1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Swap help - D16Y8 into EJ9

Discussion in 'HYBRID -> EG-EK / DC' started by sula, May 24, 2005.

  1. sula

    sula Junior Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 12, 2005
    First of all hello, and sorry on my english in advance :)

    So here is the story... I have civic 1.4 is (d14a4 - 90 HP) EJ9 and I have decided to swap with d16y8... my firend made a swap but when he needed to connect ecu with harness (I think it is called so) there was a problem...

    so I try to describe problem... my old harness is connected to engine and goes into ECU on the other end... my new harness is same as old harness but the last 20 centimeters (8 inches) are diffrent... main difference is that old harness goes directly into ECU and the new one on the end have three connectors which does not fit into his ECU (P28)... my friend which have this harness and d16y8 on his del-sol says that I need some kind of electric installations which came as part of
    car (but not mine)...

    I know I complicated a little bit, so basically my question will be if anybody were doing similiar swap (d16y8 into EJ/EK models) what have you do and what kind of problems did you have ?

    Thank you in advance... :worthy:
     
  2. xj0hnx

    xj0hnx I wanna be sedated VIP

    Messages:
    14,172
    Likes Received:
    48
    Joined:
    Nov 10, 2002
    Location:
    C.C.TX.
    Where are you?

    Is you car carburated? I think that it is the 1.3's that are carbed, but not sure about the 1.4's The reason for the problem is that your car is what we call OBD II, and the ECU you are trying to put in, is OBD I, they have different plugs.

    You can either get an OBD II vtec sohc ECU, or get a conversion harness.
     
  3. sula

    sula Junior Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 12, 2005
    Whoa, that was quick... :)

    No, my car isn't carburated it is full injection... Yes, my ECU is obd II but I'm pretty sure that this P28-G03 that I have is OBD 2a (according this picture) http://www.hondaswap.com/forums/index.php?...type=post&id=33 it has same pinout IIRC... I would check when I come home... I have read on few sides that P28 is OBD I but this pinouts confuses me..

    Today I'm gonna see things with some electricians and I will let you know the results...
     
  4. xj0hnx

    xj0hnx I wanna be sedated VIP

    Messages:
    14,172
    Likes Received:
    48
    Joined:
    Nov 10, 2002
    Location:
    C.C.TX.
    Yea, look at it when you get home, I'm not 100% that Europe (where I guess you are?) has the same as US as far as ECUs, but the OBD II SOHC vtec from 96+ should be the P2P, I know the DOHC ones are the same in the states as Europe..
     
  5. sula

    sula Junior Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 12, 2005
  6. xj0hnx

    xj0hnx I wanna be sedated VIP

    Messages:
    14,172
    Likes Received:
    48
    Joined:
    Nov 10, 2002
    Location:
    C.C.TX.
    Interesting, where in Europe are you? I am in Germany. I can check with my Honda guy, he has a Honda stripyard, so he will know.
     
  7. sula

    sula Junior Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 12, 2005
    Ah, Germany - I was wonder why you are still awake ? :)

    I'm from Croatia... so if you will please ask your Honda guy and when I came home I will make photo of old and new harness...
    My main worry is why the hell there is 2 different ecu pinout on ECU because that both should be OBD 2 ecu (obd2a)... my civic is 96-97 and friends del-sol is also 96-97...
     
  8. xj0hnx

    xj0hnx I wanna be sedated VIP

    Messages:
    14,172
    Likes Received:
    48
    Joined:
    Nov 10, 2002
    Location:
    C.C.TX.
    Yes, take pictures, maybe we can sort this out, and get ya rolling.
     
  9. sula

    sula Junior Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 12, 2005
    Sorry I did not manage to take pictures yesterday... But I've talked with some good honda electrician and he said that is missing piece of harness... and that he got to do it some wiring manually...

    so I think that my problem is solved... I hope ...

    thank you for your help...
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page