1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Transmission issues getting in reverse.

Discussion in 'General Tech and Maintenance' started by autox19, Feb 3, 2017.

  1. autox19

    autox19 Member

    Messages:
    114
    Likes Received:
    15
    Joined:
    Feb 25, 2010
    Location:
    Lansnig, Michigan
    I have a Y1 transmission that I have hooked up to my b16 fiat x1/9 swap. I am running the Fiat shifter because trying to use the honda shifter to go mid engine was being a pain trying to route both rods around the fiat's stuff going back to the trans. I finally got the rod/shifter positioned in a way I have full movement EXCEPT when it comes to reverse. I get the rotational movement but pulling back on the shifter (pushing the shifter input inwards) it wont go in. The trans worked fine when it was in the donor car and the transmission was not changed in any way. The Engine was not running when I tried this and the clutch was not engaged, could this be the issue? someone also mentioned a 5th to reverse lockout as well. here is a Video of what it is doing.



    thanks!

    Odie
    B16 Fiat X19
     
  2. Briansol

    Briansol Admins Admin VIP

    Messages:
    21,892
    Likes Received:
    2,359
    Joined:
    Nov 18, 2007
    Location:
    CT
    5th and 2nd are the 2 tough gears to engage if the linkage is not the right shape/bend.
    I can't see the vid right now (blocked at work) but i'm guessing that's the issue. It really needs to be perfect.
     
  3. autox19

    autox19 Member

    Messages:
    114
    Likes Received:
    15
    Joined:
    Feb 25, 2010
    Location:
    Lansnig, Michigan
    I can get all forward gears pretty easily. dang work policies, dont they realize that people need help with their cars during business hours? ;)

    Look when you can. this has been a 7 year project (thanks to life and kids) so no rush.

    Odie
     
  4. dilbeckskate

    dilbeckskate infamous

    Messages:
    4,232
    Likes Received:
    406
    Joined:
    Aug 20, 2010
    Location:
    Kennesaw Ga
    sweet ride man and yes the linkage has to be bent just right to work properly
     
  5. autox19

    autox19 Member

    Messages:
    114
    Likes Received:
    15
    Joined:
    Feb 25, 2010
    Location:
    Lansnig, Michigan
    got it. it was just the sycros not meshing. started the engine and POOF in reverse. Getting close on this! doing the exhaust this week. Then time to rebuild the other B16 I have. I know I will be on this forum for this!!


    Odie
     
  6. dilbeckskate

    dilbeckskate infamous

    Messages:
    4,232
    Likes Received:
    406
    Joined:
    Aug 20, 2010
    Location:
    Kennesaw Ga
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page