1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Too much VTEC?

Discussion in 'General Tech and Maintenance' started by Justin66, Apr 6, 2008.

  1. Justin66

    Justin66 The Hondaswap Canadian

    Messages:
    1,442
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Peterborough, Ontario
    My car came with 3 ecu chips, stock b16, a 5800 chip and a 4400 chip. Both chips control which rpm vtec activates and ramps up the fuel. I have been running the 5800 since ive owned it. Today after a valve cover and spark plug change i decided to brave the 4400.

    I can now spin the tires in first gear ( while driving even from a roll) and i have a noticeable power gain and two tone vtec lol, which feels and sounds weird but soo cool.

    I mean im in vtec for almost 5000 rpm. Is this harmful to the engine or anything else to be in vtec that long or that much?
     
  2. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    it could be, if you lower the vtec to much you will lose power, the only way to know is dyno tune it.
     
  3. LS_VTEC

    LS_VTEC you get the BRAKE

    Messages:
    2,616
    Likes Received:
    25
    Joined:
    Dec 11, 2007
    Location:
    NJ
    Your redline (stock engine), is 8200 rpm. Having it come in so low isnt the factory crossover point, 5500 rpm is. If it feels better than so be it I guess. With vtec coming in at 4400 rpm, you have a vtec band of 3800. Vtec engines usually have a power band of 3,000 rpm (stock cams). My guess would be that your losing power upstairs.
     
  4. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    naa. i think its 5500 or 5600
     
  5. 93civicracer

    93civicracer Oh, I do a little here and there.

    Messages:
    2,116
    Likes Received:
    18
    Joined:
    Apr 25, 2007
    Location:
    Texas
    I can hear my d15b vtec cross over at 4500 rpm unless my tach is way off, but it also hits rev limiter right at 7200.
     
  6. INJEN78

    INJEN78 HS LEGEND

    Messages:
    9,187
    Likes Received:
    121
    Joined:
    Oct 1, 2007
    Location:
    OHIO
    my boys ls/vtec hit at 4500,but i think hes running chipped p28-its got pretty good power all the way from 4500-7200(that being the highest rpm hes hit w/ me in the car)


    but a stock b16 is 5800
     
  7. 91_civic_si

    91_civic_si New Member

    Messages:
    657
    Likes Received:
    7
    Joined:
    Jul 10, 2007
    Location:
    Wasilla, Alaska
    Mine is stock (obd0 b16) and at like 4400 or 4500
     
    Last edited: Apr 6, 2008
  8. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    i could be wrong but i was thinking only the auto d series and d15z1 hit that low
     
  9. Justin66

    Justin66 The Hondaswap Canadian

    Messages:
    1,442
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Peterborough, Ontario
    Im still looking for some input, it seems i do have a power gain tho from what i can feel, the fuel is definatley ramped up more too. VTEC merges really smoothly into the rpm at 4400 and when it hits close to 5800 it gets louder and more powerful like i expected. Now i dont think im losing high end hp but maybe some high end torque? First gear is much more potent which is where i have the least get up, it seems torque is up in first?


    Again does this hurt the car?
     
  10. AHHVTEC

    AHHVTEC Well-Known Member VIP

    Messages:
    13,122
    Likes Received:
    245
    Joined:
    Oct 13, 2006
    Location:
    Alabama
    again it can you need to dyno tune it. theres no way of knowing without doing that
     
  11. YBLEGAL

    YBLEGAL Regular Member w/ Cheese

    Messages:
    2,762
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Aug 9, 2006
    Location:
    NW Indiana
    Stock JDM B16 (P30) VTEC crossover is 4807rpm
    Stock USDM B16 (P30) VTEC crossover is 4807rpm

    according to Hondata's default stock map profiles.
     
  12. YBLEGAL

    YBLEGAL Regular Member w/ Cheese

    Messages:
    2,762
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Aug 9, 2006
    Location:
    NW Indiana
    most deffinatly. vtec should be smooth. exactly like he said. and if you have it set too low, it feels like it looses power for a bit before picking up.

    butt dyno = horrible.

    lol, when i first drove my buddies eclipse gs-t i coulda swore it was slower than my B16 coupe. well it was deffinatly faster, but just flooring his car with no comparison totally felt slower. trust the numbers! do testing like a scientist.
     
  13. Justin66

    Justin66 The Hondaswap Canadian

    Messages:
    1,442
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Peterborough, Ontario

    I did go by my ass dyno, it does feel like more power in first and second but after it feels sluggish. Your right i do need a dyno to prove it and im not saying i DID get an increase, but it did changed the torque curve so who knows. I should get a hold of the guy who programmed the chips and see exactly what its changing.

    However i did change the chip back to the 5800.

    Still could the 4400 cause harm?
     
  14. Justin66

    Justin66 The Hondaswap Canadian

    Messages:
    1,442
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Peterborough, Ontario
    Ok well ill pop in the stock chip and see what happens, then find a dyno around here to see whats really going on.
     
  15. Justin66

    Justin66 The Hondaswap Canadian

    Messages:
    1,442
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Peterborough, Ontario
    I would still like to dyno it regardless, im still in the process of getting a better job and settling into my new apt before i start adding on much else....
     
  16. Justin66

    Justin66 The Hondaswap Canadian

    Messages:
    1,442
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Peterborough, Ontario
    Ya i will definatley look into it, i was always curious to know.

    I put the stock chip in and vtec hits at 5500-5800 and not 4800, then again i have a b16a sir2 which is obd1 so it might be different.
     
  17. YBLEGAL

    YBLEGAL Regular Member w/ Cheese

    Messages:
    2,762
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Aug 9, 2006
    Location:
    NW Indiana
    Last edited: Apr 8, 2008
  18. Justin66

    Justin66 The Hondaswap Canadian

    Messages:
    1,442
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Peterborough, Ontario
    With that being said, the 4400 would be fine then?
     
  19. Justin66

    Justin66 The Hondaswap Canadian

    Messages:
    1,442
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Dec 25, 2007
    Location:
    Peterborough, Ontario
    lol fine i will, you know blanco you may be all wise and knowing but you can be a little gloomy sometimes :ph34r:
     
  20. YBLEGAL

    YBLEGAL Regular Member w/ Cheese

    Messages:
    2,762
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Aug 9, 2006
    Location:
    NW Indiana
    make sure you know exactly what your getting into before you actually do. then things wont be so gloomy :)
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page