1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

tryin to make my 95 accord 5speed can anyone help?

Discussion in 'Accord' started by 95accordf22, Feb 24, 2009.

  1. 95accordf22

    95accordf22 New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 24, 2009
    Location:
    killa queens NY
    tryin to make my 95 accord 5speed, what do i need, has any 1 done this, i have a f22 in it now what trans do i need
     
  2. Ethan

    Ethan Well-Known Member

    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    98
    Joined:
    Jun 30, 2008
    This is from accordinglydone.com

     
    Last edited: Feb 24, 2009
  3. calmfornow

    calmfornow System Failure Racing

    Messages:
    210
    Likes Received:
    3
    Joined:
    May 24, 2007
    Location:
    Zionsville, pa
    yea that post is nail on the head for you nice reply
    props ethan
     
  4. 95accordf22

    95accordf22 New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 24, 2009
    Location:
    killa queens NY
  5. Ethan

    Ethan Well-Known Member

    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    98
    Joined:
    Jun 30, 2008
    thanks and no problem
     
  6. ttcheung97

    ttcheung97 New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2009
    Location:
    Bay Area
    I have read different posters saying they don't need the 5-speed ECU, and others saying you DO need it. I have read that people with auto ECUs getting CELs because the ECU keeps searching for the TCU signal.

    I'd like to know if it necessary to have a manual ECU included in this swap, or if the current auto ECU can be re-used. Thank you.
     
  7. BrutalB83

    BrutalB83 Brutal Moderator Moderator VIP

    Messages:
    11,620
    Likes Received:
    302
    Joined:
    Jun 24, 2006
    Location:
    Rochester Hills, MI
    You need a manual ECU if you want to avoid the CEL...
     
  8. ttcheung97

    ttcheung97 New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2009
    Location:
    Bay Area
    Thanks, BUT is there a way to modify the existing auto ECU to rid itself of the CEL. Also, when obtaining the manual ECU, would a different wiring harness be necessary?
     
  9. Ethan

    Ethan Well-Known Member

    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    98
    Joined:
    Jun 30, 2008
    I used my old auto ecu when i did my conversion in my 93 accord and i didn't have a cel.
     
  10. BrutalB83

    BrutalB83 Brutal Moderator Moderator VIP

    Messages:
    11,620
    Likes Received:
    302
    Joined:
    Jun 24, 2006
    Location:
    Rochester Hills, MI
    That's very interesting Ethan. Typically an automatic ECU will look for a solenoid on the auto transmission. If it doesn't find that solenoid, it can trip the CEL. I wonder what was up with yours. Did you convert it to manual via a chip?
     
  11. Ethan

    Ethan Well-Known Member

    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    98
    Joined:
    Jun 30, 2008
    no... could someone have possibly had a manual ecu in there? would it work without a cel?
     
  12. ttcheung97

    ttcheung97 New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2009
    Location:
    Bay Area
    come to think of it, i believe i HAVE driven my accord w/out one of the connectors plugged in, this was the service connector. my data link connector was still in. I was trying to figure out why my automatic wasn't locking up, and had inserted a jumper to count the CEL blinks.
     
  13. Ethan

    Ethan Well-Known Member

    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    98
    Joined:
    Jun 30, 2008
    What? wait wtf... Thread Jacker? :confused: Thief!!! That man just stole you thread!
     
  14. ttcheung97

    ttcheung97 New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2009
    Location:
    Bay Area
    no, i wasn't thread jacking, I had written earlier concerning the use of auto ECUs in manual-equipped vehicles. I was stating that I have been able to drive my auto with half the TCU wire unplugged and have no CEL, leading me think that it MIGHT be possible to do a swap w/out chanign ECUs.
     
  15. Ethan

    Ethan Well-Known Member

    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    98
    Joined:
    Jun 30, 2008
    It was already stated that the only issue he might have is his check engine light MIGHT be on.
     
  16. ttcheung97

    ttcheung97 New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2009
    Location:
    Bay Area
    Alright, I feel like we're running around in circles here. Like I said, i had originally wanted to know what the answer was, "yes" or "no." And while Brutal told me I'd (currently about to tranny swap a 94 wagon) need a manual ECU, you've told me you've gotten away with it. In the end, I just went the safe route and bought a manual ECU.

    Ethan, when you swapped, did you have the donor car with you?, or you had all the hardware instead...?
     
  17. Ethan

    Ethan Well-Known Member

    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    98
    Joined:
    Jun 30, 2008
    i picked up a donor car with a blown head gasket for $150.00
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page