1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

B16a Odb2????

Discussion in 'HYBRID -> EG-EK / DC' started by DarkElfTRP, Sep 22, 2006.

  1. DarkElfTRP

    DarkElfTRP New Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 6, 2006
    Just got my car back (93 Civic HB DX) swapped in a B16A

    Holy cow patties bat man!! It's freaking nice now!!!

    One thing thogh the guys at the shop say my engine is ODB2!! wtf!!! I went with a B16A since i thought they would only be ODB1

    Car runs great however, but I would like to have it wired up right, any suggestion as to which harness i should get or all they all the same?
     
  2. tip

    tip Senior Member

    Messages:
    419
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 29, 2005
    Location:
    Ennis Texas
    what exact swap do you have...???
    b16a sir1 obd 1
    b16a sir11 obd 1
    b16a2 or 3 obd 2
     
  3. DarkElfTRP

    DarkElfTRP New Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 6, 2006
    Stamp on the block says B16A

    Talking to the guys i bought the engine from they say its a B16A2

    Serial number on the block starts with a 6 I think cannot see it real good. (contacts are fubar and cannot find my extra eyes)
     
  4. tip

    tip Senior Member

    Messages:
    419
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 29, 2005
    Location:
    Ennis Texas
    ok this is how that shit goes........it is either a b16a sir 1 or a b16a si11 which are both obd 1's from honda. because all american engines where marked with all the numbers and following letters to. so for it to be a obd2 then some one has chage out the injectors and dissy and a few other things to make it obd2. so just change the few things back and it will all be obd1 again. but the car shouldn't be running right with obd1 computer and obd2 parts. so are you running a obd2 computer..?
     
  5. DarkElfTRP

    DarkElfTRP New Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 6, 2006
    Unsure which ECU i am running to be honest

    All i can vouch for is how hard it pulls, even if its a pain in the ass to shift into 5th

    the Check Engine lite comes on about 5 secs after I start the car. Guys at the shop say its casue the car is OBD1 and the Engine is ODB2

    One thing though, it does seem to be going through gas, I will know better once I put in some better gas (running the cheapo stuff atm since the old engine had a blown cyl) and I stop standing on it.
     
  6. tip

    tip Senior Member

    Messages:
    419
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 29, 2005
    Location:
    Ennis Texas
    do you know how to check codes...? if not get a book check the codes and see what they are. that would be the best place to start....!!
     
  7. eg6sir

    eg6sir Supa Mod Moderator VIP

    Messages:
    21,703
    Likes Received:
    321
    Joined:
    Aug 17, 2005
    Location:
    661 BK CA
  8. DarkElfTRP

    DarkElfTRP New Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 6, 2006
    well did some reading up and it looks like my engine came out of this:

    6G ’96-’00 Civic SiR II
    Japan EK
    B16A 1595 10.4:1
    168hp@7800
    116lb-ft@7300

    so with that settled, looks like I need to get a ODB2 to ODB1 harness and go from there. Until then I am going to be getting codes that will make no sence.

    If I am wrong let me know
     
    Last edited: Sep 25, 2006
  9. VTECin5th

    VTECin5th Administrator

    Messages:
    2,182
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Apr 17, 2005
    Location:
    Phoenix Az
    My engine is obd2, my car is obd1.
    I'm using a chipped p28 ecu with a p30 chip.
    There is no problem with doing this... at all.
    The check engine light is probably the Intake Air Temperature Sensor, on obd2 b16's the IAT was in the intake tube instead of in the intake manifold.
    Check the codes from the check-engine-light and see what it says. This will cause a loss in gas mileage.
    Running an obd2 engine with obd2 components is NOT a problem in a 93 hatchback, do NOT buy a conversion harness.
     
  10. DarkElfTRP

    DarkElfTRP New Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 6, 2006
    Quick question since I have not had enough time to look under the dash with work and all, will and ODB2 engine work with a stock ODB1 ECU? Casue I think that is what I have..

    PS:
    Starting to think I am going to keep the car stock looking, took out a Jetta yesterday, he did not know to shit or have egg rolls, when I took off from the line and the engine opened up.
     
  11. VTECin5th

    VTECin5th Administrator

    Messages:
    2,182
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Apr 17, 2005
    Location:
    Phoenix Az
    I'm using an OBD1 P28 ecu just fine with my completely obd2 engine.
    My injectors,alternator and distributor are all obd2, i used an integra GSR wiring harness for complete plug-n-play use. I only use a p28 because it was cheaper and easier to find than a Real p30.
    My p28 is chipped and I'm using a p30 chip inside. You need to find out what check engine light codes you're getting.
     
  12. DarkElfTRP

    DarkElfTRP New Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 6, 2006
    Well I found out today I have a P30 ECU, dropped my cell phone and said wtf while I am down here let me look..

    Now for the stupid question, how to do I check for the codes, I know I need to look for a light but I cannot see where on the ECU it is.
     
  13. eg6sir

    eg6sir Supa Mod Moderator VIP

    Messages:
    21,703
    Likes Received:
    321
    Joined:
    Aug 17, 2005
    Location:
    661 BK CA
  14. VTECin5th

    VTECin5th Administrator

    Messages:
    2,182
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Apr 17, 2005
    Location:
    Phoenix Az
    The p30 is the RIGHT Ecu to use for a b16 swap, so you're fine with that.
    It's also pretty rare to come by. Do the jumper thing mentioned in that post and then let us know what the codes are ^_^
    I bet one is for IAT sensor, and maybe another for Knock Sensor.
     
  15. DarkElfTRP

    DarkElfTRP New Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 6, 2006
    humm okay was reading what eg6sir said to read and looked at my car, I can see the the blue connectors one with 3 wires one with 2 wires, however, the black wire is on the connector with 3 pins and the brown is on the one with 2 pins, do i short those 2 out or do I just do short out the 2 pin connector? I can supply pics if needed.
     
  16. VTECin5th

    VTECin5th Administrator

    Messages:
    2,182
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Apr 17, 2005
    Location:
    Phoenix Az
    jump the two pin connector, if you jump the 3 pin connector you will blow your dome light fuse.
     
  17. DarkElfTRP

    DarkElfTRP New Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 6, 2006
    been out of town, so have not had a chance to look into the CEL, if it is my IAT, what would be the best course of action to get this fixed
     
  18. VTECin5th

    VTECin5th Administrator

    Messages:
    2,182
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Apr 17, 2005
    Location:
    Phoenix Az
    Drill a hole into your intake pipe and put the IAT sensor into the intake tube and wire it up.
     
  19. DarkElfTRP

    DarkElfTRP New Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Sep 6, 2006
    Codes are:
    20, 21, 22,23

    any help would be great...

    I know 21 - 23 are dealing with vtec not to sure about the 20 though
     
  20. VTECin5th

    VTECin5th Administrator

    Messages:
    2,182
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Apr 17, 2005
    Location:
    Phoenix Az
    20 is ELD, something that I know 0 about, I don't think the USDM cars even have them.
    Knock Sensor is 23, that code is going to be there unless you get a Socketed p28 ecu, or Socket your p30 ecu, and have another chip burned with Knock Sensor disabled.
    If you're throwing 21 and 22, that means that the VTEC isn't wired correctly.
    Whoever did the wiring on your swap should be punched in the face. ^_^
     
Verification:
Draft saved Draft deleted

Share This Page