Electronics, and Tuning' started by vtecjdm, Oct 5, 2004.

  1. vtecjdm

    vtecjdm Senior Member

    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 26, 2004
    Hey,

    Was wondering if any of you out there have done this or not .. modding the obd1 ecu.
    I know that this is done on obd2 ecus with palms and laptops (alway using the oem ecu) .. but what about the obd1 ? I mean there is no connector to connect to the palm like on the obd2 ecus ...

    How on earth do they mod the obd1 .. ? chucking out the chip and connecting it to a pc or what ?

    Any info on this issue much appreciated ...

    Thanks
     
  2. xj0hnx

    xj0hnx I wanna be sedated VIP

    Messages:
    14,172
    Likes Received:
    48
    Joined:
    Nov 10, 2002
    Location:
    C.C.TX.
    They socket it so it can be plugged into without taking it out.
     
  3. vtecjdm

    vtecjdm Senior Member

    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 26, 2004
    yeah i immagine they do that .. but specifically ... in other words, can anyone mod an obd1 ecu ? what tools are needed ? (obviously keeping in mind that you must be technical to touch the timing maps .. pretty sure its a tough job)
     
  4. xj0hnx

    xj0hnx I wanna be sedated VIP

    Messages:
    14,172
    Likes Received:
    48
    Joined:
    Nov 10, 2002
    Location:
    C.C.TX.
    www.hondata.com does, or you can DIY with something like uberdata and a trip to Radio Shack.
     
  5. vtecjdm

    vtecjdm Senior Member

    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 26, 2004
    Heared lots about hondata // but verrry few about uberdata .. any website or link with info ? seems like a duy job :)
     
  6. Grifter

    Grifter Member

    Messages:
    70
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 25, 2004
  7. pills_PMD

    pills_PMD Super Moderator

    Messages:
    4,232
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 30, 2002
    Location:
    New Albany, OH
  8. nfn15037

    nfn15037 Senior Member

    Messages:
    670
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 1, 2004


    All you will ever care to know about Honda ECUs.
     
  9. kyleirwin

    kyleirwin Retired OG

    Messages:
    2,420
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Oct 24, 2002
    Location:
    Vegas
  10. vtecjdm

    vtecjdm Senior Member

    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 26, 2004
    Ok Just what i was looking for... thankssssssss

    My only prob now you know what it is ??
    Finding a good ol P28 OBD1 ECU ... help !!!

    Also ... any writeup or diy on how to convert p28 auto ecus to manual ?
     
  11. kyleirwin

    kyleirwin Retired OG

    Messages:
    2,420
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Oct 24, 2002
    Location:
    Vegas
    check the classified forums, h-t's classified forums, ebay, the parts trader... they're all over the place, expect to spend around $120.
     
  12. nfn15037

    nfn15037 Senior Member

    Messages:
    670
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 1, 2004


    Auto to manual can be done in the software. Read the wiki on pgmfi.org, any and all questions you may have can be answered there.
     
  13. pills_PMD

    pills_PMD Super Moderator

    Messages:
    4,232
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 30, 2002
    Location:
    New Albany, OH
    or my web page in my sig has a link to converting obd1 p28 ecu's from atuo to manual via changing resistors
     
  14. vtecjdm

    vtecjdm Senior Member

    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 26, 2004
    Thanks guys you`ve been of real help !

    I got this other question i can`t quite solve.

    Now.. say i got a p28 ecu .. and socket it up with the Uber socket kit, BUT for some reason i do not chip it ! Is it true that the ecu will try and find the eprom with the new parts installed, but will not work since its not there ? ..

    You might say .. why on earth do i NOT want to install the eprom after i socket up the ecu ?
    Well i`d like to just go back to stock if i might have some probs with mapping etc ...

    I have a D15B vtec sohc engine ... i`ve been told that since the ecu will start looking for the eprom but wont work without it .... i could just pop in a chip with all the stock maps etc ..
    Were do i find the bin file for a D15B though?? Or if i just import the p28 settings it will work like stock ??

    HELPPPP how can i run stock p28 with an uberkit in my ecu ?
     
  15. pills_PMD

    pills_PMD Super Moderator

    Messages:
    4,232
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 30, 2002
    Location:
    New Albany, OH
    you can cut the jumper you put in across J1 and it will make the ecu not look for the eprom.

    i woudl imagine you can find someone who has a program for a d15, or just start out with a base map and go get that bad boy tuned.... takes out the guess work
     
  16. vtecjdm

    vtecjdm Senior Member

    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 26, 2004
    SURE ! thats my main aim to get it carefully tuned myself ./ but without a lampda meter ... its kinda risky ... too lean and the engine will go PUFFF... KAPUT if u know what i mean. :eek:

    If i get that jumper cut ... will i also be able to do datalogging via usb or serial ?
    In other words ... can it be done to datalog a stock ecu not chipped ? .. never saw any answer for this on the net ?
     
  17. pills_PMD

    pills_PMD Super Moderator

    Messages:
    4,232
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 30, 2002
    Location:
    New Albany, OH
    in that case, you would burn a chip of a stock fuel/ignition map and still be able to datalog
     
  18. vtecjdm

    vtecjdm Senior Member

    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 26, 2004
    Ahaaa .. yeah that sounds good.
    My only prob is that since in the usa eeeeeeevryone talks about B16s B18S H22s .. turbos n stuff .. (fuel is cheap in the US .. unlike in europe which is bloddy expensive!) well ... i`m not quite sure i`d be able to find a map for my small but faithfull JDM D15B ... (mind you its got 130hp) :p

    If anyone can share one with me i`d be verrrrrry grateful :worthy:

    Btw .. is there anyway i can burn a map from my stock ecu p28 ?? so i`d still be able to datalogg ?

    Thanks
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page