1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

DUAL STAGE VTEC ENGAGEMENT???

Discussion in 'ECU's, Electronics, and Tuning' started by qtmac_mien, Sep 11, 2004.

  1. qtmac_mien

    qtmac_mien Senior Member

    Messages:
    290
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 17, 2003
    Has any1 heard of DUAL STAGE VTEC ENGAGEMENT?? Does it mean the vtec kiks in twice? is it good?
     
  2. 92civicb18b1

    92civicb18b1 The Trisexual

    Messages:
    8,859
    Likes Received:
    18
    Joined:
    Oct 1, 2003
    Location:
    The asshole of the USA, New Jersey
    Most people have heard of it I think, I don't use vtec but I think it was for the fuel economy bullshit.
     
  3. mdlax1

    mdlax1 Senior Member

    Messages:
    936
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jan 2, 2003
    Location:
    On the Proverbial picked fence of Insanity....
    yeah it's for fuel managment.. wont give you that all monster boost y0
     
  4. K2e2vin

    K2e2vin Senior Member

    Messages:
    8,446
    Likes Received:
    92
    Joined:
    Jan 2, 2003
    Location:
    Raleigh, NC
    the 1996 jdm d15b has 3-stage vtec(i think edm has one but dont know for sure), which uses dual vtec solenoids so i guess its dual stage. it pretty much just adds vtec-e to the regular vtec system. i heard of them getting like 130hp and 50mpg out of this system, which is VERY good.
     
  5. K2e2vin

    K2e2vin Senior Member

    Messages:
    8,446
    Likes Received:
    92
    Joined:
    Jan 2, 2003
    Location:
    Raleigh, NC
    heres a pic of the system:
    [​IMG]
     
  6. khai_tuan_nguyen

    khai_tuan_nguyen Senior Member

    Messages:
    581
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 7, 2003
    Don't gsrs have the dual vtec with the butterflies?
     
  7. nfn15037

    nfn15037 Senior Member

    Messages:
    670
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 1, 2004


    No, they have normal VTEC like any other DOHC VTEC car but in addition to that, they have a dual stage intake manifold.
     
  8. qtmac_mien

    qtmac_mien Senior Member

    Messages:
    290
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 17, 2003
    does that mean if i was to get a Dual Stage Vtec do i need 2 vtec Solenoid? i saw a p72 obd1 and i was thinkin bout gettin it for my b16 sir2.
     
  9. GSRCRXsi

    GSRCRXsi Super Moderator Moderator VIP

    Messages:
    9,623
    Likes Received:
    345
    Joined:
    Nov 13, 2002
    Location:
    MD

    the gsr does not have a dual vtec system. it have vtec. only kicks in once at 4400 rpms. but then at 5800 rpms the butterflies in the intake manifold will open up. allowing more airflow and more power. no getting a p72 ecu will not give you dual stage vtec. no you cant add another vtec solenoid for "MoRe VTizz4k". getting a p72 will do nothing for your b16, stick with the p30 ecu you have (or should have)
     
  10. webink_EK9

    webink_EK9 Senior Member

    Messages:
    832
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 26, 2004
    but if I add more vtec can I go faster? :p
     
  11. Slammed90Lude

    Slammed90Lude Senior Member

    Messages:
    3,733
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 13, 2003
    Location:
    milford, PA
    holy shit, this thread sucks
     
  12. qtmac_mien

    qtmac_mien Senior Member

    Messages:
    290
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 17, 2003
    i saw on ebay that one of the p72 ecu has Dual stage vtec. thanks for all the helpful replies, ill stick with my p30
     
  13. xj0hnx

    xj0hnx I wanna be sedated VIP

    Messages:
    14,172
    Likes Received:
    48
    Joined:
    Nov 10, 2002
    Location:
    C.C.TX.

    Another good example why Egay sucks.
     
  14. YouKnowWhoIBee

    YouKnowWhoIBee my avatar is better.

    Messages:
    2,257
    Likes Received:
    7
    Joined:
    Dec 22, 2003
    Location:
    Maryland
    my old coupe was built by ebay. Id say 75% of them atleast.
     
  15. Slammed90Lude

    Slammed90Lude Senior Member

    Messages:
    3,733
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 13, 2003
    Location:
    milford, PA
    what the fuck are you talking about?
     
  16. PhyRe

    PhyRe Senior Member

    Messages:
    1,002
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Nov 14, 2003
    Location:
    ct
    so when you chip a p72( or use a vafc)and change the vtec engagement which part do u change the (first) one @4400 or the butterfly part?
     
  17. nfn15037

    nfn15037 Senior Member

    Messages:
    670
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 1, 2004


    VTEC is VTEC, the secondaries are a totally seperate, non related system. A VAFC changes the VTEC point, which is @ 4400 stock.

    For what its worth though, you can also change the secondary point by chipping the ECU.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page