1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

swapped a b18a1 into my 91 civic engine turns but wont start

Discussion in 'HYBRID -> ED-EF / DA' started by steel205, Nov 20, 2009.

  1. steel205

    steel205 New Member

    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 24, 2008
    Location:
    ottawa
    i just recently swapped a b18a1 from a 90 integ into my 91 civic i plugged all the wires from the civic harness into the integra engine the engine turns over but does start and there is a wierd buzzing sound in my dash when u turn the key to on any help would be appreciated i am starting this new thread because it is a new problem so if anyone can help me out that would be amazing
     
  2. 91_stylin_civic

    91_stylin_civic Member

    Messages:
    349
    Likes Received:
    5
    Joined:
    Oct 17, 2008
    Location:
    New Jersey
    check the grounds
     
  3. shdw b18c

    shdw b18c New Member

    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 21, 2009
    Location:
    CALI
    it sometimes take a while to start so that the fuel pressure builds up and check all your grounds. it took me a few times before it started i just keep cranking it and them vroom but check all that and then crank it up again you might want to check fuel pressure.
     
  4. 90alltrac

    90alltrac Junior Member

    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 17, 2006
    Location:
    Indianapolis, IN
    which ECU are you using??
     
  5. kidkg24

    kidkg24 New Member

    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 17, 2009
    Location:
    west
    Are you using a injector resistor box? Is their spark? Is it getting gas... with the stock wiring you need the resistor box or their will be no injectors firing. If you have no spark ckeck the wiring to the dist. if its good try a new coil.
     
  6. turboef87

    turboef87 New Member

    Messages:
    77
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Nov 28, 2009
    Location:
    508
    could b ur getttin no spark check ur coil
     
  7. ZCpowerdSI

    ZCpowerdSI New Member

    Messages:
    491
    Likes Received:
    11
    Joined:
    Oct 13, 2009
    Location:
    ON, Canada
    sounds to me like a ground... had the same problem. made a weird buzzing sound.. turns out the ground on the bracket for the clutch cable which is on the tranny was a little rusted.
     
  8. Fernpatch

    Fernpatch Member

    Messages:
    572
    Likes Received:
    19
    Joined:
    Jul 28, 2008
    Location:
    Bellingham,WA
    Check the ground at the thermostat housing
     
  9. steel205

    steel205 New Member

    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 24, 2008
    Location:
    ottawa
    thnx all and ya it was the ground on the tstat that was loose fried my relay but got a new one started right up and well its pretty damn fast now
     
  10. ZCpowerdSI

    ZCpowerdSI New Member

    Messages:
    491
    Likes Received:
    11
    Joined:
    Oct 13, 2009
    Location:
    ON, Canada
    Awesome to hear that!!^_^
     
  11. steel205

    steel205 New Member

    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 24, 2008
    Location:
    ottawa
    ya she boogys nicely spins first an second no problem and i dont even have to powershift like i had to with the sohc zc
     
  12. 34diesel34

    34diesel34 Import Tuner

    Messages:
    129
    Likes Received:
    3
    Joined:
    May 22, 2009
    Location:
    USA
    What wires are these. There's two of them. One is black/yellow, the other is light blue. These wires were on the B16 I just put in but they are cut. I have the same two wires on my 91 crx si but they have a plug like they plug in somewhere. I dont recall using them before with the sohc engine.
     
  13. Fernpatch

    Fernpatch Member

    Messages:
    572
    Likes Received:
    19
    Joined:
    Jul 28, 2008
    Location:
    Bellingham,WA
    G151: 2 black, 1 brown/black, a red/black, center of engine compartment. The wires should come together in a set of ring terminals.
     
  14. steel205

    steel205 New Member

    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 24, 2008
    Location:
    ottawa
    well to figure out wat they are u are going to have to find a sensor or or a plug on the engine that doesnt have anything plugged in
     
  15. 34diesel34

    34diesel34 Import Tuner

    Messages:
    129
    Likes Received:
    3
    Joined:
    May 22, 2009
    Location:
    USA
    Everything is plugged in. It's a jdm B16a. Those wires were grounded together on the thermostat housing, and cut off when the engine was pulled in japan. My 91 crx si harness doesn't have those wires.
     
  16. steel205

    steel205 New Member

    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 24, 2008
    Location:
    ottawa
    well does it start and does it thro any codes
     
  17. Fernpatch

    Fernpatch Member

    Messages:
    572
    Likes Received:
    19
    Joined:
    Jul 28, 2008
    Location:
    Bellingham,WA
    Unless they were cut off there should be a small bundle of ground wires on the stock si harness that goes to the thermostat housing. I remember that from the first time i replaced the motor in my old 91 si hatch. The motor had the ground wires clipped of so when I was checking my wiring after the install a saw wires attatched to the housing but didn't realize that they were clipped off and the ones from my harness were hanging out in space. The funny thing is it would start but in ran shitty and I had relays buzzing and lights flickiring in the dash. Took me a little while to figure out what was up with that.
     
  18. steel205

    steel205 New Member

    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 24, 2008
    Location:
    ottawa
    lol when i did my b18 swap recently (first one) i didnt have the thermostat ground hooked up the car wud turn but not start and the relay made the worst buzzing noise ever then when i hookedd up the ground i found out i had fried my relay ($81 later ) it runs mint
     
  19. linuswow

    linuswow New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 19, 2010
    fernpatch thank you so much i f-ed up and dident fully tighten that dang bolt up thanks again
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page