1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

no change in throttle power

Discussion in 'HYBRID -> ED-EF / DA' started by mustang67n, Aug 15, 2006.

  1. mustang67n

    mustang67n Senior Member

    Messages:
    148
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 24, 2006
    ok.. just got my SOHC ZC in my 89 DX and i did the MPFI swap before..

    but i have an odd question.
    when i get on the throttle, there is NO change in performane when comparing anything past 1/4 throttle other than noise from the engine.
    the further i push the gas, the engine kinda humms..
    its the same whether i push on the pedal, or on the linkage on the TB.

    sound familiar to anyone?
    im thinking maybe my throttle position sensor is still wired backwards from the MPFI swap?

    im not throwing any codes.. and im running a PM6 ECU

    any ideas?
     
  2. formby

    formby learning in progress

    Messages:
    5,735
    Likes Received:
    23
    Joined:
    Feb 19, 2003
    have some one step on the gas pedal, you look at the TB and see if its opening all the way.
    if it is, then its okay its just slow.

    what kind of tranny is on it ?
     
  3. phyregod

    phyregod !!YTINASNI

    Messages:
    9,449
    Likes Received:
    225
    Joined:
    Jun 11, 2005
    Location:
    Central Texas
    P.S. Do the gas pedal/trottle body thing with the motor off. (I know this seems obvious, but some things just need to be said.)


    How fast are you going when you press the gas pedal from 1/4 to full throttle? If you are sailing along at 100mph its going to get louder but won't pin you to the seat or anything.

    same if you are going 30mph in 5th gear.. The motor will get louder but won't take off like a rocket, it'll take a while.
     
  4. mustang67n

    mustang67n Senior Member

    Messages:
    148
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 24, 2006
    yeah.. the TB is opening all the way.
    lol. its just as fast as its ever been.. i just thought it was wierd that there was no difference between 1/4 adn full throttle..
    btw, this is at ANY time in any gear.

    oh.. and its a dx 5 speed.. w/e comes standard in the '89 dx *shrug*

    hmm.. maybe its time for a lil spray.. just for shits. lol
     
  5. F22HB

    F22HB New Member

    Messages:
    69
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 14, 2006
    haha, ya go with the spray just because its america and you can...plus a button with NOS on it would be sweet. If I had money, I'd be on the bottle too!
     
  6. mustang67n

    mustang67n Senior Member

    Messages:
    148
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 24, 2006
    lol damn right!

    now.. to save $$ and think up a good way to hide the system.. fun fun! lol
     
  7. Andrew

    Andrew Well-Known Member

    Messages:
    2,685
    Likes Received:
    26
    Joined:
    Mar 2, 2006
    Location:
    Tallahassee, FL
    I'd buy an Si tranny instead.

    Gearing is probably whats making it feel sluggish...
     
  8. reikoshea

    reikoshea HS Troll...And Mod Moderator VIP

    Messages:
    12,633
    Likes Received:
    193
    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Antonio, TX
    ive had a similar problem before...does it feel smoother at part throttle than it does at WOT?

    It was my coil causing the problem.
     
  9. mustang67n

    mustang67n Senior Member

    Messages:
    148
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 24, 2006
    yeah.. an SI tranny is on my list too.. probably get that before anything else.

    yes, its MUCH smoother at part throttle
     
  10. reikoshea

    reikoshea HS Troll...And Mod Moderator VIP

    Messages:
    12,633
    Likes Received:
    193
    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Antonio, TX
    i had the problem you are describing too...couple weeks later, the fuel pump went out. i replaced the fuel pump, that wasnt actually what went wrong, the main relay blew. so after replacing both, the problem went away.

    im just noticing how many problems my prelude has had...i need to dump this bitch.
     
  11. mustang67n

    mustang67n Senior Member

    Messages:
    148
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 24, 2006
    allriight.. so i was checking with the other problem i had (the backfire through the IM) and i think both problems were one in the same.. i advanced my timing a bit (using the dizzy) and BOTH problems are practically GONE!

    there are no more 'pops' from the IM and i actually HAVE power with the throttle pressed all the way! i actually have the dizzy adjusted as far in advance as it can be.. but its working great so i'll let it be for now lol.

    leaving my house, i smoked the tires lol. i didnt even have to drop the clutch like i used to have to.. i just put the pedal to the floor and the tires broke! of course.. taht could be because my tires are near bald.. (getting new ones on saturday) lol

    anyways.. YAY :)
     
  12. jlicrx

    jlicrx Senior Member

    Messages:
    1,891
    Likes Received:
    65
    Joined:
    Jun 5, 2003
    Location:
    Colorado Springs
    sounds to me like the camshaft timing is off - you shouldn't have to advance the distributor as far as it will go to get it to run - distributor should be right in the center of the slots, if the camshaft is correct
     
  13. mustang67n

    mustang67n Senior Member

    Messages:
    148
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 24, 2006
    yeah, thats why i want to go at it with a timing light when i can..

    i know i got the timing belt on there correct ( had to do it about 3 times lol) but its probably still off by a few teeths
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page