1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

VTEC not working on JDM B16

Discussion in 'Civic and del Sol - EG and EK' started by jachrist, Oct 2, 2009.

  1. jachrist

    jachrist New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 2, 2009
    I just bought a 95 sol si with a JDM b16a SiRII swapped into it.

    However, the vtec isn't working. we checked the wiring, changed the VSS, good oil pressure, etc.

    The engine is throwing a code #8 (top dead centre sensor) and #41 (o2 sensor). I know that a bad o2 doesn't prevent VTEC, so would the TDC really do it???

    I assume I need to replace the whole dizzy (there goes the hasport mounts money :( ), but before I do, could someone chime in and see if I should check something else before I go spend $245 on a new one???

    Thanks guys.
     
  2. eg'sforlife

    eg'sforlife New Member

    Messages:
    985
    Likes Received:
    39
    Joined:
    Oct 22, 2008
    Location:
    29 stumps, CA
    what makes you say vtec isnt working
     
  3. jachrist

    jachrist New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 2, 2009
    There is NO POWER (at all) increase whatsoever at higher RPM's.

    And there isn't the typical Vtec scream.

    I know what vtec sounds like, and I definitely don't have it.
     
  4. delsoleg1

    delsoleg1 New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 4, 2009
    did you check knock sensor also what wire harnness and ecu was used?
     
  5. reikoshea

    reikoshea HS Troll...And Mod Moderator VIP

    Messages:
    12,633
    Likes Received:
    193
    Joined:
    Apr 27, 2005
    Location:
    San Antonio, TX
    any CELs?

    is it a custom tune? i couldnt tell when my H22 was in the vtec range because the tune was so damn good. Still hit 180WHP after tuning so it was definitely working properly.
     
  6. jachrist

    jachrist New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 2, 2009
    yeah, I listed the CEL codes in the first post.

    The harness came from the donor car (99 SiR i think)

    And NO... the car isn't tuned at all. I can't justify spending $200 for a street tune until I at least have VTEC. I have driven a lot of VTEC-powered cars, and this DEFINITELY isn't hitting VTEC.
     
  7. RoughKnight

    RoughKnight Christmas Car

    Messages:
    846
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Aug 4, 2009
    Location:
    Ottawa, Ont
    Get a voltmeter, hook a wire up to the vtec solinoid from your harness engine side to it, and run the wire through the firewall, and take it for a drive. Whenever vtec kicks in, the voltmeter should read 5v, as soon as it gets signal it turns vtec on. If this is wired, then ur problem lies elsewhere. If vtec wasn't wired up properly, it wont work.
     
  8. eg'sforlife

    eg'sforlife New Member

    Messages:
    985
    Likes Received:
    39
    Joined:
    Oct 22, 2008
    Location:
    29 stumps, CA
    dont just check the signal wire also check your ground
     
  9. RoughKnight

    RoughKnight Christmas Car

    Messages:
    846
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Aug 4, 2009
    Location:
    Ottawa, Ont
  10. !JDM_EF-9!

    !JDM_EF-9! I'm just EF'n..

    Messages:
    528
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Jul 8, 2007
    Location:
    cailfornia
    what do you redline at??
     
  11. RoughKnight

    RoughKnight Christmas Car

    Messages:
    846
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Aug 4, 2009
    Location:
    Ottawa, Ont
    It's a b16, around 7900-8000?
     
  12. 95cd5ex

    95cd5ex New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 5, 2009
    my friend bought a teggy with a b16 swap and they used the stock harness in the car with was the ls non vtec his vtec wasnt working so we simply switched the two signal wires and it worked perfectly fine
     
  13. 95cd5ex

    95cd5ex New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 5, 2009
    i forgot to mention they wired the vtec in thereselves just like yours should be
    try switching the two wires and see what happends it should kick in at around 5k rpm's unless its chipped
     
  14. serrilion

    serrilion In my own little world! VIP

    Messages:
    1,758
    Likes Received:
    42
    Joined:
    Aug 13, 2007
    Location:
    Vermont
    Another thing to look at is, when are u trying VTEC? it requires the car to be in timming, warm ect ect.... your dizzy mite be throwing it off just enough but I would suspect a bad wire some were...
     
  15. rkwoos12

    rkwoos12 New Member

    Messages:
    353
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Oct 28, 2008
    Location:
    Kentucky
    you can get a new distributor off ebay perty cheap i bought one and its great love it paid about 120 bucks for new one
     
  16. dzminiz

    dzminiz Junior Member

    Messages:
    242
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Apr 23, 2004
    Location:
    Martinsburg, wv
    If its throwin a CEL, wont that keep it from going into VTEC?
    I'd rewire it personally
     
  17. RoughKnight

    RoughKnight Christmas Car

    Messages:
    846
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Aug 4, 2009
    Location:
    Ottawa, Ont
    Fix your cels...
    lol...
    I dunno the symptoms for tdc sensor off hand, but it sounds like somthing to do with the crank and cams (mebbe). A quick search around here or google should figure it out. Fix the cels, then see if the problem goes away.
     
  18. egfreak

    egfreak New Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 6, 2009
    Location:
    hollywood fl
    vtec nt popping

    theres a pin that activates the vtec in the middle of the block or sometimes it sticks to the head if that is bent or stuck your vtec wont pop if you havent checked let me no when you do
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page