1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

91 honda hatchback help plz

Discussion in 'Civic and CRX - EF' started by emw2772000, Nov 4, 2008.

  1. emw2772000

    emw2772000 New Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 11, 2008
    iv searched this problem im having but cant come up with anything and im kinda new to the whole honda scene ......... info on my car is its a 91 honda hatchback d15b1 is the engine what my problem is i can get it runnin but when i start it doesnt rev but if i keep tryin to rev it then eventually it starts to rev right but as soon as i turn it off then start it again it does the same thing and also when i first start it i have to let it turn over for a long time before it actually starts thanks for any help u have btw if this is the wrong section im srry and a mod can delete this thread
     
  2. HATCHET_HONDA

    HATCHET_HONDA scottie fizzle

    Messages:
    764
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Mar 11, 2007
    Location:
    hobart, indiana

    hmm throttle position sensor? throwing any CEL?
     
  3. George777

    George777 ^^ Likes Bewbies

    Messages:
    2,917
    Likes Received:
    61
    Joined:
    Aug 17, 2005
    Location:
    With your mom
    Sounds like it could be fuel related...
     
  4. D16SiHatch

    D16SiHatch New Member

    Messages:
    1,297
    Likes Received:
    44
    Joined:
    Sep 7, 2007
    or timing related...
     
  5. emw2772000

    emw2772000 New Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 11, 2008
    not throwin any cel but it seems fuel related but my buddy was sayin its the timing would this cause it to do this?? srry im new to honda oh yea and tps is good cuz i took it off my buddys car to check that first and it did the same thing
     
  6. HATCHET_HONDA

    HATCHET_HONDA scottie fizzle

    Messages:
    764
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Mar 11, 2007
    Location:
    hobart, indiana
    hmmm im thinkin more fuel than timing. if timing was off i dont think itd take so long to start....hows fuel pressure? vaccum line to regulator ok? check your fuel system
     
  7. emw2772000

    emw2772000 New Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 11, 2008
    what does the plugs under the intake mani do?? there one plug that has 2 in the plastic then the other is just by itself the on by it self wasnt pluged in but now i can get it to even turn over due to a dead battery srry that post prolly didnt help much the plugs im talkin about are on the block but are underneath the intake mani they are 3 little stud like objects that the on plug into 2 of them and then the other is just by itself
     
    Last edited: Nov 6, 2008
  8. emw2772000

    emw2772000 New Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 11, 2008
    if u guys want a pic then ill take one tomarrow off a engine i got layin around and one of the harness just let me know i really want to know what they are even if its not the problem lol
     
  9. austin20110

    austin20110 New Member

    Messages:
    1,272
    Likes Received:
    30
    Joined:
    Sep 24, 2008
    Location:
    Northern Va
    map sensor???
     
  10. hondacivicguy05

    hondacivicguy05 New Member

    Messages:
    196
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Jun 1, 2008
    Location:
    Rome ga
    not the map sensor its on the firewall
     
  11. GlassHeadlights

    GlassHeadlights West West Yall

    Messages:
    4,066
    Likes Received:
    71
    Joined:
    Oct 24, 2007
    Location:
    Calgary, AB
    Oil pressure sensor I think is under the intake manifold.

    I think it could be timing too because I had a 90 and it was so far out you would really have to pump the gas and crank it over to get it going.
     
  12. HATCHET_HONDA

    HATCHET_HONDA scottie fizzle

    Messages:
    764
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Mar 11, 2007
    Location:
    hobart, indiana
    there are 2 sensors on the back of a d series block.. the 1 wired plug is the oil pressure sensor..the 2 wire is the cooling fan switch
     
  13. emw2772000

    emw2772000 New Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 11, 2008
    ok well ill check in on the timin tomarrow but just so im know the up mark on the cam gear points up right and then u align the other 2 marks to the surface of the head i dont have a timin belt cover and there are not marks on my crank shaft pully so i would do this put bottom end of engine at tdc then put the head at tdc and put my belt on right
     
  14. HATCHET_HONDA

    HATCHET_HONDA scottie fizzle

    Messages:
    764
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Mar 11, 2007
    Location:
    hobart, indiana
    what? why the hell arent there any marks on the crank pulley? should be some notches or somethin... without that its pointless
     
  15. emw2772000

    emw2772000 New Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 11, 2008
    i actully didnt see any marks but then i look closer and cleaned it like 10 times lol and ans saw the marks anyways it was the timing i got it timed right then i also threw on a new dizzy cuz my friend bought one and it wasnt his problem and he never returned it so iput it on and now it runs great sooo i dont know if it was the dizzy or timing?? or both but now it runnin good soo thanks for the help
     
  16. b18a1crx

    b18a1crx b18a1crx

    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 14, 2008
    Location:
    conway nh
    dose it blow white smoke out of the exaust? u see white smoke, antifreze is getting inside the motor. if the head gasket is bad, it wont run good and takes forever to get it started
     
  17. GlassHeadlights

    GlassHeadlights West West Yall

    Messages:
    4,066
    Likes Received:
    71
    Joined:
    Oct 24, 2007
    Location:
    Calgary, AB
    To find the marks on the pully I started the car and carefuly put sand paper up to it to clear away the garbage to find the notches.
     
  18. emw2772000

    emw2772000 New Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 11, 2008
    ok well just to clear everything up no water is in my oil and its runnin good dont know if it was the timing or the dizzy but i re timed it and put on a new dizzy at the same time so its fine now lol :D again thanks for all the help
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page