1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Was I expecting too much?

Discussion in 'General Tech and Maintenance' started by Kurt04, Aug 3, 2006.

  1. Kurt04

    Kurt04 Member

    Messages:
    33
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jun 2, 2006
    So in May I bought this '91 Civic hatch with JDM B16A swap, GReedy header, Tenzo catback and a cheapy CAI.

    I've made a few passes at the strip and wasn't really impressed with the results, actually a little embarassed. Since then the car seems to be getting slower and slower, I dunno, maybe the new is wearing off.

    I do have a few issues that have came about lately...
    1. Sometimes when idling for a while, the oil pressure light comes on.
    2. I can hear VTEC engage about 5200ish but doesn't seem to pull till about 6200ish. This isn't normal right? Could this be oil pressure related?
    3. TPS connector was broken when I got the car, so I replaced the TPS. Now sometimes when I get into VTEC the CEL comes on with a code 7 (TPS)

    Any help with these issues would be greatly apreciated.

    Also, in your opinion, how "should" this car be in the quarter mile, with no issues?
     
  2. reikoshea

    reikoshea HS Troll...And Mod Moderator VIP

    Messages:
    12,633
    Likes Received:
    193
    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Antonio, TX
    check wiring with the TPS make sure thats all good. if so, id replace the tps. vtec is dependant on that signal.

    next, check the oil and the solenoid's filter screen. make sure you are full on oil and that the oil screen isnt blocked (if its block vtec doesnt engage or it feels hesitant).

    that car running right will probably run a mid 14.
     
  3. reckedracing

    reckedracing TTIWWOP VIP

    Messages:
    21,056
    Likes Received:
    1,180
    Joined:
    Dec 5, 2002
    Location:
    NY
    this has the potential to destroy your motor
    is the pressure sensor wire on there good?
    do you have enough oil?
    what weight oil are you running?
    when's the last time you changed the oil?
    what about the oil pump?
    i would recommend an oil pressure gauge so you can see what its actually doing...

    CEL = poor performance... fix the CEL
     
  4. Kurt04

    Kurt04 Member

    Messages:
    33
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jun 2, 2006
    I have checked the oil and its fine. Last time I changed it (not even 1000 miles ago)I used Quaker State High RPM Synthetic. I'll check the wireing and the VTEC solenoid.
     
  5. erebunicrx

    erebunicrx my name is Dale

    Messages:
    2,110
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jun 13, 2003
    Location:
    Bristol ct
    check the tps sensor with a volt meter
    fully close 0.5V
    WOT 4.5V
     
  6. Kurt04

    Kurt04 Member

    Messages:
    33
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jun 2, 2006
    Ok which pins?

    I checked the VTEC solenoid. The screen was clean.
     
  7. erebunicrx

    erebunicrx my name is Dale

    Messages:
    2,110
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jun 13, 2003
    Location:
    Bristol ct
    shit idk, i tried lookg for you but could not find it. just go to your local autozone or whatever and look in the book for your car. if i find the pins i'll lyk
     
  8. Kurt04

    Kurt04 Member

    Messages:
    33
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jun 2, 2006
    I have a Hayes manual and it says it has to be checked by a dealer. Plus thats for a D-series.
     
  9. Kurt04

    Kurt04 Member

    Messages:
    33
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jun 2, 2006
    So anyone know how to check the TPS? I searched but can't find anything.
     
  10. 97hatch

    97hatch ?

    Messages:
    1,695
    Likes Received:
    20
    Joined:
    Feb 6, 2003
    Location:
    Anderson IN
    hello every one look /\ he said that the oil light comes on at idle some times. this would be a direct indication that the thing needs new bearings. This is probaly why vtec isnt working it isnt geting enuff oilpressure to engage fully. If i was you i would not be driving this thing if the oil pressure light is coming on at idle and it has oil in it you are runing a chance of spining a bearing and messing up a rod crank and a you could even put a hole in the front of the block.
     
  11. gasnmyveins

    gasnmyveins Junior Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 3, 2006
    He's right. I'd check it before I drove it anymore. I'm sure you'd hate to have to yank the engine and buy another whole engine, rather than yank the engine and replace a few bearings.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page