1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Speedo cable

Discussion in 'General Tech and Maintenance' started by C-Bye, Sep 21, 2005.

  1. C-Bye

    C-Bye Member

    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 16, 2005
    Location:
    Minnesota
    what are the two hoses coming out of the speedo cable housing? Can they just be plugged. 93 b16a
     
  2. drpenguin

    drpenguin Senior Member

    Messages:
    498
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 25, 2004
    Location:
    Salem, Or
    93 b16 have a electronic sensor i think. take the one off a d series tranny
     
  3. C-Bye

    C-Bye Member

    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 16, 2005
    Location:
    Minnesota
    definately speedo cable, two hoses are pinched off, motor from hmo. 90-93 xsi b16a. cable trans.
    hey this motor also came with something missing on the back of the throttlebody, is that the throttle position sensor? round hole with a gasket.
     
  4. drpenguin

    drpenguin Senior Member

    Messages:
    498
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 25, 2004
    Location:
    Salem, Or
    yeah thats the TPS
     
  5. freak86

    freak86 New Member

    Messages:
    287
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 28, 2006
    Location:
    Southwest Michigan
    Yeah, I'm wondering the same thing. Speedo connector on the b16a gen1 has two ports for fluid?
    So, you just take the speedo connector from the old d16 engine and use it with the b16a gen1 engine?
     
  6. phyregod

    phyregod !!YTINASNI

    Messages:
    9,449
    Likes Received:
    225
    Joined:
    Jun 11, 2005
    Location:
    Central Texas
    I just looped the two ports together with a piece of Fuel Injection hose. (stiffer, less likely to kink)
     
  7. Taco15

    Taco15 I wear stretchy pants VIP

    Messages:
    6,998
    Likes Received:
    203
    Joined:
    Jan 11, 2005
    Location:
    Tallahassee Fl
    that how my lsvtec is. isnt it for power steering or something?:huh:
     
  8. freak86

    freak86 New Member

    Messages:
    287
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 28, 2006
    Location:
    Southwest Michigan
    Ok, so I put the speedo mount from my d16a6 onto the b16a and it seems like it should work. The only thing I'm concerned about is that the gear is higher in the transmission due to it being higher on the shaft, but not by much. Has anyone done that switch? And did it work?
     
  9. catfishracer4748

    catfishracer4748 New Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 19, 2008
    they were for variable assist power steering. so you have less power steering input at highway speeds. just plug em.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page