1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

turbine wheel not spinning

Discussion in 'Forced Induction' started by Egturbohatch, Oct 9, 2009.

  1. Egturbohatch

    Egturbohatch New Member

    Messages:
    149
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 7, 2009
    hey i just install a new t3/t4 turbo and wen i start the car, i chekked if the wheel is spinning on the intake side ( dont really kno wat it called) and it's not moving at all like it's not working but wen i rev the motor it spins. the wheel does spin wen i spin it wit my finger( wit the car off) so is it a bad turbo or some turbos are like that, please let me kno....it is a new turbo ( cheap ones for now )
     
  2. EP3Hatch1987

    EP3Hatch1987 Meeeeooowww!!!!!

    Messages:
    284
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Mar 25, 2008
    so it spins when you rev the car?
     
  3. Briansol

    Briansol Admins Admin VIP

    Messages:
    21,448
    Likes Received:
    2,110
    Joined:
    Nov 18, 2007
    Location:
    CT
    does it make boost? take it for a spin around the block.
     
  4. klyph

    klyph Dismember VIP

    Messages:
    6,342
    Likes Received:
    262
    Joined:
    Aug 14, 2006
    Location:
    North Pole, AK
    You did plumb the oil lines right?
     
  5. Egturbohatch

    Egturbohatch New Member

    Messages:
    149
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 7, 2009
    yea it does boost ( pretty good too)........it does spin wen i rev the engine..........and wat u ( klyph ) mean plumb the oil line.......everything is hooked up.
    the feed line and the return line.............so wat u guys think... it still boost up and it does spin wen i rev it but just dont spin wen at idle............it spin freely wen car is off and i spin it with my finger....let me kno guys..............would this have anything to do wit the blue smoke i got?. note, car already blow blue smoke before i installed this turbo
     
  6. Egturbohatch

    Egturbohatch New Member

    Messages:
    149
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 7, 2009
    its a ebay turbo ( for now until tax time baby!)............lol
     
  7. 97hatch

    97hatch ?

    Messages:
    1,695
    Likes Received:
    20
    Joined:
    Feb 6, 2003
    Location:
    Anderson IN
    its probaly just a bit large on the hot side and wont spin at idle
     
  8. Briansol

    Briansol Admins Admin VIP

    Messages:
    21,448
    Likes Received:
    2,110
    Joined:
    Nov 18, 2007
    Location:
    CT
    it likely needs engine load to do anything. not uncommon.
     
  9. Egturbohatch

    Egturbohatch New Member

    Messages:
    149
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 7, 2009
    so is my turbo ok or not???
     
  10. TurboRex90

    TurboRex90 Golden EG

    Messages:
    1,250
    Likes Received:
    31
    Joined:
    Jul 15, 2008
    Location:
    Maryland
    Thats odd. Never really heard of that happening,

    I know mine spins at idle and its an egay t3/t4 as well.
     
    Last edited: Oct 10, 2009
  11. Magana559

    Magana559 The Warden

    Messages:
    2,568
    Likes Received:
    42
    Joined:
    Aug 9, 2008
    Location:
    fresno Ca
    If its a big turbo it wont spin at idle, Most turbos need a load so they can spool.

    If it builds boost quick then its ok, no big deal nothing to worry about.

    Plus if your running a log manifold your probably losing a lot of flow there.
     
  12. TurboRex90

    TurboRex90 Golden EG

    Messages:
    1,250
    Likes Received:
    31
    Joined:
    Jul 15, 2008
    Location:
    Maryland
    I still dont get it. Im running a log and it still spools at idle for me.


    Im not tryin to thread jack, but im super curious as to why he's having this issue.
     
  13. hunter4life

    hunter4life Rotary Man

    Messages:
    244
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Nov 13, 2007
    Location:
    Canada
    My rex needs a load I'm pretty sure
     
  14. Egturbohatch

    Egturbohatch New Member

    Messages:
    149
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 7, 2009
    trust me im confuse too..... i had another ebay turbo before this and that 1 spins at idle. just dont kno why this 1 dont ....but the good thing is that it still spools and working other than at idle. but still i gotta rebuild the motor cuz i think my rings r f**ked blowing blue smoke like crazy mostly wen im accelerating ..
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page