1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Reverse VTEC?

Discussion in 'HYBRID -> ED-EF / DA' started by OBD0SiR, Sep 15, 2008.

  1. OBD0SiR

    OBD0SiR New Member

    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 14, 2008
    I have had a few civics with B16s now, but i have never encountered a problem like this...vtec sounds like it is engaging at 4600ish, but when it gets loud the engine seems to pull back. Its almost like when it engages, it loses all the power. It is a JDM B16a OBD0 with a pr3 ECU. i am also a bit confused about why vtec enages so low. thanks in advance
     
  2. 4U2H8ME

    4U2H8ME Beer its whats for dinner

    Messages:
    98
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Aug 1, 2008
    Location:
    BRONX, NY
    Dude, vtec on most models kick in @ 4500 rpm stock, unless chipped, or if you have a vtec controller. Now as far as power loss, you need to look into that. Sound like you have some sort of restriction going on.
     
  3. OBD0SiR

    OBD0SiR New Member

    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 14, 2008
    this is my 3rd B16 and the first to engage at 4500...that is not the real problem anyway. i am most concerned about losing power. thanks for your input tho
     
  4. B16RacerN2NR

    B16RacerN2NR Working Hard VIP

    Messages:
    6,148
    Likes Received:
    99
    Joined:
    Feb 28, 2003
    Location:
    Moving back West...
    No check engine lights? VTEC on a stock pr3 should be at 4900...
     
  5. OBD0SiR

    OBD0SiR New Member

    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 14, 2008
    i thought it should be at around 5k...it is throwin a tps sensor CEL. VTEC wasnt engaging before and i figured tht was y, but i fixed some wiring issues ad it started screamin at around 4.5k. i had always heard that tps codes will make it not work. i was goin to hook up a light and see if it is engaging or what im hearing
     
  6. TurboMirage

    TurboMirage YEEAAAHHH VIP

    Messages:
    24,579
    Likes Received:
    696
    Joined:
    May 20, 2003
    Location:
    Central, MA
    if you have a TPS CEL fix your TPS.
     
  7. OBD0SiR

    OBD0SiR New Member

    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 14, 2008
    i bought a new one and installed it and it is still throwing the code. I reset the ecu about 6 times and i have tried switching the wires going to the sensor...didnt work, so i switched them back
     
  8. B16RacerN2NR

    B16RacerN2NR Working Hard VIP

    Messages:
    6,148
    Likes Received:
    99
    Joined:
    Feb 28, 2003
    Location:
    Moving back West...
    did you make sure you adjusted it properly and it's reading .5 volts closed and 4.5 volts at wide open throttle?
     
  9. OBD0SiR

    OBD0SiR New Member

    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 14, 2008
    thats what i was not too sure about...i have a morderate knowledge of cars and engines, but how do you adjust a tps?
     
  10. goldgreen90ef

    goldgreen90ef goldgeen90ef

    Messages:
    642
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Aug 19, 2006
    Location:
    cold ohio
    loosen both bolts/headless screws. backprobe with your dvom on the outer 2 wires.. move it around till at closed throtttle its at .5v and at wot 4.5-5 v. theres a ton of write ups, just google it. and yes you car will bog like shit when the tps is cooked.. i sucked water up my ebay long ram intake on my obd0 b16a...
     
  11. OBD0SiR

    OBD0SiR New Member

    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 14, 2008
    thanks...i will attempt that tomorrow as soon as i get up. let you know how it turns out
     
  12. Justin66

    Justin66 The Hondaswap Canadian

    Messages:
    1,442
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Peterborough, Ontario
    Make sure your vtec screen and air filter are clean also. Mine engages at 4400 RPM and one chip for 5800RPM. I think i should have it engage at 5000, but im not a dyno, im going how much "pull" i feel, i go nowhere til at least 5k.
     
  13. OBD0SiR

    OBD0SiR New Member

    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 14, 2008
    i originally though it may be the vtec screen so i checked it and it was spotless...the air filter is brand new and still clean (obviously)...as far as the voltage goes, itwas reading .01V at idle and 2.67V WOT...it was turned all te way to the passenger side, upon turning it completely to the other side, it never reached even .15V at idle. does this mean the TPS is bad and I need a newone, or would it be a problem with the wiring? I am thinking that maybe the ecu is chipped because it seems to engage vtec at 4400 rpms and still engages with the CEL defective TPS
     
  14. K2e2vin

    K2e2vin Senior Member

    Messages:
    8,446
    Likes Received:
    92
    Joined:
    Jan 2, 2003
    Location:
    Raleigh, NC
    Are you even getting a 5v reference voltage?
     
  15. awptickes

    awptickes unimpressed by you VIP

    Messages:
    9,278
    Likes Received:
    498
    Joined:
    Aug 29, 2007
    Location:
    MD
    The TPS should read 0.49V at closed throttle.

    Ensure you're getting between 4.75 and 5.25V of power to the TPS.
     
  16. OBD0SiR

    OBD0SiR New Member

    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 14, 2008
    i a thoroughly confused now. So i checked the reference voltage and it reads 4.97V...but when i was checkin the output of the TPS it read 4.36 at idle and .79 WOT...i thought maybe i should switch the outside wires and got .01 at idle and 3.07 WOT...i dont understand at all...please help
     
  17. OBD0SiR

    OBD0SiR New Member

    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 14, 2008
    just an add on...i hooked up a temp light to the vtec solenoid and it is engaging at 4400 except when i am on the interstate...if i only have the gas at a quarter throttle it wont engage till 5400...i dont know if this is some sorta chip or if it is the TPS
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page