1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Tach and idel.

Discussion in 'General Tech and Maintenance' started by Alpine, Apr 3, 2007.

  1. Alpine

    Alpine New Member

    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 1, 2007
    Location:
    Topeka, KS
    Ever since I got my car the tach didn't read right. But during winter it read fine till about 4k rpm. It runs fine most of the time, but sometimes it sticks at about 2k. It may sound odd, but it only messes up at on hot days.

    Also I had the car for a few months and the throttle cable snaped. After I replaced it, the idel droped to about 100 rpm. Everytime I set it higher its fine for a week or two, then it drops back down to about 100. I've done it a few times and the only thing I can think of is that the cable is stretching.
     
  2. turbo sol

    turbo sol I need some ligaments!!!

    Messages:
    791
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Oct 6, 2006
    Location:
    laurel, montucky (ten minutes out of billings)
    tps sensor is probably bad... therefore the idle drops cause it's reading incorrectly... it may be the ICV too, if it has one. as for the tach... it's shot. go get a new one.
     
  3. Alpine

    Alpine New Member

    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 1, 2007
    Location:
    Topeka, KS
    Thats been driving me insane for a long time, thanks man. Do you think I should just mount an aftermarket tach infront of the old one?
     
  4. turbo sol

    turbo sol I need some ligaments!!!

    Messages:
    791
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Oct 6, 2006
    Location:
    laurel, montucky (ten minutes out of billings)
    yeah... i do it. i got one of those big ones. works good...
     
  5. Alpine

    Alpine New Member

    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 1, 2007
    Location:
    Topeka, KS
    I was thinking of getting a big one with a shift light. I don't know why, just kind of want to.
     
  6. Alpine

    Alpine New Member

    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 1, 2007
    Location:
    Topeka, KS
    Thats what I orginaly thought, but I'm not sure how to check it.
     
  7. turbo sol

    turbo sol I need some ligaments!!!

    Messages:
    791
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Oct 6, 2006
    Location:
    laurel, montucky (ten minutes out of billings)
    true... i didn't think of that... then what i'd do is go and get a new sending unit at a junkyard... it might cost you like 5 bucks, that's if he doesn't just give it to you. but try that if you don't want to go get an aftermarket tach.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page