1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Computer ? of the day #2

Discussion in 'Members' Lounge' started by Tonyd0821, Jan 10, 2004.

  1. Tonyd0821

    Tonyd0821 Banned

    Messages:
    5,088
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 26, 2003
    for now, untill i buy a new laptop, im stuck using an old p2 E-machines Celeron 466mhz piece of shit computer. i got dsl on it, but only 96 megs of ram. im too cheap to shell out 40.00 for more memory.

    here is the problem

    the dsl CONSTANTLY fucking stops for like a minute every 10 minutes or so, then comes back on. the techs say its because Im at 50% system resources on my comp, which can be fixed by adding more memory BUT im not going to keep this computer for more than 2 more months and dont see the point in wasting 40.00 on 128 megs more of memory.

    anyone tell me how to "free up system resources" on windows 98se WITHOUT adding more memory?


    tytyty :worthy:
     
  2. K2e2vin

    K2e2vin Senior Member

    Messages:
    8,446
    Likes Received:
    92
    Joined:
    Jan 2, 2003
    Location:
    Raleigh, NC
    quit running a whole bunch of programs.
     
  3. Tonyd0821

    Tonyd0821 Banned

    Messages:
    5,088
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 26, 2003
    im not. even on only one browser open it still lags....

    i tried going to RUN then typing in MSCONFIG and going to STARTUP but not sure what i can and cant allow to "not start up" when the computer boots up
     
  4. Celerity

    Celerity Well-Known Member

    Messages:
    21,969
    Likes Received:
    146
    Joined:
    Sep 11, 2003
    I make my PII 450 SING by keeping it clear of trash. Only lately have I not been able to run software due to minimum requirements (I can't run URU on this machine)

    I'm moving my guts over to the P666 this weekend though. So I should be clear.

    -> Steve
     
  5. Tonyd0821

    Tonyd0821 Banned

    Messages:
    5,088
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 26, 2003
    im @ 85% system resources BEFORE the dsl comes on...when the dsl program comes on (that allows me to get online) it takes me down to something like 60% system resources.
     
  6. TurboMirage

    TurboMirage YEEAAAHHH VIP

    Messages:
    24,580
    Likes Received:
    696
    Joined:
    May 20, 2003
    Location:
    Central, MA
    too bad you cant run XP. resource hog it is, it has biult in PPPOE for dsl.

    jot down in here what runs when your turn on. i can pick through a few for you. if you have fileshare progs that run on startup, just pull them outta the startup folder inthe start menu, and run manually when needed. imesh takes up 20mb of memory just by itself.
     
  7. K2e2vin

    K2e2vin Senior Member

    Messages:
    8,446
    Likes Received:
    92
    Joined:
    Jan 2, 2003
    Location:
    Raleigh, NC
    is it connected through usb? my computer actually goes a little slower when its hookeup up through usb. i read somewhere that when using broadband through usb it uses cpu to keep it connected and system memory, while ethernet has its own resources.
     
  8. TurboMirage

    TurboMirage YEEAAAHHH VIP

    Messages:
    24,580
    Likes Received:
    696
    Joined:
    May 20, 2003
    Location:
    Central, MA

    yes, since ethernet uses its own controller.
     
  9. Think

    Think Senior Member

    Messages:
    166
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 21, 2003
    Location:
    Missouri
    It shouldnt hurt anything to just uncheck everything at your startup if you wanted too. It may not be the resources, it could be your DSL modem, or even the lines. I rarely see resources being a problem, considering i work at an ISP. Hope i helped...
     
  10. DarkHand

    DarkHand Senior Member VIP

    Messages:
    5,117
    Likes Received:
    241
    Joined:
    Sep 30, 2002
    Location:
    Chicago, IL
    96MB of RAM on 98SE should be enough... Yes I say it to almost everyone, but it helps almost everyone...

    Reformat and reinstall. :p

    You'd be amazed how fast 98SE can bitrot... I recommend a total wipe and restore about every 6 weeks with 98, about every 6-8 months with XP.
     
  11. Tonyd0821

    Tonyd0821 Banned

    Messages:
    5,088
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 26, 2003

    dude, i JUST reformatted three days ago !!!!!!!!!

    funny thing is, it runs even slower now !!!

    as for the programs that are open...

    i CANNOT get that fucking AIM to stop loading when I start up...i click it off, it clicks itself right back on....

    Scan Regsitry
    Task Monitor
    System tray
    loadpowerprofile
    aticwd32 (think its the built in sound card on the mother board....ati...)
    sound fusion

    loadqm
    loadpowerprofile

    and thats about it :worthy:
     
  12. IDMaxGuy

    IDMaxGuy Senior Member

    Messages:
    1,479
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Apr 8, 2003
    Location:
    MO
    ok mang i had this prob with windows ME and plus i play counter strike so i need resources, basically you can close everything except explorer and rundll and systray and i wouldnt close the ati thing,


    the loadqm is ghey, it doesnt do anything, loadpowerprofile, sounds like spyware sound fusion, i dunno what that is, .. .just close stuff

    if ur system becomes unstable, just remember what not to close... all it can do really is freeze ur computer....
     
  13. Tonyd0821

    Tonyd0821 Banned

    Messages:
    5,088
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 26, 2003
  14. dvus1

    dvus1 Senior Member

    Messages:
    352
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jul 13, 2003
    Location:
    somewhere in GUAM
    close your anti - virus ( norton ) .... :ph34r:
     
  15. mikesphat

    mikesphat Senior Member

    Messages:
    331
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 27, 2003
    i got a stick of 256 sd just sitting in my car if ya want it.but i run xp on p2 350 with exploere and all kinda shit goin and it does fine. with 128. but i am on cable tho
     
  16. jamesA

    jamesA Well known pissed off telephone guy VIP

    Messages:
    16,127
    Likes Received:
    1,020
    Joined:
    Aug 10, 2003

    haaaaaahahahhaah... 40 bucks for 128? Not if you're ME... :D I went to get more memory one day last winter for my other computer with my brother, we stopped in at a place here in town and I picked up a four speaker system and a 64 mb stick to add to my other 64 mb stick in there already, I get up to the counter and she rings up my speakers and the stick of memory and the total comes to 66.xx something or another...well the speakers were 60 bucks themselves...so I walked out of there with free ram. :D :D :D I looked at my receipt, it didn't even show the ram on there...and they never called or anything. I gots $30 worth of ram for FREE! :D


    ...on to my suggestion...try deleting a whole shit load of programs you never use anymore. Keep your harddrive as open as possible. Just keep IE and your aol list on there.
     
  17. TurboMirage

    TurboMirage YEEAAAHHH VIP

    Messages:
    24,580
    Likes Received:
    696
    Joined:
    May 20, 2003
    Location:
    Central, MA

    sound fusion... no idea either. thats wierd you have that little running and are having problems.

    darkhand: reformat xp every 6-8 months? wow... ive been running the same install of XP SP1 since i built my system well over a year ago. dual pIII 1ghz and 1.5gb of ram with a 120gb hdd. no problems, ever.

    dvus: he doesnt have antivirus running, unless he didnt tell us.

    mike: ill take that off your hands if its pc-133. :)
     
  18. pissedoffsol

    pissedoffsol RETIRED

    Messages:
    49,693
    Likes Received:
    54
    Joined:
    Sep 28, 2002
    Location:
    Retirement Home
    i'll sell you a 128 stick for 20 shipped... i think i have a few layign around :)
     
  19. Tonyd0821

    Tonyd0821 Banned

    Messages:
    5,088
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 26, 2003

    really? lemme pm ya in a few days....i would have to take a picture of the RAM i got right now....im clueless when it comes to identifying ram....the computer is like 4 years old.

    and no antivirus....no nothing....just a SHITTY celeron processor @ 400mhz....

    ill take you up on your offer brian !!!
     
  20. K2e2vin

    K2e2vin Senior Member

    Messages:
    8,446
    Likes Received:
    92
    Joined:
    Jan 2, 2003
    Location:
    Raleigh, NC
    better make sure its the right kind; ddr, sdram, and bus speed. i got a 128mb stick that i bought for older computer that is pc133 and doesnt work with the pc100 bus.
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page