1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Can I use LS main caps on a B20 block?

Discussion in 'Engine Building' started by civicious, Oct 22, 2004.

  1. civicious

    civicious FüK-VTEC VIP

    Messages:
    9,855
    Likes Received:
    629
    Joined:
    Jun 15, 2003
    Location:
    Houston, TX
    Ok, I've got a B20Z block, and an LS crank and LS main caps. I know that the LS and B20 cranks are exactly the same, but can I use the LS main caps without any problems? I don't have the B20 main caps....
     
  2. 92civicb18b1

    92civicb18b1 The Trisexual

    Messages:
    8,859
    Likes Received:
    18
    Joined:
    Oct 1, 2003
    Location:
    The asshole of the USA, New Jersey
    don't even bother, what you should do is trade me. 1 Ls shortblock for your b20z shortblock. I'm serious

    The caps should fit, they're technically the same motor but the b20 has bigger bores.
     
  3. civicious

    civicious FüK-VTEC VIP

    Messages:
    9,855
    Likes Received:
    629
    Joined:
    Jun 15, 2003
    Location:
    Houston, TX
    thats what I was thinking, someone here told me that I couldnt use them. They bolt up fine and everything, so I dont know why they wouldnt...

    :shrug:
     
  4. brian11to1

    brian11to1 Senior Member

    Messages:
    9,203
    Likes Received:
    21
    Joined:
    Jan 9, 2003
    Will, dont chance it... you arent going to gain anything from it.
     
  5. civicious

    civicious FüK-VTEC VIP

    Messages:
    9,855
    Likes Received:
    629
    Joined:
    Jun 15, 2003
    Location:
    Houston, TX
    but...i don't have any other main caps.......
     
  6. phunky.buddha

    phunky.buddha Admin with a big stick Admin VIP

    Messages:
    28,465
    Likes Received:
    228
    Joined:
    Sep 30, 2002
    Location:
    Dallas / Fort Worth, TX
    I've always been told not to mix/match main caps from other engines because of how they're cut, but I don't know if that's really a big deal. You might want to send the main caps out with the block to the machine shop and have them inspect them- if there's any kind of problem between the caps and journals, you could probably have them resurfaced or something. Then again, I'm talking out of my ass here... I don't know if you should use the other caps or not.
     
  7. civicious

    civicious FüK-VTEC VIP

    Messages:
    9,855
    Likes Received:
    629
    Joined:
    Jun 15, 2003
    Location:
    Houston, TX
    I emailed Jeff and golden eagle...someone should know.

    If all else fails, I'll just send the caps with the block to golden eagle, and have them inspected or whatever.
     
  8. StyleTEG

    StyleTEG Senior Member

    Messages:
    217
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 22, 2003
    They NEED to be align honed.

    No ifs, ands or buts. The chances of all of the caps being perfect for that blocks casting is almost non-existant.

    Any machine shop should be able to do it for cheap.
     
  9. 97CTR

    97CTR Senior Member

    Messages:
    745
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 10, 2003
    ditto, align hone
     
  10. MikeBergy

    MikeBergy Blah blah blah....

    Messages:
    3,646
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 9, 2003
    Location:
    Central Coast, CALI


    I knew styleteg would chime in on this one. In any case where you have to switch caps between different motors, whether it be cam caps or main caps, you have to get them align honed. Depending on how well you know the machinist that agrees to do that work for you, it might be cheaper just to get another block, that already has the main caps.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page