1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

VTEC wont engage help del sol h22a4

Discussion in 'HYBRID -> EG-EK / DC' started by mathondamn, Jun 15, 2004.

  1. mathondamn

    mathondamn Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 18, 2004
    can any body give me some suggestions to trouble shoot a vtec engagement problem
    i have swapped an h22a4 in to a del sol using the stock sohc vtec harness the car runs good exe for the vtec dosent engage please help :worthy:
     
  2. xj0hnx

    xj0hnx I wanna be sedated VIP

    Messages:
    14,172
    Likes Received:
    48
    Joined:
    Nov 10, 2002
    Location:
    C.C.TX.
    What ECU? Do you have enough oil? Are ALL your needed sensors hooked up and running? What CELs do you have?
     
  3. scottp11

    scottp11 The Seniorest Member....

    Messages:
    987
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Nov 20, 2002
    Location:
    El Paso, TX now, originally from Fresno, CA
    Which tranny did you use?

    P.S. sorry, I don't know why your vtec doesn't work. Do you have a CEL? If so, which code? Did you do your wiring correctly? Are you using a VAFC? Which ECU are you using?
     
  4. mathondamn

    mathondamn Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 18, 2004
    oil is full, i have a p13 but using a p28 right now, all sensors are hooked up dosent matter what ecu is hooked up it still wont engage and throws the same code
     
  5. mathondamn

    mathondamn Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 18, 2004
    5 speed accord tranny would this make a diffrence only throws one code the
    vtec solenoid
     
  6. scottp11

    scottp11 The Seniorest Member....

    Messages:
    987
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Nov 20, 2002
    Location:
    El Paso, TX now, originally from Fresno, CA
    The question about the tranny was not related to your vtec question... Sorry. You did not say which ECU you were using. I am assuming that your Accord started out as an EX, sohc vtec. If not than you had to run some wires right? one for the soleniod and one for the Vtec pressure switch and a ground. Did you do this?

    Check your oil level. You know that Vtec works off oil pressure and if you dont have enough oil it wont work.
     
  7. reckedracing

    reckedracing TTIWWOP VIP

    Messages:
    21,056
    Likes Received:
    1,180
    Joined:
    Dec 5, 2002
    Location:
    NY
    uhm................

    thats probably a good place to start...?

    and compare wiring for the P28 and the P13 and see if you need to switch wires...
     
  8. mathondamn

    mathondamn Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 18, 2004
    my del sol started out as a sohc vtec and no i did not run any extra wires. did i need to? and i am using a p28 right now because i cant find the diagrams for the p13 to see if they do match :worthy:
     
  9. scottp11

    scottp11 The Seniorest Member....

    Messages:
    987
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Nov 20, 2002
    Location:
    El Paso, TX now, originally from Fresno, CA
    Sorry, Del sol, not Accord.... My bad

    What about your oil?

    I'm looking for your P13 diagrams now.
     
  10. mathondamn

    mathondamn Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 18, 2004
    checked the oil again and it was 1/2 quart low now i get a pressure switch code
    i cant thank you enuph for takeing the time to help me!! :worthy:
     
  11. scottp11

    scottp11 The Seniorest Member....

    Messages:
    987
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Nov 20, 2002
    Location:
    El Paso, TX now, originally from Fresno, CA
    Alright. For the Vtec pressure switch there should be a black/red wire going to a ground and a lt. blue wire going to the ECU which is D6 on the p13 ecu.

    For the Vtec soleniod you should have a green/yellow wire going to the ECU which is A4 on the P13

    I'm looking at the P28 now, hold on.
     
  12. scottp11

    scottp11 The Seniorest Member....

    Messages:
    987
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Nov 20, 2002
    Location:
    El Paso, TX now, originally from Fresno, CA
    God damn, I finally found it. Alright...

    Your vtec pressure switch should be going to C15 on your P28, and the vtec soleniod should be going to A8. Don't forget about the ground on the vtec press. switch either.

    Hope this helps you. If you need manuals go to hondahookups.com/manuals. That's where I go, and it helps alot.
     
  13. mathondamn

    mathondamn Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 18, 2004
    man you have no idea how mutch you have helped me i had the vtec pressure switch confused with a coolant temp sensor and the oil being a 1/2 quart low and now no more cods with the p28 now time get to work on the getting the p13 in

    thank you so mutch :D
    here is an article i wrote on the car and some pics befor the h22
    http://www.dragracingonline.com/carcloseup/vi_3-rose-1.html
     
  14. scottp11

    scottp11 The Seniorest Member....

    Messages:
    987
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Nov 20, 2002
    Location:
    El Paso, TX now, originally from Fresno, CA
    Hey, great!!! Let me know how everything is running. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
     
  15. mathondamn

    mathondamn Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 18, 2004
    dude i had the car out last night (sat) and blew the doors off of a late 90's mustang cobra the guy's jaw dropped when he got on it and still walked away from him
    Damn it felt good! I cant thank you enuph for the time you took to help me out :imgone:
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page