1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

00' b18c5 ecu in a 96 civic cx

Discussion in 'ECU's, Electronics, and Tuning' started by AC2i0v0i0c, Sep 10, 2004.

  1. AC2i0v0i0c

    AC2i0v0i0c Junior Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 25, 2004
    I have a 00' b18c5 thats going into a 96 ek cx. Which wiring harness do I need? I have the wiring harness from the b18c5 and also from the d-series. The driver side wiring plugs (comes from under the dash board through the firewall) doesn't match up with the c5 except for one plug.Also, would I need to buy an OBD2b to OBD2a conversion harness? Anybody have any pics of what plug goes into what plug?
     
  2. word

    word Senior Member

    Messages:
    365
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 10, 2003
    you'll need either:

    96-98 EX harness, EX ecu or an obd2a-1 clip to run an obd1 ecu

    or

    99-00 EX harness, 00 ITR ecu or obd2b-1 clip to run an obd1 ecu

    the reason that the harness is not connecting to the ecu is because its obd2a and b. if you're going to buy a conversion harness might as well go obd1.
     
  3. word

    word Senior Member

    Messages:
    365
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 10, 2003
    oh yea you could use the CX harness and add wires, but using the EX harness is the easiest.
     
  4. AC2i0v0i0c

    AC2i0v0i0c Junior Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 25, 2004
    okay, so buy a 96-98 ex harness and buy a chipped p28 to itr spec ecu? Would I also have to buy a obd2a-obd1 conversion harness? If I reuse my cx harness what wires would i need to add and how do i add them?Sorry to ask all these questions, I'm clueless about this part of a swap.
     
  5. AC2i0v0i0c

    AC2i0v0i0c Junior Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 25, 2004
    would it actually be easier if i get a 99-00 ex harness and use the 00 itr ecu? I heard that you couldn't use the 00 itr ecu b/c of the immbolizer, is that true? What is a clip?
     
  6. pissedoffsol

    pissedoffsol RETIRED

    Messages:
    49,693
    Likes Received:
    53
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    Retirement Home
    can't be done.

    all 96-98 civics MUST use the 96-98 harness. its the only way. the other years are routed different.

    i wouldn't bother gettin an ex. just add the vtec wires and such.

    its a simply cut/paste of plugs for the ones that won't fit from the itr harness onto the cx harness... and add the ones the cx doesnt' ahve.
     
  7. AC2i0v0i0c

    AC2i0v0i0c Junior Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 25, 2004
    so i can use the 00' itr ecu or should i get a chipped p28 ecu with obd2a-obd1 conversion harness?
     
  8. pissedoffsol

    pissedoffsol RETIRED

    Messages:
    49,693
    Likes Received:
    53
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    Retirement Home
    id run a chipped p28. jdm ecus suck, due to their top speed limits at 113. 2a-1, chipped p28, and get a vafc and a couple pulls on the dyno. those damn chips run so rich.
     
  9. AC2i0v0i0c

    AC2i0v0i0c Junior Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 25, 2004
    Know of any links to any merchants selling chipped p28? The ecu that I already have is from a b18c5. Thanks for the help :D
     
  10. radnulb

    radnulb Senior Member

    Messages:
    674
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Sep 23, 2003
    Location:
    Sinsinnaty, Ohio
    drop james@pmd.cc an email. He can probably give you a chip that will be a lot closer to a good program from the start than most of the goons out there.
     
  11. AC2i0v0i0c

    AC2i0v0i0c Junior Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 25, 2004
    oh yeah, i forgot to ask, which wiring harness do I use? motor came with its wiring harness and i also have the wiring harness from the cx motor. The plugs from the c5 does not plug up to the plugs from the car. Anyone located in Va or would travel to Va?
     
  12. radnulb

    radnulb Senior Member

    Messages:
    674
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Sep 23, 2003
    Location:
    Sinsinnaty, Ohio
    use your civic's harness. Add wires for vtec, vtec pressure, knock, etc. You probably want to spend more time reading the articles on this site as there are some very good ones.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page