1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

96 accord head swap non vtec to vtec

Discussion in 'Accord' started by smacconnell, Jun 1, 2012.

  1. smacconnell

    smacconnell New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 1, 2012
    ok i have been working on this for a bit and now need help. i have a 96 accord the timming belt went and i bent some valves. i went to the wrecker and got a head mine was a non vtec and the new one was a vtec. when i asked the guy he sad it was the same thing and would work just fine it just would not have the vtec working. so i have the head on the car now and it has a miss some where around 5000 rpm and wont shift unless you let off. i have now looked around on the forum and found you can hook up vtec and that is what my problem is not having it wired up. do i need to get a computer from a vtec or will mine work because it is still a 96 head to a 96 head ? thanks for the help !
     
  2. BrutalB83

    BrutalB83 Brutal Moderator Moderator VIP

    Messages:
    11,620
    Likes Received:
    302
    Joined:
    Jun 24, 2006
    Location:
    Rochester Hills, MI
    In order to make VTEC work, you will need the appropriate computer and you will need to add in the wiring for VTEC. It's not difficult at all; it's just a few wires. Google it or run a search here on HondaSwap; you'll find a "How To"...
     
  3. smacconnell

    smacconnell New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 1, 2012
    have looked and still have a question i have a obd1 computer. will the new computer need to be odb2 ? or will it be odb1 just for a vtec ? what car should it come out of i am going to get it from a wrecker.
     
  4. BrutalB83

    BrutalB83 Brutal Moderator Moderator VIP

    Messages:
    11,620
    Likes Received:
    302
    Joined:
    Jun 24, 2006
    Location:
    Rochester Hills, MI
    Why do you have an OBD1 computer? If your car is a 96 and the new head is a 96, then the ECU from either car should be OBD2, since the Accord went OBD2 starting in 96...
     
  5. smacconnell

    smacconnell New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 1, 2012
    i dont know but this car has no spot to read codes under the dash that makes it odb2 right ? the car is a 96 i have the # off the computer if this helps 37820-pob-a70-881-187943 itp was on the one side and the other sticker said ba7 881 and a date stamp apr 11 96. one other thing with wiring up the silinoid this one has one wire and no pressure switch i have to put it on pin # 26 ?
     
  6. smacconnell

    smacconnell New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 1, 2012
    ok i have the other computer now and want to put it in tonight. i have been looking all over with no real luck in finding out what pin i have to run the wire too. can someone point me in the right direction that would be great. thanks !
     
  7. smacconnell

    smacconnell New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 1, 2012
    what did i say something dumb ? lol sorry i am a newbe on the forum thing and honda as well. most of the postings i have found tells you how to do it with a pressure switch i do not have one. i would love to get this car running back the way it should thanks again
     
  8. Roader

    Roader New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 21, 2012
    Pin A8 to the VTEC solenoid. I don't think '96-'97 Accords have VTEC pressure switches.

    Somes pics:
    F23A1 Swap in 5th Gen
     
  9. Cody754

    Cody754 New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 9, 2012
    smacconnell did you ever get your VTEC to work? I'm doing a F22B1 VTEC head on my F22B6 block and I need to know what's all involved in converting. Would be awesome if you could help me out here lol.
     
  10. RaceACCORDingly

    RaceACCORDingly New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 7, 2015
    I am new to this forum as well and I have the same question but mine is 96 accord can I get a 94 wiring harness and ecu and vtec head and make the whole thing a bolt on and plug and play swap?
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page