1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

k24a2 in rsx

Discussion in 'HYBRID -> EP / DC5' started by TommYnY, Dec 26, 2006.

  1. TommYnY

    TommYnY HydroLockeD Type-S GuY

    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 17, 2006
    Location:
    Long IslanD NY
    whats up everybody...i didnt want to ask for help since im new but this is the first time i ever switched a motor and i really need some input.
    i have a 2002 rsx s and i blew the k20 so i purchased a k24a2 block and head(no im or em) i bought the rbc mani and karcepts adaptor and bolted it right on. saturday i installed the motor and it was real straight foward. i used the stock em(cat and all) from my dc5 and it bolted right up. i have k-pro and flashed my ecu with the stock tsx k24 map and it started right up. my cel was on though, so i checked error codes and i got one for idle air control circuit malfunction and heated o2 sensor 1. but it gets worse...something smelled funny and the header was way too hot after only 90 seconds tops of the engine running so i shut it down and look underneath the car and the cat is bright red, like glowing! ive turned on the car twice since then and each time within 30 seconds of the car running the em and cat get extremely hot! i dont know what to do!! i think my o2 sensor is busted b/c af always reads 10.70:1 only afcmd reads, at idle(like 1800 rpm though i guess b/c of the iac) it was 13.61:1...
    did i install the manifold wrong? maybe no coolant is going through the head?
    is k-pro's map too rich and im getting fuel in the cat?
    i did hit the gas and rpms shot up to 5 so the exhaust isnt clogged.
    any help is greatly appreciated...
     
  2. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    well first when you get time put the head off the type s on there ...now with the problem dont start your car again theres something bug time wrong theres no way the cat should get that hot it sounds like it s stoped up with something take it back apart and look and see
     
  3. TommYnY

    TommYnY HydroLockeD Type-S GuY

    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 17, 2006
    Location:
    Long IslanD NY
    the exhuast flows so i dont think its the cat itself....this shits killin me!!!!
     
  4. 97hatch

    97hatch ?

    Messages:
    1,695
    Likes Received:
    20
    Joined:
    Feb 6, 2003
    Location:
    Anderson IN
    you need to look at you timing maps it sounds to me if the afr is correct and you are running that hot it is a timming issue ??????are there maby diffrences in the cam sync or the crank sensor that are throwing the ecu off i dont know i dont have any kseries exp
     
    Last edited: Jan 6, 2007
  5. BrutalB83

    BrutalB83 Brutal Moderator Moderator VIP

    Messages:
    11,620
    Likes Received:
    302
    Joined:
    Jun 24, 2006
    Location:
    Rochester Hills, MI
    Why would he go through the trouble of putting the Type-S head on? The K24 came from a TSX, not an Accord/CRV/Element. The K24 that's in the TSX has a head comparable to RSX Type-S/Civic Si head and it's already pushing out 200 horses.

    That's why they call it a "poor man's TSX" when you take the Accord/CRV/Element block and put the Type-S head on it, because you're essentially building a TSX motor; same concept as an LS/VTEC or B20/VTEC.
     
  6. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    i was thinking it was the k24 crv motor
     
  7. TommYnY

    TommYnY HydroLockeD Type-S GuY

    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 17, 2006
    Location:
    Long IslanD NY
    i straightened it all out a while ago...i just dont have much comp access nowadays.
    it was my injector duty cycle way to high, (some1 noticed it on k pro when it was live idling) so i went over the motor and noticed the fuel rail wasnt fitting that tight, i tightened the hell out of it, replaced the gaskets inbetween the im and the tb and tb and adaptor plate and fixed a ground on the iac and the car was in order...it still showed a code for o2 so i ran throught the flow chart w/ a multimeter and sure enough it was bustedso i replaced it and had the car street tuned and its running well...i dont like the swap though! dont get me wrong it runs mint and feels powerfull but the gearing of my types tranny makes it diffucult to get ANY traction in 1st!!!!!! i got fresh azenis on the stock rims and they spin at like half throttle!!!! its fukin wakkkkk, i think its all in the gearing, the tranny is geared for 141 ft lbs and stock tsx motor has 168 ft lbs and the cars tuned so its prolly even higher now. its cool for powerng effortlessly in 3rd gear through turns or passing people on the highway w/o downshifting but w/o lsd and drag radials i wouldnt recommened it.

    and as for the k20 head in comparassion to the k24 head of course the k20 head is better!!! it has larger intake and exhuast ports and has more aggresive cams! the frankenstien has been done and people yeild high gains from it. i would like to do it in the future for higher revs...i rev to 7600 now and would like to add the head and shift at 8000...ive read that the piston speeds of the k24 are even greater than the f20c b/c of the long stroke and people believe it cant be revved to 8000 stock bottom end but people have debated this topic on other forums and claim to be daily driving k24/k20 w/ 8000 redline..i believe it too i figure its all in how well balanced the motor is and i got bigtime faith in hondas!!!! thanx for the help guys!
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page