1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

blew it up! Why?

Discussion in 'HYBRID -> EG-EK / DC' started by honda801, Jun 19, 2007.

  1. honda801

    honda801 New Member

    Messages:
    152
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jun 19, 2007
    Location:
    SLC
    i have got a 00 ex coupe, just swapped the d16y8 out with a 98 b18c1. while i was waiting on tires i started it up let it idle, rev it up a few times, everything sounded ok. when i got tires i fired it up hit the road, the car started bogging and not more than 100 ft blam oil hit the winshield. YES I CRIED:(. i turned it off and pushed it back in the drive way. found two golf tee sized holes in the webs of the block below the left piston(closest to the tranny). what the hell did i do wrong. keep in mind this is my first import swap but im not new to motors. if the iac or cps or was wired wrong would that cause this? im not 100% i wired those correct. but it seemed like it was ok before i started out.


    anybody?
     
  2. honda801

    honda801 New Member

    Messages:
    152
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jun 19, 2007
    Location:
    SLC
    you must know something what could cause the bogging only when driving and why did it go boom!
     
  3. phyregod

    phyregod !!YTINASNI

    Messages:
    9,449
    Likes Received:
    225
    Joined:
    Jun 11, 2005
    Location:
    Central Texas
    naa, swapping those two would make it run like ass, not throw a rod.

    Could have had a spun bearing.. Was this motor freshly built or used? Where did it come from?

    Crazy question.. you did remember to put oil in it, right?
     
  4. honda801

    honda801 New Member

    Messages:
    152
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jun 19, 2007
    Location:
    SLC
    it was freshly built and yes i doubled no triple checked the oil.. i left three quarts righ in the middle of the road.
     
  5. honda801

    honda801 New Member

    Messages:
    152
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jun 19, 2007
    Location:
    SLC
    so maybe spun bearing and wire problems?
     
  6. SHOGUNOVDDRK

    SHOGUNOVDDRK New Member

    Messages:
    903
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Mar 1, 2007
    Location:
    australia
    more then likely.....and yes i would have cried too :mellow:
     
  7. welfare

    welfare Ancient Member

    Messages:
    1,120
    Likes Received:
    9
    Joined:
    Apr 19, 2004
    Location:
    New York
    You may have popped the head gasket, sucked in the coolant and then tried to compress it (not healthy) When you pull the motor apart check the head gasket on the offending cylinder, other than that who knows.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page