1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

This thing is a piece and it won't work....b16 ef

Discussion in 'HYBRID -> ED-EF / DA' started by screwmesa, Jan 18, 2004.

  1. screwmesa

    screwmesa Junior Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 26, 2003
    Ok, replaced timing belt, spark plugs, distributor, map sensor, iat sensor, tps sensor.....ecu is NOT throwigng any codes, but I get a sweet knocking sound from the intake cam on the 1st cylinder. What the hell could be wrong here? I've opened the valve cover many a time and see nothing wrong, all my cam bolts are torqued properly and valve clearances are all kosher....anyone have any ideas here before I pay a billion dollars to have someone check it out?
     
  2. screwmesa

    screwmesa Junior Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 26, 2003
    also, it takes a little more oomph on the starter now than it did before to get it started, just an observation, may not be linked...
     
  3. asmallsol

    asmallsol Super Moderator

    Messages:
    8,074
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    Houghton/Livonia Michigan
    have you checked your timing?
     
  4. screwmesa

    screwmesa Junior Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 26, 2003
    ya i've checked my timing, everythings ok there.
     
  5. B18C5James

    B18C5James Junior Member

    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 18, 2004
    Is it a loud nocking or clicking sound. If it clicks or sounds like a chatter then it may be your Lost motion assemblies. These are a common problem with 1st gen b16's.

    -James-
     
  6. screwmesa

    screwmesa Junior Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 26, 2003
    its a very apparent knock and certainly only at cylinder 1 on the intake cam....very rhythmic....makes me think bad valve?
     
  7. Airjockie

    Airjockie Watanabe Whore!!!

    Messages:
    11,238
    Likes Received:
    166
    Joined:
    Jan 21, 2003
    Location:
    Meriden, CT, USA
    Loose belt? :unsure:
     
  8. CrazyAzn

    CrazyAzn Senior Member

    Messages:
    345
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 26, 2003
  9. Jdubspeeds

    Jdubspeeds Senior Member

    Messages:
    503
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 9, 2003
    Location:
    Tacoma Wa
    Check the cam sprocket gear bolts. I had a similar problem with a zc and the bolts were stripped goin into the cam gear. Or maybe just lose? I believe it happened when the guy was changing his timing belt.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page