1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

problem w/ crane cams...help!!

Discussion in 'Engine Building' started by honda21usa, Sep 11, 2009.

  1. honda21usa

    honda21usa NiCeCiViC

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 31, 2008
    i'v got a all motor set up b20 vtec...i got crane stage1 cams im pretty sure they're about the same size as typeR.when i first put them in i didn't adjust valves it ran great 13.60@100mph.. my valve train was i little loud so i put my valve lash to spec and my vtec stops working but if you make them a little sloppy my vtec works.......WHY????:confused:
     
  2. Bobby17772

    Bobby17772 New Member

    Messages:
    785
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Jun 11, 2009
    Location:
    Enfield, CT
    did you do the proper break in? or did you just install it and go?
     
  3. honda21usa

    honda21usa NiCeCiViC

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 31, 2008
    what do you mean break in??? like degree them in
     
  4. reikoshea

    reikoshea HS Troll...And Mod Moderator VIP

    Messages:
    12,633
    Likes Received:
    193
    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Antonio, TX
    what head are you using and what did you set the valve lash to?
     
  5. Bobby17772

    Bobby17772 New Member

    Messages:
    785
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Jun 11, 2009
    Location:
    Enfield, CT
    a lot of company's say to install it then let it run for like 15-20 minutes
     
  6. honda21usa

    honda21usa NiCeCiViC

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 31, 2008
    i've got a 2000 si b16 head w/ typeR springs and retainers
     
  7. reikoshea

    reikoshea HS Troll...And Mod Moderator VIP

    Messages:
    12,633
    Likes Received:
    193
    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Antonio, TX
    IN:0.17-0.22(0.007-0.009)
    EX:0.22-0.27(0.009-0.011)

    Those are the specs you're using when vtec doesnt engage right?
     
  8. honda21usa

    honda21usa NiCeCiViC

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 31, 2008
    i did let it run to get to temp so i could check the timing i set the valve lash the first time .006/.008 then i tried .007/.008
     
  9. honda21usa

    honda21usa NiCeCiViC

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 31, 2008
    the papers i got with the cams says something like that are you talkin like degree
     
  10. reikoshea

    reikoshea HS Troll...And Mod Moderator VIP

    Messages:
    12,633
    Likes Received:
    193
    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Antonio, TX
    might check the LMAs. They might be going bad. Just push em down. If they come back they're okay if they stay down they you know they're bad. B16's are notorious for this issue. I wouldnt think it would cause vtec not to engage but wierder shit has happened.

    They are 20-25 bucks a piece to replace and there are 8 of them.

    If you dont know what you're looking for, they're the things in between each pair of valve. Slightly towards the center of the head. Look like nipples (the big eraser kind that are oh so much fun).
     
  11. honda21usa

    honda21usa NiCeCiViC

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 31, 2008
    who vtecat valve lash should i be using the papers say ex;.008
    in;.006 but that isn't workin for me i have n
     
  12. honda21usa

    honda21usa NiCeCiViC

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 31, 2008
    like i said before when i set them to spec the car runs fine but its like i have no vtec no tone change no nothing but if i back them off a little it works i dont want to ruion my head
     
  13. reikoshea

    reikoshea HS Troll...And Mod Moderator VIP

    Messages:
    12,633
    Likes Received:
    193
    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Antonio, TX
    id set them to spec and check the LMAs. they are usually the culprit in b16's when people hear a 'valve tick'. probably better that your lash is right even if vtec doesnt work. keeps your engine running.
     
    Last edited: Sep 11, 2009
  14. honda21usa

    honda21usa NiCeCiViC

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 31, 2008
    so i don't under stand why my vtec works when the lash is backed off but when they're at spec it doesn't is that something to do with my lma's
     
  15. reikoshea

    reikoshea HS Troll...And Mod Moderator VIP

    Messages:
    12,633
    Likes Received:
    193
    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Antonio, TX
    It COULD possibly be you LMA's causing the issue. I'd imagine that the arms cant lock together if the LMA isnt keeping the arm in contact with the lobe. that's all purely speculation, but i believe that is the purpose of LMAs. Never really thought to ask to be honest and google is kind of dark on the subject.
     
  16. INJEN78

    INJEN78 HS LEGEND

    Messages:
    9,187
    Likes Received:
    121
    Joined:
    Oct 1, 2007
    Location:
    OHIO
    do you know for a fact vtec isnt working? or do you just not feel or hear it?
     
  17. honda21usa

    honda21usa NiCeCiViC

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 31, 2008
    well my tables are still changing tables on my s300 so i guess i cant hear or feel it kick in
     
  18. INJEN78

    INJEN78 HS LEGEND

    Messages:
    9,187
    Likes Received:
    121
    Joined:
    Oct 1, 2007
    Location:
    OHIO
    vec is supposed to be smooth..if your engine is running perfect and the vtec hasnt been messed with then im guessing its working properly...if your unsure..hook up a light inline with the solenoid wire and take it for a drive..if it lights up then your good..
     
  19. Bobby17772

    Bobby17772 New Member

    Messages:
    785
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Jun 11, 2009
    Location:
    Enfield, CT
    what you could do is hook up a volt gauge real quick to your vtec solenoid and if the needle moves when vtec kicks in then it's working. I've seen a few guys do this, they call it their "vtec gauge" but it's just to make sure everything is working fine
     
  20. reikoshea

    reikoshea HS Troll...And Mod Moderator VIP

    Messages:
    12,633
    Likes Received:
    193
    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Antonio, TX
    Well with crane cams on a stock ECU i HIGHLY DOUBT vtec is going to be smooth.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page