1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

B16 to STD help needed

Discussion in 'HYBRID -> ED-EF / DA' started by ef_hatch, Mar 8, 2004.

  1. ef_hatch

    ef_hatch Member

    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    i need some help with the wiring.
    if any of you have suggestions or shematics for me to follow that would be appreciated. I have searched and the information i am looking for is not in the search.
    my dizzy has more pins in it than my old one on the d15 does. whats the deal?

    can you guys help me out?

    thanks alot :worthy:
    -Matt
     
  2. 2phatt

    2phatt Member

    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 11, 2003
    Location:
    Georgia
    The B16a has 2 additional wires in the dizzy.
    A green/white one and a green/yellow one.
    They are Cylinder position sensors.
    Both neccessary for mpfi.
    From a Dx harness you will end up with 2 unused
    wires, and you will have to add 9 wires.
    You will have to switch at least 2 wires on the ecu.

    Add
    1. Knock sensor
    2. Injector #2
    3. Injector #4
    4. 2nd o2 sensor(shielded)
    5. Cyl. sensor (dist)
    6. Cyl. sensor (dist)
    7. Vtec solenoid
    8. Vtec pressure sensor
    9. Vtec pressure to ground

    swap your TPS wires
    add a resistor box
    extend your temp sensor wire to reach other side of motor.
    If this hasn't confused you, try these links.

    http://www.deepstaged.net/dxtosir.htm
    http://www.4thgenerationcivic.com/how-to&#..._conversion.htm

    Unless you are willing to sit down and spend some time learning
    what wires are what and why, you would be better off buying a
    conversion harness.
    It really is alot of fun to build your own harness.
    If you got questions after you read for the next couple days, I'll
    try and help.
    See photo album #950 for finished example of Sir wiring.

    Ralph
     
  3. ef_hatch

    ef_hatch Member

    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    :worthy: :worthy: :worthy: :worthy: :worthy: :worthy:
    is that it for the wiring? because it looks much more difficult thna that sounds.
    i will try and start that tonight.

    what car do i get an injector resistor off of? i can't find any mpfi civic/crx's here but there is alot of the integras with the d16a1(zc replica) and alot of b20a5 preludes.
    thank you very much. this is my first swap and im doing it all myself

    -Matt
     
  4. brian11to1

    brian11to1 Senior Member

    Messages:
    9,203
    Likes Received:
    21
    Joined:
    Jan 9, 2003
    youy can use the resistor box off a 90-91 integra.
     
  5. ef_hatch

    ef_hatch Member

    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    ok :p
    thanks guys... if i have any more problems i'll let you know.
    this has been helpful :spin:
     
  6. ef_hatch

    ef_hatch Member

    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    does the PR3 ecu plug into my STD ecu connectors?
     
  7. ef_hatch

    ef_hatch Member

    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    oh ok... i have OBD1 ecu damn... i need to contact my importer...
     
  8. ef_hatch

    ef_hatch Member

    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    ok. i have wired most of it up now there is something i am stuck on.
    there is some sort of electrical sensor on the back of my transmission and it looks to be in the same spot as my speedo cable was on my d15
    [​IMG]
    that is a pic of the back of my trans and thats the sensor i can't figure
     
  9. brian11to1

    brian11to1 Senior Member

    Messages:
    9,203
    Likes Received:
    21
    Joined:
    Jan 9, 2003
    that looks like the VSS.
     
  10. ef_hatch

    ef_hatch Member

    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    ok, so i dont think my car had that before(88 std 4 speed) and where does my speedo cable plug into? pictures are key if yu can find them
    -Matt
     
  11. ef_hatch

    ef_hatch Member

    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    can anyone help me with my last question please? :worthy: :worthy:
    -Matt
     
  12. 97hatch

    97hatch ?

    Messages:
    1,695
    Likes Received:
    20
    Joined:
    Feb 6, 2003
    Location:
    Anderson IN
    ok i think but im not sure that you can remove the vss and put the sendending unit in that plugs into your spedo cable. also you havea hydo trans in a cable car so you will have to get a cable to hydro kit or convert to a hydro clutch hope i have helped.
     
  13. brian11to1

    brian11to1 Senior Member

    Messages:
    9,203
    Likes Received:
    21
    Joined:
    Jan 9, 2003
    Save yourself the trouble and gte a cable transmission from a 90-93 Integra. Or any B16 (88-91 S1, J1, Y1 or JDM YS1 <--- Has LSD)
     
  14. HondaMoCo

    HondaMoCo Senior Member

    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 8, 2003
    Location:
    lancaster/palmdale So Cal
    that is a cable tranny, i know it looks hydrolic from the OBD 1 plug, but some B-series cable trannys come like that, theres a 10 mil bolt holding that in, just swap it out with the one from your old 4 speed tranny, then you can plug in your speedo cable.
     
  15. ef_hatch

    ef_hatch Member

    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    ok... cool i will get right on that. i was going to say yeah it is cable i meade sure of that when the boys dropped it off at my house.
    when i get home i will swap the speedo sendor or whatever it is lol

    thanks again
    -Matt
     
  16. ef_hatch

    ef_hatch Member

    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    well thanks guys for all your help
    my engine is now running i just have to find out something for a shift linkage... the local shop wants $400 for a hasport shift linkage...(cdn) so once i fig that out i will be running

    thanks for the wiring help, i had every wire right

    -Matt
     
  17. HondaMoCo

    HondaMoCo Senior Member

    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 8, 2003
    Location:
    lancaster/palmdale So Cal
    $400 holy poop, screw the hasport linkage get the SIR linkage from steve at hmotorsonline, he charges $75.
     
  18. ef_hatch

    ef_hatch Member

    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    hmmm... i could....
    what would happen if i cut off the stabilizer and bolted it to the body of the car? i was told it was ok because i have enjo(racing) mounts and it wouldn't change gear when i accelerate because the mounts were too stiff and the engine wouldn't move enuf to shift...

    i think the stabilzer movs the whole thing so it doesn't shift when the engine moves... if i have the right idea good... will it work of should i do something else?

    -Matt
     
  19. Bl6CRX

    Bl6CRX Senior Member

    Messages:
    1,553
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 14, 2003
    Location:
    UCLA

    who in the hell told you that, in my friends' race car they use customed fabricated full metal mounts, the stiffness is not keeping your tranny from shifting gears
     
  20. MugenCRX

    MugenCRX Senior Member

    Messages:
    1,463
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 21, 2003
    Location:
    Thornton CO
    Good job getting that shit to run. Buy shift linkage. At most, pay $160 off ebay for AZrace linkage. :thumbsup:
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page